Kolla även in

Kolla även in

Firmament

Vi får vrida klockan närmare 25 år bakåt i tiden för att hitta Cyans största framgångar, Myst och Riven, men studion hävdar att man har några av sina största verk framför sig. Och varför inte? 2016 släpptes Obduction (vi gav det finfina 88 %) och nästa sommar är det tänkt att Firmament ska breda sitt isiga täcke över oss och ta oss med till en karg steampunkvärld. Dock kunde festen ha kommit av sig redan innan den hade börjat – crowdfunding-målet nåddes först under Kickstarterns elfte timme, tack vare en stark spurt. Puh! Du som kan ditt Myst kommer känna igen dig i Firmament. Overkliga miljöer samsas med intrikata pussel och maskinerier, alltsammans sett ur förstapersonsvy. Cyan hoppas du ska ta upplevelsen ett steg längre via virtual reality, men en good ol’ monitor gör också jobbet. Du är inte riktigt lika ensam i den här världen som i, säg, Myst utan följs av en medhjälpare, ett urverk som du bit för bit lär dig att kommunicera och samarbeta med.

Läs också: Firmament kickstartades i sista stund

Release

Juli 2020

Utvecklare

Cyan Worlds

Utgivare

Cyan Worlds

Webb

Cyan.com


Technobabylon: Birthright

Cyberpunkiga Technobabylon följs upp och blir Wadjet Eyes första 3d-titel. Mycket mer får vi inte veta i dagsläget. När Dave Gilbert inledde Wadjet-resan 2006 såg deras spel ut att vara ”10–15 år gamla”. Halvt på skämt, halvt på allvar tillägger han: ”I det avseendet har inte mycket förändrats.”

Release

TBA

Utvecklare

Techocrat Games

Utgivare

Wadjet Eye Games

Webb

Technocratgames.com

Nya Technobabylon blir Wadjet Eyes första 3d-spel. Det märks, om man ska uttrycka sig diplomatiskt.

Omno

Omno ser sagolikt ut med berg som sträcker sig mot skyn och solstrålar som skjuter genom diset. Konstigt vore annars, då proffsanimatören Jonas Manke roddar äventyret. Blir det även en fröjd att spela? Kanske. Här surfar du på snö och sand, löser pussel och färdas med vinden över kullar.

Release

Hösten

Utvecklare

Jonas Manke

Utgivare

Inkyfox

Webb

Playomno.com


Factory Town

Människan är konstig. Hon kan stå hela dagen vid ett löpande band och längta hem till ett digitalt dito. Factory Town sällar sig till Factorio– och Satisfactory-skaran, men ser säreget nog ut för att sticka ut. Det ger oss också lite Settlers-vibbar, men med betydligt fler maskinerier än nybyggare.

Release

TBA

Utvecklare

Erik Asmussen

Utgivare

Erik Asmussen

Webb

82apps.com/factorytown


Hades

Supergiant Games gör kanske inte de största spelen, men har gjort några väldigt fina. Hades tycks på vissa plan bli en slags best off-samling av de tre ganska olika verken – med Bastions rappa strider, Transistors isometriska vyer, och Pyres färggranna yta – men det ser också ut att våga ta sin egen diaboliska väg. Hardcorevinkeln är betydligt vassare än i tidigare trio. I rollen som Hades son Zagreus (oheligt trött på farsans skitsnack) ska du kämpa dig ut ur dödsriket till foten av Olympos, och i din väg finns oräkneliga procedurellt genererad rum med kaotiskt oförlåtande action. För att vara en early access-titel (på Epic Games Store sedan december) ser det redan stabilt ut och vi skulle förvånas om detta inte blir ännu ett Supergiant-spel du bara måste ha i din samling. Något skarpt releasedatum finns ännu inte men utvecklarna har understrukit att de sett fram emot att utveckla något tillsammans med spelarna, så de lär inte stressa Hades ut ur helvetet.

Läs också: februaris Kolla även in

Release

TBA

Utvecklare

Supergiant Games

Utgivare

Supergiant Games

Webb

Supergiantgames.com/games/hades


The Blind Prophet

Batholomeus i The Blind Prophet är en tuff kille (det ser du på hans tatueringar och hör på den raspiga rösten). Det kan behövas då han spelar huvudrollen i ett peka och klicka-äventyr med mycket mörker och lite naket. Om det blir moget (spelets egna ord) eller bajsnödigt (vårt ord) återstår att se.

Release

20 november

Utvecklare

Ars Goetia

Utgivare

Ars Goetia

Webb

Theblindprophetgame.com


Embr

Embr handlar om att ”bekämpa bränder, rädda liv” och viktigast av allt, om att ”tjäna pengar”. Jo, den sista punkten väger tungt då Embr hakar på en mörk samtid där pengar väger betydligt mer än liv. Du räddar folk i de brinnande husen samtidigt som du letar efter kvarglömda ören mellan soffdynorna.

Release

2020

Utvecklare

Muse Games

Utgivare

Muse Games

Webb

Embrgame.com


Felix the Reaper

En romantisk komedi om Dödens liv. Mycket ska man höra, men bortom den quirkiga premissen finns ett lovande pusselspel som handlar om att dansa omkring på munsbitar till 3d-banor. Du kan bara röra dig i skuggorna, men lyckligtvis kan du också manipulera dem till din fördel.

Release

2019

Utvecklare

Kong Orange

Utgivare

Daedalic Entertainment

Webb

Felixthereaper.com

About The Author

Bamseponny by night och … Bamseponny by day också faktiskt. Bästa spelet är The Witcher 3. Andra favoriter är Stardew Valley och XCOM 2. Choklad, friidrott, katter och RuPaul's Drag Race är bortom spel-älsklingar.

Related posts