Rage 2 – Recension

Rage 2 – Recension

Rage 2 är en underhållande och gladlynt shooter som, trots vissa skavanker, ger oss ganska få anledningar att ilskna till.

Jag borde vara arg. En tönt med robotkropp har just rivit ner min hemstad och mördat snart sagt varenda kotte jag känner. Men jag har svårt att hetsa upp mig, för jag har fullt upp med att glida runt och skjuta mutanter i pannan. Det är inte ett uttryck för ilska – det är glädje. Lustmord, kanske vi kan kalla det.

Rage 2 är på flera sätt raka motsatsen till sin föregångare. Originalet var en grådassigt, trött historia som inte kunde väcka någon större entusiasm i mig. Det var slipat och gediget, förstås. Bara inte särskilt roligt. Rage 2 är inte lika polerat, det saknar fokus, och går lite vilse i sina egna ambitioner emellanåt – men det är kul. Jag tar mycket hellre opolerat men kul över slipat men trist.

Intrigen är mer eller mindre totalt oviktig i Rage 2. En ond cyborg-snubbe vill göra något ondskefullt, och du måste utföra diverse uppdrag för att bli starkare och till sist stoppa honom. Det är allt, och det duger som ursäkt för att åka omkring och dräpa mutanter och störiga punkare.

Även om storyn är oengagerande, och huvudkaraktärerna ganska trista, så är mellansekvenserna behagligt få, och relativt korta. Uppdragsgivarna i städerna vill dock gärna snacka öronen av dig med sina ointressanta berättelser om mormor som vägrar flytta och allt vad det nu kan vara. Men det går att trycka bort babblet om du tröttnar – och det kommer du att göra. Deras historier följs aldrig upp ändå. Du behöver inte ens återvända till dem efter att du klarat uppdraget de gett dig (oftast går de ut på att döda någon), och om du ändå gör det så får du bara en kort, menlös replik.

Läs också: Mortal Kombat 11 – Recensionen

I korthet:

Vad är det?

En betydligt gladare uppföljare till Id Softwares gamla open world-shooter.

Utvecklare

Avalanche/Id Software

Utgivare

Bethesda

Webb

bethesda.net/en/game/rage2

Cirkapris

600:-

Pegi

18

Spelat på

Intel Core i5-7600k

16 GB RAM

GTX 1070

Kolla även in

Mad Max

En värld full av liv

Utvecklarna har smart nog satt gameplay i fokus, så det knaggliga berättandet går att ha förbiseende med. Så snart du tagit dig förbi den barmhärtigt korta inledningen, så släpps du lös i den lagom stora spelvärlden.

Målet är att hjälpa tre nyckelkaraktärer med deras ”projekt”, som spelet kallar det. I princip handlar det om att låsa upp tre saker du behöver för att ta dig in i skurkens bas. Detta görs bäst genom att blåsa skallen av allt som rör sig – vilket är en hel del. Ganska snart visar det sig nämligen att det här sargade ödelandet sjuder av liv. I alla fall tills du röjt upp i det. Det går knappt att åka tio meter utan att få syn på ett gäng bråkstakar som tigger stryk.

I den första staden träffar du också den första av de tre nyckelkaraktärerna. Det är klokt att träffa dem alla tre, och göra deras inledande uppdrag relativt snart. Då låser du nämligen upp deras respektive färdighetsträd, och några av dem är väldigt användbara.

Överlag är städerna ganska trista att hänga i, och mest en hub där du kan skaffa lite sidouppdrag. Här och var finns lite småroliga detaljer, dock. Bland annat en stolle som tydligen bor i en bajamaja. Han sitter där, skrattar konstant, och smeker en död råtta. På väggarna har han tavlor med fastnaglade råttor på. Tyvärr går det inte att prata med honom. Jag är övertygad om att han hade haft ett bra uppdrag att bjuda på om han kunde göra något annat än skratta maniskt.

Läs också: Hårdvara – tangentbord

Git gud

I Rage 2 vill mer eller mindre alla döda dig. Lyckligtvis finns förmågor. Här är några.

Barrier – Ett energifält som blockerar inkommande projektiler. Simpelt, men användbart.

Shatter – I princip den gamla hederliga ”force push” från diverse Star Wars-spel. Bra mot närgångna fiender.

Overdrive – Få psykbryt och gå totalbananer på dina fiender. Både läker dig och gör dina vapen grisigt kraftfulla.

Pages: 1 2

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts