Children of Morta – Recension

Children of Morta – Recension

Bakom den vackra fasaden döljer Children of Morta ett underhållande actionrollspel som är allra bäst om du har en vän eller två nära till hands.

Familjen Bergson är inte som alla andra. De bor ensamma mitt ute i en underskön skog, och tillbringar dagarna med att ha mysiga familjemiddagar och dräpa horder av monster. Det enda de verkar älska mer än fridfull samexistens med naturen är att hugga saker med allsköns tillhyggen. Familjen Bergson är något av en paradox, men en charmerande sådan.

Children of Morta är en roguelite, med betoning på light. Med det menar jag inte att spelet är lätt, men det låter dig behålla allt du samlat på dig när du oundvikligen dör. På magisk väg återföds nämligen familjemedlemmarna hemma i källaren varje gång de misslyckas – en process som tydligen är tämligen traumatisk.

Läs också: Remnant: From the Ashes

I korthet:

Vad är det?

Ett actionrollspel med roguelite-inslag och lokal multiplayer.

Utvecklare

Dead Mage

Utgivare

11 Bit Studios

Webb

Childrenofmorta.com

Cirkapris

200kr

PEGI

12

Spelat på

Intel Core i5 7600k

GTX 1070

16 GB RAM

Kolla även in

Crawl

Pilbågen är bra om man vill slippa vara för närgången med monstren.

Sympatiska pixlar

Narrativet gestaltas av fint animerade och uttrycksfulla pixelkaraktärer, med stöd av en berättare som förklarar vad som händer. Mellan utflykterna i monsterfyllda grottor får vi se små snuttar av familjen Bergsons vardagsliv, utöver mer dramatiska händelser som driver intrigen framåt. Manuset är något överskrivet och gymnasiepoetiskt emellanåt, och som allra bäst är det när utvecklarna håller monologerna avskalade och undviker allt för svävande bildspråk. Det är hur som helst lätt att sugas in i den här säregna och vackra världen, och att sympatisera med huvudpersonerna och deras kamp mot ondskan.

Spelmässigt är det ett väldigt direkt actionrollspel, med fokus på actionbiten. Du får spela som sex olika familjemedlemmar som låses upp allt eftersom du spelar igenom kampanjen, alla med olika vapen och förmågor. Vissa är mer lättspelade än andra, men de flesta är roliga att spela med. De kompletterar varandra, om inget annat. Children of Morta är nämligen bäst i co-op.

Har du ett gäng vänner och handkontroller i närheten så kan ni spela lokal co-op (inget online-läge i nuläget), vilket gör det hela roligare. Att spela själv är helt okej, men man känner sig mer begränsad då. För min del tenderar jag att oftast använda bågskytten Linda när jag spelar ensam, så att jag lättare kan hålla mig på behörigt avstånd från fiendens vassa klor.

Vilken karaktär som passar dig bäst beror förmodligen i slutänden på spelstil. Pappa John förlitar sig på sin sköld, medan hans äldste son Mark är kampsportsmästare som kan låsa fast motståndare med sina snabba attacker. Både den lille magikern Lucy och muskelberget Joey kräver timing för att de ska fungera. Lucy kan inte kasta trollformler och röra sig samtidigt, så det gäller att positionera sig och sedan hoppa undan. Joey vevar sin enorma hammare så långsamt att man måste börja svinga den innan fienderna hunnit fram till en.

Children of Morta är ett både vackert och slipat actionspel om gemenskap och sammanhållning. Det är logiskt att det också är allra roligast att spela tillsammans med vänner och familj.

Läs också: Ancestors: The Humankind Odyssey – Recension

Striderna blir ganska hektiska ibland.
Children of Morta – Recension Reviewed by on .
4

Utslag

80%
80%
Ett vackert och välgjort roguelite-actionspel som kommer mest till sin rätt i multiplayer.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts