Månadens hårdvara – chassin, lurar, lyxskärm m.m!

Månadens hårdvara – chassin, lurar, lyxskärm m.m!

Chassin, lurar, kanske världens mest effektiva luftkylare, med mera!

“Stilrent chassi med utmärkt kylning”

Chassi
Coolermaster NR600
Ca 750:- coolermaster.com

Coolermaster kombinerar design med funktionalitet till ett attraktivt pris.

Med detta chassi visar Coolermaster verkligen prov på att kvalité och funktionalitet inte behöver kosta en förmögenhet. Enheten som mäter 473 x 209 x 478 mm och väger 6,57 kilo är konstruerad i en kombination av stål och plast med en sidopanel i härdat glas. Det ger chassit en exklusiv look samtidigt som vi kan visa upp riggens insida.

På ovansidan finner vi ett meshbaserat metallfilter som fästs med magneter som gör det lätt att ta bort för rengöring. På dennas undersida finns plats för dubbla 120- eller 140-millimetersfläktar eller upp till en radiator på 280 mm. På den högra ovansidan finns dubbla USB3-portar och en headsetanslutning för 3,5 millimeter. Tyvärr saknas en Typ-C-port vilken hade varit önskvärd.

När vi kommer till framsidan har också denna en tunn meshklädsel som ser till att vi får ett högt, dammfritt luftflöde. Från start får vi med en fläkt på 120 mm men chassit rymmer totalt tre stycken på 120 eller dubbla främre fläktar på 140 millimeter . Vi får här även rum med en radiator på upp till 360 mm. Dessa kompletteras sedan med ytterligare en bakre utsugsfläkt på 120 mm.

Går vi över till insidan finns här i nederkant en separat kammare för nätaggregat samt fyra diskar på 3,5 tum.  Dessa kompletteras med totalt fem platser på 2,5 tum vardera, varav tre placeras på toppen av PSU-kammaren och två placeras på baksidan av moderkortsplåten. Här har vi även plats för kabeldragningar, men då chassit är förhållandevis slimmat är det ganska ont om utrymme för detta ändamål. Det är värt att tänka till en eller två gånger för optimal dragning.

Chassit rymmer moderkort på upp till ATX-format och tack vare en stor utfasning för CPU-kylare kan dessa monteras på plats i chassit utan bekymmer. Här finns även gummiskyddade kabelgenomgångar och chassit är förhållandevis lättarbetat. Värt att notera är så klart även att NR600 inte kommer med integrerad RGB vilket är ett trevligt alternativ för oss som vill bygga en mer diskret rigg. Slutligen vill vi ge kredd till Coolermaster för att chassit har bra värmehantering men framför allt för att det är förvånansvärt tyst.

86 %

Läs också: Stortest, RTX 2080 – grafik för dig som vill lira i 4K


VIKT: 6,57 kg
MÅTT: 473 x 209 x 478 mm
3,5/2,5”-PLATSER: 4/5
IO-ANSLUTNINGAR: 2 st USB3 + audio in/ut
FLÄKTSTÖD: front 2 st 140mm/3 st 120 mm, topp 2 st 140 mm, bak 1 st 120 mm
RADIATORSUPPORT: front 360 mm, topo 240 mm, bak 120 mm
HÖGSTA CPU KYLARE: 166 mm
LÄNGSTA PSU: 180 mm
LÄNGSTA GRAFIKKORT: 410 mm
MAXIMAL MODERKORTS-STORLEK: ATX

“Chassi för show-off”

Chassi
Corsair Carbide Series SPEC-OMEGA Red
Ca 1 400:- corsair.com

Corsair Spec-Omega är ett väl genomtänkt chassi som skriker för att synas.

Detta är ett chassi som från grunden konstruerats för att du som användare ska kunna skryta med din rigg utifrån och in. Chassit är byggt som två höga asymmetriska kilar som sammanfogats till ett. Den vänstra av dessa är lackad i en aggressivt röd färg medan den andra har en lätt blank svart yta. Mellan dessa har Corsair placerat en längsgående LED-belysning vilket ger en häftig look.

I den vänstra, röda sidan får vi en näst intill fulltäckande sida i härdat glas som gör att vi ser såväl moderkort och alla komponenter som PSU och diskar, med mera. För att göra det hela än bättre har Corsair kompletterat detta med en frontmonterad, kilformad, genomskinlig yta. Denna är placerad i den svarta delen och ger en perfekt frontbaserad insyn.

I den övre delen på den svarta fronten har Corsair placerat IO-panelen som består av dubbla USB3 samt separata 3,5 millimeters ljud för in och ut, som vi tycker är en klar fördel då vi på detta sätt kan använda en separat mikrofon. Här finns även en ledbelyst strömknapp, ett aktivitetsljus för hårddisk och en resetknapp. Dessvärre finns ingen Typ-C-port.

På ovansidan ser vi samma kilbaserade system som fronten men här har fönstret bytts ut mot nätbaserade luftgenomsläpp. På baksidan finns sju expansionsplatser och plats för en justerbar fläkt i höjd. När vi går till insidan är denna i princip en stor kammare med en stor utfasning för CPU-kylare. Här finns gott om utrymme för kabelgenomgångar och plats för effektiv kabeldragning.

På bakpanelens baksida finns tre platser för enheter på 2,5 tum. Dessa kompletteras med dubbla 3,5 tums-platser bredvid PSU-platsen. Den senare är baserad på en kassett som kan plockas bort om längre eller modulära PSU ska användas. Som kylning finns plats för upp till en frontmonterad radiator på 360 mm. Vi kan även placera radiatorer både i toppen och baktill. Trots att vi tycker om tanken med ett öppet chassi hade vi ändå föredragit en separat kammare för PSU och 3,5 tums-kassetter. Då vi med en sådan lösning får en mer diskret kabelhantering och vi kan använda ovansidan på en sådan kammare till, exempelvis, fler diskar på 2,5 tum. Det är även värt att notera att den maximala grafikkortslängden är 370 millimeter vilket i vissa extrema fall kan vara lite kort.

82 %


VIKT: 7,56 kg
MÅTT: 495 x 232 x 516 mm
3,5/2,5”-PLATSER: 2/3
IO-ANSLUTNINGAR: 2 st USB3 + audio in & ut
FLÄKTSTÖD: front 2 st 140mm/3 st 120mm, topp 2 st 140 mm, bak 1 st 120 mm
RADIATORSUPPORT: front 360 mm, topp 240 mm, bak 120 mm
HÖGSTA CPU KYLARE: 170 mm
LÄNGSTA PSU: 200 mm
LÄNGSTA GRAFIKKORT: 370 mm
MAXIMAL MODERKORTS-STORLEK: ATX

“Prisvärda men tveksamma gaminglurar”

Headset
Turtle Beach Recon 70

Ca 400:- turtlebeach.com

Bra ljud för prisklassen men ger en nästan billig känsla.

Detta är ett multiplattforms-headset som fungerar lika bra på pc som Xbox One, Playstation 4, Nintendo Switch, eller alla enheter som använder en anslutning på 3,5 mm. Lurarna är svarta med gröna detaljer på huvudkåpan, insidan av öronkåporna samt kabeln. Det första vi upplever när vi håller i headsetet är att det är aningen plastigt med nästan en billig känsla.

Lurarna har annars en godkänd passform och de passar även under längre gamingsessioner utan att kännas obekväma. På vänster sida finns en vridbar mikrofon som med automatik mutar alla ljud i uppfällt läge. Väl nere har den känsliga mikrofonen en mycket bra ljudupptagning vilket är perfekt för alla former av taktiksnack.

På insidan hittar vi högtalarelement på 40 mm som ger ett rent och tydligt ljud som helt klart inriktar sig mot ganing då vi inte får stöd för den mer musikaliska sidan. Vi upplever även en klar begränsning när det kommer till surroundljudet, och om detta är viktigt i de typer av spel du lirar så skulle vi hoppa över detta headset. Vi märker visserligen en markant förbättring när vi använder Dolby atmos-läget men detta stöds inte fullt ut i alla spel.

Till det mer intressanta hör däremot priset som ligger på under 400 kronor och för ett par enklare gaminglurar är detta ändå intressant. Kanske något att ha som reserv på resan eller liggande i sommarstugan? Men som primär gaminglösning, oavsett plattform, är vi mer tveksamma, framför allt då vi även saknar möjligheter att anpassa ljudbilden.

55 %

Läs också: Månadens hårdvara – med AMD Radeon VII, fantastiska lurar och mycket mer!


ANSLUTNING: 3,5 mm
FREKVENSRESPONS: 20–20 000 Hz
ELEMENT: 40 mm
MIKFOFON: rundstrålande med auto-mute
MODELL: over-ear
FÄRG: grön, svart

Pages: 1 2

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts