Knights and Bikes – Recension

Knights and Bikes – Recension

Knights and Bikes är ett kul spel om hur kul det är att ha kul.

På den fiktiva ön Penfurzy utanför Cornwalls kust bor Demelza med sin pappa. Tillsammans tar de hand om en campingplats som sett bättre dagar, och precis när hon är som mest uttråkad stöter hon på nykomlingen Nessa. De två tjejerna blir snabbt kamrater och smider genast planer att leta upp en legendarisk skatt, vars innehåll kan rädda campingen från ruinens brant.

Ett ord som beskriver Knights and Bikes perfekt är ”lekfullt”. Programförklaringen sker redan i den fantastiskt skräniga introlåten som upprepar ”I wanna ride my bike”. Det är ett kärleksbrev till lekandet som ändamål i sig, även om tjejerna är dödsseriösa med att leta reda på den gömda skatten.

Äventyret för tjejerna till varje hörn av ön och på vägen måste de trots både de monster som försöker stoppa dem samt olika pussel som kräver samarbete. Två spelare kan hjälpas åt men det går lika bra att ta sig an äventyret med AI:n som hjälp.

Karaktärerna har ett gäng föremål var som både kan användas som vapen i kalabalik-artade strider men också för att lösa pussel. Oftast krävs det att man kombinerar deras styrkor på olika vis för att klara av pussel, vilket skapar en fin samarbetskänsla både för spelarna och karaktärerna. Ibland kan kameran strula och uppdragen kan stundals bli för väl otydliga, men det är små bekymmer som man lätt glömmer mitt bland skojet.

Läs också: Oxygen Not Included – Recension

I korthet:

Vad är det?

Megacharmigt äventyrsspel om barndomskompisar och skattjakt.

Utvecklare

Foam Sword

Utgivare

Double Fine

Webb

http://foamswordgames.com

Cirkapris

179:-

Pegi

Testat på

Intel Core i7-3770K, Sapphire Radeon RX 580 8GB, 16 GB RAM

Kolla även in

Night in the Woods

Bild från Knights and Bikes.
I WANT TO RIDE MA BAJ-SI-KÖLL!

Fattiga riddare

Många spel ger sig på att vara barndomsskildringar genom nostalgins kikare, men Knights and Bikes är ett sällsynt exempel som inte bara idisslar en retro-estetik utan faktiskt förmedlar en oskuldsfull känsla. Sättet som tjejernas äventyr drivs av deras livliga fantasi fick mig att minnas mina egna små ungdomsäventyr som kändes mycket större då. Som hur en samling stenar i skogen kunde framstå som antika ruiner, eller hur övergivna maskiner och skrot förvandlas till farliga monster framför ens ögon.

Det hjälper att båda karaktärerna är kolossalt charmiga och välskrivna – Demelza med sina hyperaktiva påhittighet och Nessa med sin punkigt coola avspändhet. Aldrig blir det här tydligare än stunderna då tjejerna plötsligt bestämmer sig för tävla. Vem kan först cykla upp för en kulle eller samla flest föremål på 30 sekunder? Dessa lekar har ingen spelmässig funktion – det finns inte ens något achievement för att vinna dem.

Förvisso hjälper de att variera spelandet emellanåt då det spacklar över några annars rätt tradiga transportsträckor, men framför allt skapar de en autentisk lekfullhet. Som när man själv var barn och en kompis plötsligt pekade på en stolte och skrek ”försten dit!”

De stunderna sammanfattar Knight and Bikes bra. Det är mer ute efter att underhålla än utmana, och är som starkast när det låter sin fantastiska duo stå i fokus. Spelmekaniskt bryter det ingen ny mark, men trots det har jag ändå inte spelat ett mer charmigt eller hjärtevärmande äventyr i år.

Läs också: Rad – Recension

Knights and Bikes – Recension Reviewed by on .
4.05

UTSLAG

81%
81%
Ett ändlöst charmigt äventyr om den sortens vänskap man egentligen bara kan känna som liten.

About The Author

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Related posts