Månadens hårdvara – Ultimata AAA-skärmen, bästa X570-kortet just nu, m.m.

Månadens hårdvara – Ultimata AAA-skärmen, bästa X570-kortet just nu, m.m.

“En slimmad batterieffektiv gamingdator”

Gaminglaptop
Asus ROG Zephyrus G (GA502)
14 995:- Asus.com

AMD Ryzen i kombination med Nvidia imponerar.

Asus har med denna modell lyckats med att skapa en riktigt kraftfull spelmaskin till ett för klassen klart attraktivt pris. Dessutom har företaget lyckats göra detta i en enhet som bara mäter 36 x 25,5 x 1,99-2,04 centimeter och väger 2,1 kilo vilket gör den till en av de tunnaste gaminglaptopen i klassen. Trots det minimala formatet rymmer enheten en 15,6 tums FHD-skärm med en suverän vIPS-panel som jobbar med 120 hertz. Att skärmen dessutom har en minimal ram runt om gör upplevelsen än bättre.

Går vi över till insidan baseras enheten alltså på AMDs Ryzen 7 3750H. Detta är en processor med fyra CPU-kärnor, åtta trådar och tio GPU-kärnor som jobbar med en maximal boostfrekvens på 4 GHz. Den integrerade grafiken som baseras på Radeon RX Vega 10 används vid normalt arbete för att spara batteri vilket faktiskt räcker dryga åtta timmars normalt arbete.

Vid spelande så växlar systemet över till enhetens diskreta grafikkort som baseras på Nvidias GTX 1660 Ti med 6 GB som via Asus ROG Boost tar kortet upp till 1 435 MHz vilket räcker till alla spel om vi inte maximerar detaljerna. Vi måste säga att vi är klar imponerade över hur väl växlingen mellan grafikkretsarna fungerar som även när vi låter ett spel rulla i bakgrunden medan vi jobbar med exempelvis ett Word-dokument direkt går över till Radeon-grafiken. 1 660-kortet har dessutom en mycket effektiv integrerad hårdvarubaserad codec som gör det enkelt att liveströmma spelandet.

Till detta så kommer vår enhet även med 512 GB stor NVMe-baserad SSD och 32 GB DDR4-2400 MHz-minne vilket ger oss extremt snabba laddtider oavsett om vi spelar eller jobbar med bilder och filmer. Disken använder sig bara av två PCIe-banor vilket drar ner prestandan något men samtidigt ger en svalare användning. Självklart kommer enheten med integrerat WiFi5 samt blåtand av version 5. Denna kompletteras sedan en äkta fullstor RJ45-port längs enhetens vänstra kortsida. På kortsidorna finns även en USB3.1 Gen2 Typ-C med stöd för DP-anslutning, tre stycken USB3.1 Gen1, en HDMI2.0b samt en kombinerad 3,5 mm ljudanslutning.

Ett extra plus ger vi för det bakgrundsbelysta tangentbordet som med sin N Key Rollover har en fantastiskt skön respons både vid spelande och arbete. Vi måste även lyfta fram ljudet som via enhetens dubbla framåtriktade element ger ett minst sagt förvånansvärt rent och även kraftfullt ljud som visserligen inte går upp mot ett headset men som duger riktigt bra.

Som alltid med Asus och framför allt ROG så får vi med en uppsjö av extremt bra program för både optimering, övervakning och hantering av kylning, som för övrigt även denna är bra även om fläkten låter en hel del när den spinner upp. Men överlag så måste vi säga att ROG Zephyrus G verkligen levererar imponerande prestanda för sin prisklass.

88 %


SKÄRM: 15,6 Tum vIPS
UPPLÖSNING: FHD 120 Hz
CPU: AMD Ryzen 7 3750H
GRAFIK: Nvidia GTX 1660 Ti 6 GB GDDR5
MINNE: 16 GB DDR4
LAGRING: 512 GB PCIe M2 X2
TRÅDLÖS: WiFi 5 + BT5
MÅTT: 360x252x20,4 mm
VIKT: 2,1 Kg

“En av de mest responsiva skärmar på marknaden”

Monitor
ZOWIE XL2546
5 488:- Zowie.benq.com

När minsta detalj är av lika stor vikt

För en tid sedan tittade vi närmare på storebror till denna skärm, en 27 tums skärm som fick ett mycket bra betyg. Nu kliver vi så ner till en 24,5 tums skärm som på många sätt är en exakt kopia av tidigare modell. Som vanligt när det gäller Zowie får vi en svart skärm med röda detaljer vid kabelgenomgång, loggan på baksidan samt i den medföljande S-switchen som är en extern, liten puck varifrån vi direkt kan växla mellan olika förprogrammerade inställningar eller anslutna enheter. Något som underlättar när vi snabbt vill byta profiler.

För dig som känner till Zowie finns här även de klassiska sidovingarna vilka viks ut för att både stänga ute omgivande ljus och för att öka fokuseringen på skärmen. När vi ändå pratar om det yttre så har vi anslutningarna som består av en DVI, en DP samt dubbla HDMI:s vilka kompletteras med separata in- och utgångar för ljud samt tre USB-portar. Skärmen kan även justeras i höjdled med 140 mm, svängas med 45 grader åt båda håller samt tiltas mellan -5 och 20 grader.

Vi går sedan över till det som gör skärmen så unik. XL2546 är en FHD-skärm som använder en TN-panel och kommer med en responstid på 1 ms. Denna har äkta uppdateringsfrekvens på hela 240 hertz vilket ger en otroligt skarp och responsiv bild oavsett vilka spel vi lirar och hur fort vi rör oss. För att sedan göra detta ännu bättre använder skärmen Zowies egna teknik kallad DyAc som ytterligare förbättrar skärpan under extremt snabba rörelser där du nu kan följa varje rörelse mer eller mindre i detalj. Tillsammans ger detta en unik skärmupplevelse som är svår att matcha och som nästan måste upplevas för att förstå storheten.

I övrigt har skärmen även integrerad Black eQualizer som effektivt tydliggör fiender som smyger i mörkare partier och en 20 gradig CV-skala som gör att vi kan anpassa färghanteringen helt efter våra spel. Så lirar du spel med extremt snabba scener, där allt händer på samma gång, är detta ett mycket intressant alternativ. Det finns dock ett par avigsidor och den första är att skärmen inte har stöd för FreeSync vilket hade varit klart önskvärt för att säkerställa jämnare FPS. Vi ska även säga att skärmen kräver rätt hårdvara för att komma till sin rätt och slutligen så är detta, så klart inte helt oväntat, en ren gamingskärm som inte direkt lämpar sig till kontorsarbete. Detta märks även när vi testat med såväl Excel och Word där textpartier, vid scrollning, tenderar att få en störande färgskiftning mot grönt.

84 %


STORLEK: 24,5 tum
UPPLÖSNING: 1920 x 1080
LJUSSTYRKA: 320 cd/m2
UPPDATERINGS-FREKVENS: 240 Hz
ANSLUTNINGAR: 2 st HDMI, 1 DP, 1 st DVI, 3 st USB, Ljud in/ut
PANELTYP: TN
RESPONSTID: 1 ms
MÅTT: 445,75×569,94×226,04 mm
VIKT: 7,5 Kg

“Mekaniskt gamintangentbord till rätt pris”

Tangentbord
Cepter Wrath RGB Mechanical gaming keyboard
799:- Power.se

Ett RGB-upplyst tangentbord med skön känsla.

Detta tangentbord kommer från Powers gamingserie Cepter och det handlar om ett kompakt och välbyggt bord som mäter 455 x 150 x 43 mm och väger dryga 1,4 kg. Cepter Wrath har dessutom en tilltalande design med snygga guld/kopparfärgade detaljer på sidorna och en centrerad logga på det löstagbara handledsstödet, vilket även fungerar som en liten förvaringsdel till exempelvis USB-minnen eller liknande. Själva locket är dessutom både damm- och vattentätt vilket gör att du kan spilla utan att behöva oroa dig för innehållet. Ett extra plus är även att vi kan vika detta skydd över själva tangentbordsdelen när vi reser för ett extra skydd. Detta hade vi gärna sett från flera tillverkare.

Tangentbordet använder sig av mekaniska BAT-brytare som ger en snabb och precis återkoppling och tack vare antighosting så missas inte några nedslag. Framför allt uppskattar vi bordet vid extremt intensiva scener där tangenterna harmas ned i en delvis lite för frenetisk stil, men i detta läge så glänser verkligen Wrath och trots att vi inte hunnit använda det mer än cirka tre veckor så känns det som ett tåligt bord som kommer att hålla i många år.

Wrath har även integrerad RGB-belysning baserad per tangent som vi kan styra från medföljande programvara. Trots att lösningen är snygg lyser ljuset delvis igenom lite för mycket och detta kan bli jobbigt när vi spelar nattetid. Annars måste vi tillstå att vi är positivt överraskade och till ett pris på knappa 800 får vi mycket för pengarna trots att vi helst även sett några Makro-knappar.

81 %


BRYTARE: Mekaniska BAT
BELYSNING: RGB
ANSLUTNING: Kabel
MÅTT: 455 x 150 x 43 mm
VIKT: 1,416 Kg

“En imponerande dyrgrip”

Gaminglaptop
Alienware M15

29 750:- Dell.com

All kraft du behöver och lite mer därtill, men du behöver en tjock plånbok.

Alienware är Dells ständigt växande gamingmärke som omfattar allt från datorer och skärmar till diverse tillbehör. Denna gång handlar det om det senaste tillskottet inom M15-familjen vilket är lite av en specialenhet på flera olika sätt. Börjar vi från utsidan kommer enheten med en sjukt snygg Nebula-röd metallikande färg på ovansidan vilket ger oss en enhet som verkligen sticker ut. Tyvärr är ytskiktet lite känslig mot fingertryck vilket är ett minus.

Enheten är en rätt så rejäl pjäs som mäter 363 x 275 x 21 mm och väger knappa 2,2 kilo. I detta så ryms en grymt trevlig 15,6 FHD-skärm som jobbar med 144 hertz och 300 nits vid 72 procent NTSC-färgprofil. Skärmen är otroligt responsiv och hade vi inte vetat de sanna siffrorna så känns det som att den jobbar med en betydligt högre uppdateringsfrekvens. Färgerna är dessutom riktigt bra med en tydlig kontrast och en följsamhet som är svårslagen.

När vi går över till insidan så hade vi nästan räknat med en nionde generationens Intel Core-processor men Dell har i stället valt att satsa på den kraftfulla, åttonde generationens I9-8950HK som jobbar med 2,9 GHz. Till detta får vi 16 gigabyte DDR4-2666 vilket kan uppgraderas till 32 GB. Som disk finner vi en NVMe-baserad enhet från Toshiba på lite klena 256 GB. Men även här kan vi gör flera val och enheten kan utrustas med upp till dubbla 1TB-enheter.

Sedan kommer vi till nästa godbit: grafiken. Vår M15-enhet kommer med ett RTX2080 Max-Q-grafikkort med åtta GB GDRR6 vilket räcker till att köra alla typer av spel med maximerade inställningar. Värt att notera är att tillägget Max-Q inte är en typ av Boost-tillägg utan en uppgradering som optimerar enheten för bättre effektivitet. Detta ger oss likvärdig prestanda som ett normalt 2080-kort men med lägre värmeutveckling och lägre spänningskrav.

Just kylningen är nästa smått enorma lösning från Dell. M15 är nämligen betydligt tystare än vi kunnat föreställa oss och den är i alla lägen i det närmaste helt sval, även under extrem belastning. Till detta så måste vi sedan även lyfta fram tangentbordsdelen som är RGB-upplyst och utan större tvekan är en av absolut bästa vi testat på en bärbar enhet. Responsen är direkt och känslan finns i varje klick oavsett hur snabba vi är. Detta gäller faktiskt både när vi spelar eller jobbar för enligt oss är detta en perfekt komboenhet som även klarar tunga grafiska arbeten eller alla former av tänkbara arbetsuppgifter.

Vi kommer så till anslutningarna är placerade runt om enhetens kanter. Dessa består bland annat av dubbla USB3.1, en HDMI2, en mDP, the Thuderbolt 3 port, Killer Networks E2500 Gigabit Lan port samt en USB3.1 med Powershare vilket ger oss en enorm bredd och möjligheter att ansluta och driva ytterligare tre skärmar. Sammantaget är detta en av de absolut häftigaste och mest kompletta bärbara spelmonster vi testat. Om det inte vore för den klena lagringen till det totalt sett extremt höga priset så hade det varit en fullträff. Värt att notera är även att enheten inte gått över till senaste WiFi 6.

86 %


SKÄRM: 15,6 Tum IPS
UPPLÖSNING:
FHD 144 Hz
CPU:
Intel I9-8950HK
GRAFIK: Nvidia RTX 2080 Max-Q 8 GB GDDR6
MINNE:
16 GB DDR4
LAGRING
: 256 GB PCIe M2
TRÅDLÖS: WiFi 5 + BT5
MÅTT:
363 x 275 x 21 mm
VIKT:
2,2 Kg

“Flimmerfri gaming till rätt pris”

Monitor
AOC AG272FCX6

3 329:- Eu.aoc.com

En snabb skärm med perfekt skuggkontroll.

AG272FCX6 är en välvd, 1800R, 27 tums FHD.skärm med 165 hertz uppdateringsfrekvens och stöd för adaptiv sync för en perfekt bild utan eftersläpningar eller ghosting. Skärmen har även stöd för AMDs Free-Sync för automatisk bildoptimering vilket gör skärmen lämplig även för dig som inte har det kraftfullaste grafikkortet.

Till detta så använder AOC även en DC-baserad bakgrundbelyst MVA panel som drastiskt minskar ljusflimmer och som tillsammans med ett bra blåljusfilter bidrar till att minska slitage på våra ögon, något som framför allt märks under dygnets mörkare timmar. Ytterligare en teknik som vi verkligen uppskattar är AOC:s skuggkontroll som tydliggör delar i annars helt mörka partier utan att på detta sätt inverka på övriga delar av skärmen.

På anslutningsfronten så hittar vi en VGA, en DP samt dubbla HDMI:s vilka kompletteras med ett integrerat USB3-nav för två enheter och hörlurs- och mikrofon-anslutning samt integrerade högtalare – vilka inte är så mycket att hurra över. Däremot sätter vi ett stort plus för den smala ramen som gör det enkelt att placera två eller tre skärmar bredvid varandra samt att vi får med AOC:s numera klassiska headset-ställ. En annan smart lösning är att skärmens ställ även har ett bärhandtag i ovankanten vilket gör det enkelt att både flytta runt skärmen eller ta den med sig på nästa lanparty. Skärmen är även försedd med en RGB-integrerad baksida där skärmens vinglikande ställ-konstruktion har fyra vågräta LED:s, snyggt integrerade.

Går vi tillbaka till panelen igen jobbar denna med en responstid på 1 ms och ger en bra bild oavsett speltyp. Framför allt skulle vi säga att det är en perfekt skärm för spel med mer intensiva scener oavsett om det gäller bil- eller krigsspel. Färgåtergivningen är bra med klara och tydliga övergångar där färgerna harmoniserar med varandra. Skärmen kommer även med tre förprogrammerade spellägen; FPS, racing och RTS samt ytterligare tre som vi själva kan bestämma. Det vi däremot hade önskat en lite bättre lösning på är ljusstyrkan som stannar vid 250 cd/m2.

80 %


STORLEK: 27 tum
UPPLÖSNING: 1920×1080
LJUSSTYRKA: 250 cd/m2
UPPDATERINGS-FREKVENS: 165 Hz
ANSLUTNINGAR: 2 st HDMI, 1 DP, 1 st VGA, 2 st USB, Ljud in/ut 
PANELTYP
: MVA
RESPONSTID: 1 ms
MÅTT: 612x574x266,5 mm
VIKT: 7,4 Kg

“Det kanske bästa X570-kortet i skrivande stund”

Moderkort
MSI X570 Godlike
7 585:- Msi.com

Ett moderkort med extra av allt

Detta är ett fullstort E-ATX-moderkort anpassat för AMD:s X570-chippset.  Kortet har en imponerade lösning för strömhantering med ett 19 fasers system och en kylning som kombinerar effektiva, RGB-upplysta flänsar med värmeavledningsrör och mindre fläktar samt en bred lösning av fläktar och sensorer som sträcker sig över hela kortet på ett föredömligt sätt. Framför allt måste vi lyfta fram den briljanta lösningen för kortets tre M2-platser, vilka samtliga är Gen4. Var och en av dessa har en egen kylfläns som sedan löper samman med övriga flänsar för en effektiv värmefördelning. Dessutom kan dessa enkelt tas bort om vald M2-enhet skulle komma med en egen kyllösning.

Runt om M2-platserna så hittar vi hela fyra PCIe Gen4 x16-platser vilka samtliga är förstärka med en stålsköld för bättre stabilitet och EMI-skydd. Att kortet kommer med multipla PCIe-platser är så klart delvis bra om du vill använda flera grafikkort men de är även tänkta att användas till de två medföljande instickskorten.

MSI bundlar nämligen kortet med dels ett tiogigabit-Lankort och dels ett M2-expansionskort för ytterligare två Gen4 M2-enheter. Nu är dessa inte något måste att använda då moderkortet även direkt på IO-panelen kommer med såväl en Killer E2600 gigabit-kontroller samt en Killer E3000 2,5-gigskontroller vilka kompletteras med Killers WiFi6 AX1650-chip, så när det kommer till nätverksanslutningar är kortet mer än väl utrustat för både dagens och morgondagens utmaningar.

När vi ändå är inne på IO-panelen så har denna även totalt fyra USB2.3 Gen2-portar varav en är av Typ-C. här finns även en PS/2 port, en USB3.2 Gen1 samt sex guldpläterade analoga och en digital ljudanslutning tillsammans med en separat 6,3 mm hörlursutgång. Det unika med den senare lösningen är att MSI valt att dubblera antalet ljudprocessorer för absolut bästa tänkbara integrerade ljud som i detta fall erbjuder imponerade 384kHz/32-bit. Något som ger spel, musik och all annan underhållningen en rejält skjuts.

Vi kommer så till processor och minnesdelen och här hittar vi kortets nästa guldkorn. X570 Godlike hanterar samtliga av våra minnesmoduler och vi får en extrem flexibilitet att antingen gå mot en hög överklockning, som här innebär 5 000 MHz över dubbla minnesbanker, eller att minimera latensen. Även processorsockeln ger med sin extra strömmatning – dubbla åtta pinnars-kontakter krävs – en mycket hög överklockningspotential över samtliga av Ryzen3-baserade modellerna.

Ett extra stort plus för alla de möjligheter som MSI erbjuder när det kommer till överklockning och optimering som kan ske via Bios, direkt på moderkortet i form av enkla vred eller via en mycket bra mjukvaruportfölj. Till detta ska tilläggas att kortet även kommer med gott om interna anslutningar, fullt programmerbar RGB-integration via Mystic Light Infinity II och möjlighet till multipla Raidformer via traditionella SATA3-anslutningar. Så är du inne på att bygga en AMD-baserad rigg är detta den perfekta stommen att starta ifrån.

93 %


FORMAT: EATX
SOCKEL: AM4
MAXIMALT RAM: 128 GB @4800 MHz+
PCIe x16: 4 st
M2 PORTAR: 3 + 2 st
NÄTVERK: Killer 1Gbps + 2,5 Gbps + 10 Gbps + WiFi6
LJUD: Dubbla ALC 1220
MÅTT: 30,5 x 27,2 cm
CHIPPSET: X570

Pages: 1 2

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts