GTX 1660 Ti är den gyllene medelvägen

GTX 1660 Ti är den gyllene medelvägen

GTX 1660 Ti är räddningen för många mindre riggar.

Efter att Nvida under flera år finjusterat och färdigställt sin senaste flaggskeppsgrafik med nya tekniker som RT-kärnor för ray tracing eller Tensor-kärnor för maskininlärning och GDDR6 så uppstod ett stort prissteg mot de lite äldre grafikkorten. För att inte tappa den kanske viktigaste gruppen gamers, den som befinner sig i mellanklassen sett till hårdvara, valde Nvidia att ta fram en helt ny typ av Turning-baserad krets kallad TU116. Denna lösning i Ti-utförande blev sett till Nvidias sortiment en direkt konkurrent till GTX 1070-korten men med nya instruktioner, ny arkitektur och då framför allt den senaste grafikminnesstandarden. Detta ger dagens mid-range-gamers ett framtidssäkert gamingkort med högre prestanda till lägre strömkrav. Ett kort som med kommande speltitlar och patcher för redan existerande spel kommer att bli ännu bättre.

Läs också: Månadens hårdvara


Asus GeForce GTX 1660 Ti Dual OC 2xHDMI DP 6GB

3 400:-
Asus.com

Ett tyst och välkylt kort med stöd för fyra skärmar.

DDetta är ett relativt smidigt kort som mäter 21,5 x 12,1 x 4,4 cm. På ovansidan har Asus valt att satsa på dubbla IP5X-fläktar, något som gör att själva kylkåpan faktiskt är längre än själva kortet och delvis kan göra att det inte passar i riktigt små chassin. När det kommer till kylprestandan är detta däremot en optimal lösning, och vi kan lira för fullt 24/7 utan att behöva tänka på att kortet ska överhettas.

Lösningen är dessutom både knäpptyst med näst intill ljudlös prestanda, och tack vare Asus dammskydd lär kortet också behålla sin tysta kylförmåga i många år. Kortet har dubbla display-portar, en HDMI- och en DVI-anslutning för upp till fyra skärmar. På insidan är processorn ställd till en boostfrekvens på 1 800 MHz. Via GPU Tweek II får vi full koll på OC och kan kräma ur ytterligare hertz samt hantera kylning.

Kortet presterar riktigt bra i upplösningar på 1 920 x 1 080, och även när vi kliver upp till 2 560 x 1 440 flyter allt helt okej så länge vi inte maximerar inställningarna. När det kommer till 4K ser vi snabbt begränsningarna, och att detta inte är att rekommendera.

83 %


EVGA GeForce GTX 1660 Ti XC Gaming HDMI DP 6GB

3 600:-
Evga.com

Extra brett grafikkort med fokus på överklockning.

EVGA tar en liten annorlunda väg med detta kort då man väljer att satsa på ett sett till längden minimalt kort som bara mäter knappa 19 cm. Detta gör att kortet passar i mer eller mindre alla lådor sett till längden. För att uppnå maximal kylkapacitet är kortet istället betydligt bredare och upptar tre fysiska slottar, något som kan ställa till med vissa bekymmer. En smartare lösning hade varit att kortet bara upptagit två platser men att fläkten sedan stuckit ut en bit till.

Oavsett vilket så ger den extra breda kylflänsen i kombination med en nydesignad HBD-fläkt en mycket effektiv kylning som klarar långa
gamingsessioner utan att överhettas. Vi är även förvånade över den extremt låga ljudnivån som knappt hörs ens i bordsplacerade chassin.

Trots sin bredd så har EVGA bara valt att satsa på tre anslutningar (och skärmar samtidigt): en DVI, en DP och en HDMI. Kortet är fabriksöverklockat till en boostfrekvens på 1 845 MHz, men via nya Precision X1-programmet kan vi nå lite högre. Prestandamässigt är kortet klockrent för spel i upp till 2 560 x 1 440, men vid högre upplösning sjunker bilduppdateringen rejält.

74 %


Gainward GeForce GTX 1660 Ti Ghost HDMI DP 6GB

3 500:-
Gainward.com

Ett snällt spöke som tjuter.

Gainward bidrar till detta test med sitt mattsvarta Ghost-kort, till utseendet ett ganska standardiserat kort som upptag två expansionsplatser och är 235 mm långt. Ghost baseras på en kylfläns vars förmåga förstärks med dubbla fläktar. Kortet kyler bra men någonting med fläktbladen eller luftens passage genom flänsarna skapar ett aningen vinande ljud vid maximal rotation. Ljudet hörs inte alltid, men lirar du när det är tyst runt omkring är det tveklöst irriterande.

På kortsidan finner vi en vardera DVI, DP och HDMI placerade på led. Kortet stödjer tre skärmar samtidigt, men vi rekommenderar att du är lite vaksam på val av kablar. DP- och HDMI-kablage med lite bredare gummering kring anslutningen är trånga att få plats med samtidigt.

Trots att kortet inte är billigast så har det den lägsta fabriksöverklockade boosten, 1 770 MHz, och trots att vi kan justera denna ytterligare en bit uppåt så skulle vi säga att nivån, med tanke på nämnda oljud, är väl anpassad. Ser vi till prestanda är kortet klockrent för FHD-spelande men funkar även klart tillfredsställande i 2 560 x 1 440. Liksom övriga kort i detta test sjunker kvaliteten märkbart om vi går högre än så.

68 %


Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti Gaming OC HDMI 3xDP 6GB

3 600:-
Gigabyte.com

Fullängdskort med mycket imponerande kylning.

Gigabyte går med sitt bidrag all in med sitt fullstora kort på hela 280 mm. Kortet är utrustat med företagets prisade Windforce 3X-system som består av tre 80 mm-fläktar som roterar åt olika håll för maximal kylning, samt värmeavledning till lägsta ljudnivå. Tillsammans med dubbla flänsar och en förstärkt baksida så får vi här det tystaste och mest välkylda kortet i testet – även när vi maximerar överklockningen. Kortet stöder även ljudlöst läge när GPU:n inte behöver extra kylning.

Kortet har tre DP-anslutningar och en HDMI-dito, samtliga guldpläterade för bästa kontakt. Gigabyte har satt en sköld omkring fläktarna, och i mitten på dess ovansida finns en integrerad RGB-logga vilken matchas med Gigabytes Fusion2-program.

Trots att det är små marginaler så är detta testets snabbaste grafikkort oavsett test, och det är även det kort som har högst potential för vidare överklockning utöver den fabriksinställda boosten på
1 860 MHz. Trots detta är kortet bäst lämpat för gaming i upp till 2 560 x 1 440, även om man med lite trixande kan få vissa spel att flyta i 4K på lägre inställningar.

88 %


Lexikon

Upplösning per gränssnitt

Nästan samtliga grafikkort har olika anslutningsmöjligheter. Detta är för att ge oss maximal flexibilitet sett till val av skärmar. De olika anslutningarna har även olika maximal upplösning, detta enligt följande sifferexercis: DVI-I: 1 920 x 1 200, DVI-D: 2 560 x 1 600, HDMI 1.4: 3 840 x 2 160, HDMI 2.1: 9 600 x 5 40, DP 1.3: 5 120 x 2 880, DP 1.4: 7 680 x 4 320.

G-Sync

Nvidias teknik för dynamisk uppdateringsfrekvens. Ger en jämn, flimmerfri bild utan släpningar eller ghosting. Kräver en G-sync-baserad skärm för att fungera.

Pages: 1 2

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts