Druidstone: The Secret of Menhir Forest – Recension

Druidstone: The Secret of Menhir Forest – Recension

Druidstone: The Secret of Menhir Forest må ha ett krångligt namn, men det är ett rättframt och klassiskt taktiskt rollspel.

Ni får ursäkta mig, men jag har inte längre tålamod att lära mig onödiga undertitlar med hittepå-ord i. Således kommer jag att hitta på mina egna till Druidstone: The Secret of Menhir, hädanefter. Inte för att det är en missvisande titel, spelet handlar trots allt om druider som hänger i en hemlig skog, men vi ska nog kunna komma på något eget som funkar lika bra.

Druidstone: Gammaldags Taktiskt Rollspel är, som namnet antyder, ett taktiskt rollspel i gammal klassisk stil. Det betyder att spelet fokuserar på striderna, snarare än utforskande, interaktivt berättande och karaktärsbygge. Tänk Final Fantasy Tactics, så är du hyfsat rätt ute. Det finns flera tydliga referenser i spelet, som de pingvinliknande varelserna som anspelar på Final Fantasy-seriens moogles (de där som säger ”kupo” hela tiden).

Den som hoppas på ett isometriskt rollspel av Divinity: Original Sin-snitt lär alltså bli rejält besviken. Druidstone: Väldigt Lite Rollspelande har skapats av flera personer från Almost Human, den för tillfället insomnade utvecklaren av Legend of Grimrock-spelen, men det märks inte så mycket. Här finns inget av de spelens luriga pussel, eller utforskande av snillrikt designade miljöer.

Här finns inga städer att promenera i, eller npc-karaktärer att besöka. Spelet är en serie taktiska strider, sammanknutna med kortare mellansekvenser du inte har någon kontroll över. Storyn i sig är mest en ursäkt att knuffa in våra hjältar i fler och fler strider, men narrativet har en charmigt lättsam ton som passar det raka, simpla upplägget.

Läs också: Observation – Recensionen

I korthet:

Vad är det?

Ett taktiskt rollspel om druider och deras fascination för stenar, typ.

Utvecklare

Ctrl Alt Ninja

Utgivare

Ctrl Alt Ninja

Webb

druidstone-game.com

Cirkapris

200kr

Pegi

12

Spelat på

Intel Core i5-7600k

16 GB RAM

GTX 1070

Kolla även in

The Banner Saga-trilogin

På den här kartan väljer du uppdrag, och köper ny utrustning till dina hjältar.

Utmanande bagatell

Du börjar med tre karaktärer. En typisk krigarfigur med närstridsvapen, en bågskytt och en magiker. Senare träffar du också en tjuv, som kan kallas in som bonuskaraktär, och en ninja som kan volta över fiender.

När dina hjältar går upp i nivå kan du välja nya förmågor, som varierar från nya attacker till trollformler eller bara lite mer hälsa. Du kan också köpa bättre utrustning och vapen. Både förmågor och utrustning kan i sin tur uppgraderas med små gröna kristaller.

Druidstone: Inte Helt Lätt är förvånansvärt utmanande. I alla fall om du vill få maxpoängen tre stjärnor på uppdragen. Ibland har du en tajt tidsgräns, och ibland måste du öppna alla kistor, eller besegra en särskilt svår fiende. På lättaste svårighetsgraden är det en baggis, men på de högre är det riktigt svettigt redan från början. Att inte klara de alternativa delmålen innebär att du får färre uppgraderingskristaller, vilket också gör senare uppdrag svårare.

På det hela taget är spelet en oförarglig bagatell. Det funkar bäst om du spelar några uppdrag då och då, men vänta dig inte samma old school-magi som lyfte Legend of Grimrock-spelen till så oväntat höga nivåer. Druidstone: Lagom Bra får nöja sig med att vara helt okej, vilket förvisso kan räcka fint ibland.

Läs också: Pathologic 2 – Recensionen

De här pingvin-liknande filurerna är inte de enda Final Fantasy-referenserna i spelet.
Druidstone: The Secret of Menhir Forest – Recension Reviewed by on .
3.5

Review Overview

70%
70%
Druidstone är en begränsad men trivsam bagatell. Lagom bra i lagom doser.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts