Stortest av sju rykande heta moderkort

Stortest av sju rykande heta moderkort

Vi sätter tänderna i sju glödheta moderkort.

När vi ska bygga en ny rigg så är det viktigt att satsa på rätt stomme från början. En av de viktigaste delarna är moderkortet. Med ett framtidssäkrat moderkort kan vi alltid lägga till andra grafikkort, mer minne, snabbare lagring, och även uppgradera processorn allt eftersom bättre modeller lanseras. Detta är en av de stora styrkorna med AMD:s senaste plattform; tack vare att den har samma grundsockel för alla Ryzen-modeller till dags dato kan du mixa äldre processorer på samtliga av dess moderkort.

Läs också: Månadens hårdvara – svindyr racingstol, prisvärt headset m.m.


Asrock X570 Taichi

Pris ej fastställt vid test
Asrock.com

Snyggt kort med hög prestanda och godkänd stabilitet.

Asrock bjuder på ett färgsprakande kort med ”Polycrome RGB sync” som skapar grymma färgeffekter över såväl flänsar som den integrerade IO-panelen (panelen tillåter för övrigt viss grad av rörlighet för enklare installation). Kortet har tre stålförstärkta PCIe Gen 4 X 16-platser för multigrafikslösningar. Kortplatserna är placerade med ett sådant avstånd att även dubbla tre-slotskort får plats.

Ett stort fokusområde för detta kort är kylningen. Tack vare en stor, stabil bakre metallplåt som även håller tyngre kylare och grafikkort på plats, och via en massiv värmeavledande fläns på ovansidan, hålls kortets arbetstemperatur nere. Detta kan behövas då kortet även erbjuder tre Hyper M2 Gen 4×4-platser som samtliga placerats under denna fläns.

Taichi har bra ljudkvalitet, integrerad WiFi 6 för blixtsnabb trådlös gaming och kommer med multipla USB 3.2 Gen 2-portar för snabb överföring. Kortet har bra OC-potential för processor men är aningen mer känsligt sett till minnen. Vi rekommenderar inte att gå utanför de minnesmodeller som är testade och godkända. Guldstjärna också för Asrocks fina utbud av appar för finjustering.

80 %


Asus TUF GAMING X570-PLUS

Pris ej fastställt vid test
Asus.com

Med fokus på högsta stabilitet och kompabilitet till bra pris.

För de flesta gamers är de viktigaste egenskaperna på ett moderkort hög, stabil prestanda. Att saker alltid fungerar. Det är här vi hittar Asus TUF-serie, och X570-Plus är inget undantag. Här får du fyra minnesbanker med stöd på upp till 128 gigabyte i hastigheter upp till 4 666 megahertz. Viktigast av allt: kortet klarar alla minnesmoduler vi kör och identifierar hastigheten felfritt.

Tack vare en lite enklare struktur så finns bara en äkta PCIe Gen 4×16-plats. Den andra kortplatsen använder bara fyra banor, så med detta kort bör du fokusera på ett enda kraftfullt grafikkort. Kortplatsen är däremot stålförstärkt och rymmer kort på upp till tre slottar i bredd. Kortet kommer med dubbla M2 Gen 4×4-platser, en placerad under den integrerade flänsen och en helt fritt. Det uppskattas då allt fler M2-enheter kommer med förmonterad kylning.

På ljudfronten används Realteks S1200A. Ljdet är fullgott utan att glänsa och vi hade föredragit en annan lösning. Kortet kommer med integrerad gigabit-lanport men saknar trådlös anslutning för att hålla nere priset. Trots gott om USB-anslutningar både internt och externt är är även IO-panelen aningen gles.

76 %


Asus ROG Crosshair VIII Hero (WI-FI)

Pris ej fastställt vid test
Asus.com

Med det bästa av det mesta imponerar Asus andra kort storligen.

Asus andra kort i detta test är ett snudd på komplett kort. I grunden hittar vi samma extremt stabila minneshantering över fyra minnesbanker som hanterar samtliga testminnen utan bekymmer. Till detta så får vi en överklockningsvänlig lösning för både CPU och minne, som tack vare perfekt kylning och effektiv spänningsmatning verkligen kan pressa Ryzens 3 000-serien till max.

Nästa sak vi verkligen gillar är den fullmatade, fasta och RGB-baserade IO-panelen. Här finns bland annat hela åtta USB 3.2 Gen 2-portar och ytterligare fyra Gen 1-dito. Men viktigast av allt, här finns en multigigs 2,5 Gbps-port. Tillsammans med Asus grymma ROG-programvara ger detta en grym prestandavinst och minimal latens.

Vidare dubbla stålförstärkta PCIe Gen 4×16-platser, en Gen 4×16@4 samt en Gen 4×1. Kortet har åtta SATA 3-anslutningar och dubbla hyper M2-platser. Dessa är placerade under kylflänsar som kan tas bort om disken har en egen – skitsmart! Lägg därtill grymt ljud, blixtsnabb WiFi 6, snygg RGB-integration samt ett närmast fulländat programbaserat tillbehörspaket och du har ett fantastiskt gamingkort i åratal.

91 %


Biostar Racing GT8

Pris ej fastställt vid test
Biostar.com.tw

Intressant kort med stor potential vid framtida biosuppdatering.

Biostar har flera X570-baserade kort redo vid lanseringen där detta är en spelfokuserad modell. Kortet kommer med fyra minnesbanker med ett initialt sett blygsamt frekvensstöd på 4 000 megahertz. Vårt tidiga exemplar kommer med en pre-produktionslösning av bios. Det är inte optimalt, och kortet har två lägen: helt stabilt, vilket oftast sker vid basfrekvenserna, eller extremt instabilt vid minsta överklockning.

Kortet har trippla PCIe Gen 4×16- och tre Gen 4×1-platser. Då ett av de senare är placerat högst upp på kortet kan det användas även om vi skulle använda tre grafikkort. Vi hittar också tre M2- platser med lite enklare flänsar som vid behov kan skippas för att använda förmonterade lösningar.

Vi ställer oss lite frågande till kyllösningen över X570-chippet, som består av en mindre fläns med integrerad fläkt. Trots att denna snurrar frenetiskt varnar kortets sensorer hela tiden för höga temperaturer. Troligen är även detta relaterat till bios och bör försvinna framöver. En lösning som vi inte tycker om är placeringen av P4- och P8-strömanslutningarna. De är vinklade och gör lite grövre kablar svåra att sätta fast.

62 %


Lexikon

Sockel/Socket

Olika processorer och moderkort har olika socklar, även kallade socket. Denna är den plats där processorn placeras på moderkortet. Då varje ny sockel har olika antal kontaktben eller anslutningar mot processorn går det inte att använda en processor i en sockel den inte är avsedd för, detta trots att de vid en snabb titt kan se likadana ut. AMD har med sin nya Ryzen-plattform tagit fram en lite annorlunda lösning där det grundläggande ekosystemet med sockeln är samma för olika chipset. Det gör att vi exempelvis kan använda såväl en första, andra och tredje generationens processor på X370-, X470- och nu X570-baserade moderkort.

TDP

Ett misstag som ofta görs när vi pratar om TDP (thermal design power) är att jämföra dess värden med mängden elektrisk ström som processorn drar. TDP-värden är mätvärdet på den termiska effekten som avges och som en kylare måste uppnå för att exempelvis processorn ska kunna arbeta vid angiven maximal frekvens. En kylare som har en TDP på 150 watt klarar med andra ord att hantera en maximal värmeavgivning på denna nivå. Detta innebär dock inte att vi inte kan använda en processor som har en topp på 160 watt, bara att denna processor på grund av värmeutvecklingen inte kommer uppnå full effekt, utan arbeta i ett strypt läge.

Pages: 1 2

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts