Månadens hårdvara – Ultimata AAA-skärmen, bästa X570-kortet just nu, m.m.

Månadens hårdvara – Ultimata AAA-skärmen, bästa X570-kortet just nu, m.m.

Hela tolv tester av allt från monitorer och laptops till X570-kort och mus.

“Ett smart chassi med dubbla glassidor”

Chassi
NZXT H510 Elite
1 789:- Nzxt.com

NZXT satsar på ett lättarbetat, kompakt chassi med krav på optimalt luftflöde.

H510 Elite känns lite som en nyrenässans för NZXT som här visar upp det bästa företaget har att erbjuda när det kommer till design och tekniska lösningar i ett för klassen klart prisvärt chassi. H510 är ett ATX-baserat chassi som mäter 210 x 460 x 428 mm och väger 7,5 kg. Konstruktionen är baserad på en kombination av SGCC-stål och härdat glas vilket ger ett extremt stabilt chassi.

Börjar vi framifrån finns här den ena av två glasdelar. Frontens övre cirka 66 procent är nämligen täckt med glas för att synliggöra de dubbla 140 millimeters Aer RGB 2-fläktarna som både ser till att skapa ett extremt tyst och effektivt luftflöde samtidigt som de ger oss mäktiga ljuseffekter. Under denna finns en stålram, som löper runt vänster kant där vi på fronten finner NZXT-loggan snyggt upplyst.

Längs vänster sida finner vi nästa glasdörr som fästs utan synliga skruvar vilket ger ett mer stilrent intryck. Vi fortsätter till baksidan där vi hittar plats för ett bottenmonterat PSU, sju vågräta och två lodräta expansionsplatser samt en 120 millimeters PWM-fläkt. Höger sida är heltäckt med minimala luftinsläpp i den främre delen. Tittar vi slutligen på ovansidan så har NZXT valt att snyggt fasa in en strömknapp, en USB3.1, en USB 3.1 Gen2 Typ-C samt en kombinerad 3,5 mm-ljudanslutning. Vi kan tycka att det är lite synd att chassit inte kommer med separata audioanslutningar och vi hade framför allt gärna sett minst en USB-port till.

I den bakre delen av ovansidan finns även ett galler som agerar luftutgång för en på insidan placerad 120- eller 140 mm-fläkt. Tyvärr så ger denna en viss resonans när den arbetar med full kraft vilket gjorde att vi valde att inte använda en övre fläkt.

Insidan är en två kammars-lösning med den undre delen reserverad för ett dolt PSU och 2+1 3,5 tums-diskar. Den undre kammaren sammankopplas med den övre genom en avlång passage som delvis döljs genom en metallklammer på moderkortssidan. Detta gör att det inte är några större avstånd att arbeta med när det kommer till kabeldragningar. Detta gäller även avståndet bakom moderkortsplåten som är ganska tight och som även ska rymma två 2,5 tums-diskar.

Chassit är annars lättarbetat och har en rejält tilltagen genomgång för PSU-kylare som kan vara upp till 165 mm. Ser vi till grafiken så hanterar chassit kort upp till 368,5 mm men däremot så medföljer inte kablar för att ansluta korten i vinkel mot glasdörren. Ett plus däremot för att samtliga luftingångar är försedda med dammfilter och att chassit kommer med två separata RGB Led-kanaler som vardera stödjer upp till 4 HUE2-slingor eller 5 Aer RGB2-fläktar.

85 %

Läs också: Månadens hårdvara – svindyr racingstol, prisvärt headset m.m.


MÅTT: 460 x 210 x 428 mm
VIKT: 7,5 KG
STÖRSTA MODERKORT: ATX
LAGRINGSUTRYMME: 3 st 3,5”/3 st 2,5”
IO PANEL: 1 st USB3.1, 1 st USB 3.1 Gen2 Typ-C, 1 st 3,5 mm kombo audio
FÖRMONTERADE FLÄKTAR: 2 st 140 mm Aer RGB2 + 1 st 120 mm
MAX ANTAL FLÄKTAR: 3 st 140 mm + 1st 120 mm
RADIATORSTÖD: 280 mm + 120 mm
MAX PSU LÄNGD: 180 mm
MAX CPUKYLARE HÖJD: 165 mm
MAX GRAFIKKORTS-LÄNGD: 368,5 mm

“Snygg headset men klent ljud”

Headset
Turtle Beach Recon Spark
469:- Turtlebeach.com

Ett headset för dig med glasögon.

Turtle Beachs senaste sladdbundna headset Recon Spark är ett par visuellt riktigt snygga lurar som med sin vita färg och lila detaljer sticker ut på ett positivt sätt. Lurarna har en mycket hög komfort med delvis vadderad huvudbåge och underbart sköna öronkåpor som delvis hjälper till att stänga ute omgivande ljud, men som framför allt ger en perfekt komfort för långa gamingpass. Dessutom är vadderingen anpassad för personer som använder glasögon då trycket som annars uppstår på skalmarna här nästan är obefintlig.

I den vänstra kåpan hittar vi en enklare roterbar mick som när den viks upp direkt mutar ljudet. Mikrofonljudet är även klart och tydligt men tyvärr är armen allt för plastig och det känns som att denna kan komma att ge med sig vid lite kraftfullare hantering. I kåpan finns även den kabel som används för anslutning. I grunden är det en kombinerad 3,5 mm-lösning, men det medföljer även en splitter för att dela upp ljud in och ut.

På baksidan av kåpan finner vi sedan en lite enklare volymkontroll som är lätt att hantera men som i kombination med en lite klenare inre konstruktion inte ger någon som helst ljudförstärkning, så det krävs att uppspelande enhet har tillräckligt med kraft för annars blir ljudet alltför klent.

På insidan finns nämligen 40 mm neodym-magneter vilka jobbar med det lite begränsade frekvensomfånget på 100 hertz till 10 Kilo Hertz. Detta ger ett visserligen rent ljud men det saknar både ljudbredden och framför allt trycket i mer tyngre stridsspel eller liknande. Och som sagt: använder vi inte ett bra ljudkort så kommer ljudet att bli väldigt platt och tråkigt.

76 %


ELEMENT: 40 mm
ANSLUTNING: 3,5 mm kabel
FREKVENSRESPONS: 100 Hz-10 KHz
MIKROFON: Rundupptagande flipp-to-mute
MODELL: Over-ear
VADDERING: full skum i kåporna

“M2 goes Gen4”

M2-lagring
Aorus NVMe Gen4 SSD 1TB
3 309:- Nordic.aorus.com/

En välkyld PCIe M2-enhet med Gen4-anslutning.

Gigabytes gamingmärke Aorus var först ut på marknaden med denna PCIe Gen4-baserade M2-disk som i vårt testfall är på 1 TB.  Disken baseras på Phisons PS5016-E16-kontroller och använder 28 nanometers teknologi. Till denna så får vi DDR4 Dram cache på 2 GB och en effektiv ECC-hantering vilken hjälper till att i realtid hantera eventuella korrigeringar på Toshiba 96 lagers BiCS4 NAND Flash-kretsar.

Med det snabbare gränssnittet så genereras även högre värme och för att hanterade denna så kommer Aorus Gen4 med en dubbelsidig kopparfläns som på ovansidan är försedd med fenor för ökad kylprestanda.  Detta för att disken blir hela 11,4 mm hög så det är värt att kontrollera att ditt moderkorts M2-platser och omgivande komponenter kan användas. Nu går det i och för sig att plocka bort flänsarna men då kommer disken att kräva alternativ kylning för att klara sig.

Vi kommer så till det viktigaste och detta är prestandan. Vi testkörde minnet i MSIs MEG Godlike-moderkort med en Ryzen3-processor och når i detta läge upp i strax över 5 000 megabyte per sekund vid läsning och 4 385 megabyte per sekund vid skrivning. Något som tillsammans med en slumpmässig datahantering på över 700 000 IOPS gör disken till den snabbaste konsumentbaserade lagring i skrivande stund. Däremot så ska vi vara tydliga med att det är en bra bit kvar till gränsen för vad fyra banors Gen4 kan leverera så disken är inte på något sätt någon långvarig kung på prestandatronen.

Ett sista plus vill vi ge för Aorus utmärkta programvara SSD Tool Box som hela tiden blir mer och mer komplett och är ett perfekt verktyg för att hantera firmwares och hålla koll på diskens hälsa eller utföra en säker radering om du någon gång vill sälja disken.

84 %


MODELL: Aorus Gen4
FORMAT: M2 2280
KAPACITET: 1 TB
KONTROLLER: PS5016-E16
CACHE: 2 GB DDR4
NAND: Toshiba BiCS4 96 lager
MAX LÄS/SKRIV: 5000 / 4385 MB/s
SLUMPMÄSSIG LÄS/SKRIV: 750K / 704K

“En perfekt kombolösning”

Mus
Microsoft Pro IntelliMouse
699:- Microsoft.com

Microsofts mus överraskar på ett positivt sätt.

Det fanns en tid när Microsoft hade en avdelning som mer eller mindre fokuserade på spelorienterade tillbehör men sedan denna del försvann så är det inte så ofta som vi testar möss från just Microsoft, och det var faktiskt med viss skepsis som vi tog oss an företagets senaste tillskott Pro IntelliMouse.

Musen ansluts via USB2 och kommer med fem knappar varav tre är programmeringsbara. Tack vare sin lätt svängda form skapas en bra ergonomi och musen ligger behagligt i handen, förutsatt att du är högerhänt. Det hade så klart varit trevligt med ytterligare några knappar men detta täcker utan tvekan grundbehovet. Vi får även tack vare enklare gummeringar på sidorna ett bra grepp. På musens bakre undersida så finns en mindre LED-belysning som ger en diskret men effektfull upplevelse när den används under kvällar och nätter.

Musen är tack vare sin lite diskretare utformning perfekt som kontorslösning. Men när vi vänder på enheten så ser vi en ulv i fårakläder då musen använder sig av PixArt PAW3389PRO-MS sensor som ger en blixtsnabb respons och extrem precision för alla typer av spel. Vi kan dessutom justera musens DPI ända upp till 16 000 via den medföljande programvaran. Lägg sedan till en refresh rate på 1 000 Hz och markant förbättrade brytare jämfört med föregående modell så får vi en mus som är den perfekta kompanjonen för dig som kombinerar arbete med lirande.

82 %


MÅTT: 132 x 69 x 43 mm
VIKT: 14 gram
MAX DPI: 16 000
ANSLUTNING: USB2
RAPPORTERINGS-FREKVENS: 1 ms
MAX HASTIGHET: 400 IPS
SENSOR: PixArt PAW3389PRO-MS
LED: bakdel

“Ett prisvärt alternativ”

Bärbar gaming
CEPTER GAMING X540-01 15,6
14 999:- Power.se

En fullmatad gamingdator till ett iögonfallande pris.

För ett antal år sedan så fanns en teknikkedja som hette Expert, ett företag som numera nästan är bortglömt men som efter ett antal turer faktiskt fortfarande verkar, men i en ny konstellation under namnet Power. Power har dessutom ett eget märke som heter Cepter och under detta namn finns en mängd olika komponenter, tillbehör och kompletta datorer, och det är just under denna senare kategori som vi hittar denna mycket intressanta 15,6 tums-gaminglaptop.

Enheten har ett ganska klassiskt gamingutseende med en lätt vinklad front, en tunn ram runt skärmen, ett RGB-upplyst tangentbord och portar längs både kortsidor och baktill. Skärmen är som sagt på 15,6 tum och rymmer en 144 hertz IPS-skärm som drivs av Nvidia GeForce GTX 1060 grafik med 6 GDDR5-minne. Detta är inte den kraftfullaste lösningen på marknaden men räcker gott och väl till att köra alla former av spel med bra detaljrikedom och flyt.

Skärmen är dessutom riktigt trevlig att spela på med mycket bra färgåtergivning och tydlig svärta som ger spelen perfekt flyt och blixtsnabb respons. Till denna så får vi även Intels sexkärninga Core i7 8750H-processor, 16 gigabyte DDR4 och hela 512 GB SSD-baseras lagring. Den senare tillhör inte de snabbaste vi testat men räcker mer än väl till riktigt snabba laddtider av spel. Det enda lite negativa var att enheten tappade onödigt mycket prestanda när vi sparade våra spelsessioner samtidigt vilket vi inte hittade någon direkt förklaring på.

I övrigt så kommer enheten med ett klart bra WiFi5 och blåtand version 5. Till detta så får vi multipla USB3- och USB2-portar, en kortläsare, en HDMI- och dubbla mDP-anslutningar samt separata ljud, in- och utgångar, vilket gör enheten relativt komplett. Det hade däremot varit trevligt med en Typ-C-anslutning. Dessutom blir enheten förhållandevis högljudd under längre spelsessioner, framför allt under de varma sommardagarna.

81 %


SKÄRM: 15,6 tum IPS
UPPLÖSNING: FHD 144 Hz
CPU: Intel Core I7 8750H
GRAFIK: Nvidia GTX 1060 6 GB GDDR5
MINNE: 16 GB DDR4
LAGRING: 512 GB SSD
TRÅDLÖS: WiFi 5 + BT5
MÅTT: 359 x 242 x 24 mm
VIKT: 2,67 Kg

“Den ultimata AAA skärmen”

Monitor
Aorus CV27F
4 312:- Aorus.com

En snabb HDR-skärm som passar i par.

Detta är en av de mest intressanta och snyggaste spelskärmar i denna prisklass vi sett på ett bra tag. Skärmen är på 27 tum och är svängd enligt 1 500R och med dess tunna ramar så passar den perfekt att placera två eller flera för att skapa en riktig surround upplevelse.

CV27F baseras på ELED och jobbar med 90 procent av DCI-P3 vilket ger en sjukt trevlig bild med äkta och levande färger som i kombination med HDR-stödet tar spelandet till en ny nivå. Skärmen stödjer Freesync 2 och har en uppdateringsfrekvens på 165 hertz vilket tillsammans med en responstid på 1 ms ger ett helt friktionsfritt spelande helt utan ghosting oavsett spelintensitet.

Aorus skärm har en hög flexibilitet med möjlighet till såväl 20 graders rotation åt båda håll, 130 mm höjdjustering och en tiltning på mellan -5 till 21 grader för bästa ergonomiska vinkel. När vi ändå pratat ergonomi så har skärmen även utrustats med en effektiv blå-ljus-reduktion som gör det vilsammare för ögonen under de mörkare timmarna.

På skärmens undersida hittar vi enhetens anslutningar som består av separata ljud in och ut, dubbla HDMI, en fullstor DP samt ett USB3-nav med dubbla anslutningar. En intressant lösning är att Aorus byggt in en smart ANC-lösning i skärmen som hjälper till att stänga ute omgivande ljud. Detta kräver så klart att headsetet ansluts via skärmen för att fungera. Tyvärr finns ingen Typ-C-port och den integrerade laddfunktionen är bara för upp till 1,5 amper.  Vänder vi på skärmen och tittar till baksidan så har Aorus här integrerat en vingliknande RGB-belysning som kan styras och anpassas via RGB Fusion-appen.

CV27F har dessutom flera speciallösningar för att underlätta spelandet. Exempel på dessa är en på skärmen integrerad och fullt anpassningsbar dashboard som ger oss realtidsinfo om mer eller mindre allt vi kan önska från systemets hårdvara och sensorer. Men vi tänker framför allt på OSD-sidekick som låter oss hantera alla, och det är många, av skärmens inställningar direkt med hjälp av mus och tangentbord istället för att trycka på en massa knappar. Totalt sett är detta en riktigt trevlig skärm för mer eller mindre alla typer av spel. Det enda vi känner hade varit önskvärt, då det ändå rör sig om en 27 tums skärm, är en lite högre upplösning.

88 %

Läs också: GTX 1660 Ti är den gyllene medelvägen


STORLEK: 27 tum
UPPLÖSNING: 1920 x 1080
LJUSSTYRKA: 400 cd/m2 (HDR)
UPPDATERINGS-FREKVENS: 165 Hz
ANSLUTNINGAR: 2 st HDMI, 1 DP, 2 st USB3, Ljud in/ut
PANELTYP: ELED
RESPONSTID: 1 ms

Pages: 1 2

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts