Månadens hårdvara – chassin, lurar, lyxskärm m.m!

Månadens hårdvara – chassin, lurar, lyxskärm m.m!

“Lätta tungviktare”

Headset
Roccat Noz

Ca 760:- roccat.org

Kristallklart ljud och grym komfort.

Roccat bjuder som så ofta på tysk ingenjörskonst i den högre skolan. Med företagets senaste gamingheadset får vi en mattsvart lösning som tack vare den låga vikten på 210 gram och en extremt behaglig komfort gör att vi nästan glömmer bort att vi har dem på huvudet. Roccat har till Noz lagt ner mycket tid på öronkåporna som dels är elliptiskt utformade, dels har ett större djup för själva örat. Något som ger maximalt med utrymme och noll tryckpunkter mot örat.

Till detta har Roccat ett speciellt tyg som omger kåpornas vaddering som både dämpar omgivande ljud och ser till att hålla kontakten mot örat så sval som möjligt. Detta har man verkligen lyckats med. Trots den låga vikten har Roccat lyckats skapa en stabil konstruktion och oavsett hur ofta vi reglerar huvudbygelns längd upplevs aldrig någon instabilitet.

På insidan finner vi en 50 millimeters drivenhet som ger extremt tydliga höga toner och en kännbar bas som gör att vi både hör våra fiender och känner var bomberna slår ner. Till detta får vi en löstagbar, flexibel mikrofon med mycket bra och naturlig ljudupptagning. Då vi ansluter enheten med hjälp av en 3,5 millimetersplugg passar den till dator, mobil eller konsol. Detta är helt klart en modell du kommer att ha nytta och glädje av under lång tid.

88 %

Läs också: De bästa moderkorten


ANSLUTNING: 3,5 mm
FREKVENSRESPONS: 10–20 000 Hz
ELEMENT: 50 mm
IMPEDANS: 60 ohm
MIKFOFON: löstagbar och böjbar
MODELL: over-ear
FÄRG: svart
VIKT: 210 gram

“Vita och snygga RGB-minnen”

Minne
Corsair Vengeance RGB PRO

Ca 1 600:- corsair.com

Snyggaste OC-minnet för AMD och Intel.

Om du använder ett chassi med fönster är detta något du verkligen bör titta närmare på. Corsair Vengeance RGB PRO är ett par högeffektiva minnesbanker på 8 gigabyte vardera som körs i en frekvens på 3 000 megahertz vid ett CAS-värde på 15 och 1,35 volt. På utsidan av de noga utvalda kretsarna har Corsair placerat en vitlackerad aluminiumfläns som effektivt transporterar bort värme.

I toppen av denna fläns – synlig från både sidan och uppifrån – hittar vi en längsgående RGB-belysning som har en mycket läcker färgväxling. Denna kan synkroniseras med Corsairs iCUE eller MSI:s och Gigabytes RGB-lösningar för en enhetligt ljusbild.

Minnet har stöd för automatisk optimering via XMP2 och fungerar lika bra på Intels som AMD:s plattformar, baserade på ett minnessystem med två kanaler. Intressant med Vengeance RGB PRO är att vi både kan klocka ner minnesfrekvensen för att uppnå ett lägre spänningskrav samt nå lägre CAS-värden. Framför allt är detta ett enastående bra minne för alla former av överklockning.

Oavsett om du använder moderkortets automatiska överklockning eller känner dig mer bekväm med manuellt finjusterad överklockning kommer du att bli förvånad över minnets stabilitet över multipla moderkort samt hantering av höga frekvenser. Vi nådde faktiskt upp till 3 600 megahertz men då med en högre spänning och även ett högre CAS-värde som här stannade på 18-19-20-39.

90 %


KAPACITET: 2 x 8 GB
FREKVENS: 3000 MHz
SPÄNNING: 1,35 volt
LANTES: 15–17–17–35
LED: RGB
KYLNING: passiv, aluminiumflänsar
PLATTFORM: AMD och Intel

“Kanske världens mest effektiva luftkylare”

Cpu-kylare
Noctua NH-U12A

Ca 1 100:- noctua.at

Ljudlös perfektion för finsmakaren.

Sedan Noctua lanserade sin första NH-U12-serie har vi haft lite av en personlig favorit här när det kommer till luftbaserad processorkylning. Med denna modell är vi framme vid femte generationen och kylaren passar som vanligt ett brett utbud av socklar; Intels LGA1150, LGA1151, LGA1155, LGA1156, LGA2011, LGA2066 samt AMDs AM4, AM3(+), AM2(+), FM1 och FM2(+).

NH-U12A är även, som vanligt, en rejäl pjäs som mäter 158 x 125 x 58 millimeter och väger 760 gram utan fläktar och 1 220 gram med dubbla fläktar, så ett moderkort med gedigen processorplåt är helt klart att rekommendera. Tack vare den lite högre bottenhöjden klarar kylaren alla minnesbanker på upp till 42 millimeter i höjd. Använder du högre minnen bör du kontrollera avståndet till närmaste minnesbank.

Kylaren består av ett torn av kylfenor. Genom dessa löper totalt sju värmeledningsrör ner till själva kontaktytan med processorn. På respektive långsida placeras sedan en NH-A12-fläkt på 120 millimeter vilket är en extremt tystgående fläkt. Den ses med fördel över i en push-pull-konfiguration för bästa effekt. Fläkten ansluts med en normal PWM-anslutning men vi får även med en hastighetsbegränsande adapter som vid användning drar ner ljudnivån till helt tyst. Denna bör däremot inte användas om du ska överklocka systemet.

När det kommer till kylförmåga är detta även lite av ett unikum, och i alla lägen och med i princip samtliga konsumentorienterade processorer (utan de riktiga extremmodellerna) är detta en av de bästa lösningarna. Detta framför allt med tanke på den låga ljudnivån i förhållande till kylprestandan. Vi ska även tillägga att Noctua har en av de mest genomtänkta supportlösningar och instruktioner för att montera och felsöka montering och drift. Kort sagt: en vinnare på alla plan.

92 %


MÅTT: 158 x 125 x 58 mm
VIKT: 1 220 gram (med fläktar)
HÖGSTA FLÄKTROTATION: 2000 rpm
LÄGSTA FLÄKTROTATION: 450 rpm
HÖGSTA LUFTFLÖDE: 102,1 kubikmeter/timme
HÖGSTA LJUDNIVÅ: 22,6 dBA
GARANTI: 6 år
SOCKEL STÖD: Intel LGA1150, LGA1151, LGA1155, LGA1156, LGA2011, LGA2066 och AMD AM4, AM3(+), AM2(+), FM1, FM2(+)

“En visuell upplevelse”

Monitor
Asus ROG Strix XG49VQ Super Ultra-Wide HDR Gaming Monitor
Ca 13 400:- asus.com

En fantastisk men krävande monitor för dig med djup plånbok.

En av de viktigaste delarna för att bli en vinnande gamer är en skärm som ger oss den upplevelse vi önskar. För de flesta av oss är större lika med bättre. När det kommer till denna skärm så menar vi även större med stort “S” för XG49VQ är som namnet antyder en gigantisk ultrabred gamingskärm på 49 tum ur Asus toppserie Rog Strix.

På denna ofantligt stora yta som motsvarar dubbla 27-tummare utan mittenram får vi en maximal upplösning på 3 840 x 1 080 med HDR som uppfyller display HDR 400-kraven och en uppdateringsfrekvens på 144 hertz. Modellen är dessutom anpassad enligt Freesync2 vilket gör att den passar bäst för AMD:s grafikkort och då framför allt senaste Radeon VII. Då skärmen jobbar med en så pass hög frekvens fungerar så klart även Nvidia-lösningar.

XG49VQ kommer med dubbla HDMI:s och en DP, och kan via dessa ansluta upp till tre olika källor som sedan visas i ett PbP-läge. Vi kan enkelt växla mellan flera olika via snabbknappar vilket underlättar, men samtidigt tappar vi lite av skärmens funktionalitet i dessa lägen. Vi skulle säga att skärmen helt klart gör sig bäst i singelview-läge eller möjligen dubbelview. Åtminstone när vi lirar. Handlar det om andra saker som gruppchattar, filmtittande och arbete, fungerar tripple-läget däremot klockrent.

Att skärmen är anpassad för underhållning märks även på ovan nämnda HDR-lägen där vi kan växla mellan olika optimerade inställningar för att se eller skapa HDR-material, spela spel eller ett läge för AMD-grafik. Utöver dessa får vi även Asus smarta Display Widgets som gör att vi kan optimera skärmen ännu mer efter våra ändamål.

En sak som vi däremot reagerade på är skärmens krav. Då tänker vi inte på Asus minimikrav, utan de vi själva ställer på hårdvaran för att skärmen ska leverera den upplevelse vi önskar. Vi provade med lite olika konfigurationer och skulle säga att vi inte rekommenderar att gå under ett RTX 2060-kort och minst en K-märkt I5:a eller motsvarande. Vill du lira de senaste och mer krävande spelen skulle vi säga Radeon VII eller RTX 2080 med en K-märkt I9:a eller motsvarande. Det är i den sistnämnda konfigurationen som skärmen verkligen kommer till sin rätt med grymt levande och realistiska scener som fångar hela vår uppmärksamhet och där vi tack vare 4K-upplösningen kan se runt hörnen utan att behöva gå dit.

Allt som allt är detta en kostsam datorrigg men samtidigt skulle vi hävda att om du har pengar nog att köpa XG49VQ, som kostar 13 400 kronor, så har du troligen även medel för att driva den. Har du denna mindre förmögenhet, och framför allt om du bygger din rigg kring AMD:s grafik, ja, då kommer du att få en helt ny gamingupplevelse som är svår att gå tillbaka från.

80 %

Läs också: Månadens hårdvara – kraftfull laptop, magiska moderkort för extremgaming, med mera!


PANELSTORLEK: Super ultra-wide 49” 32:9
UPPLÖSNING: 3 840 x 1 080
VINKLING: 1800 R
FREKVENS: 144 Hz
VISNINGSLÄGEN:
Scenery / Racing / Cinema / RTS / RPG / sRGB modes / MOBA Mode / User Mode
INGÅNGAR: 2 st HDMI + 1 st DP + 1USB3 upp/2stUSB3 ner
VIKT: 13,3 kg
MÅTT: 1 193,33 x 529,1 x 344,74 mm
HÖGTALARE: 2 st 5 watt

Pages: 1 2

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts