Månadens hårdvara – kraftfull laptop, magiska moderkort för extremgaming, med mera!

Månadens hårdvara – kraftfull laptop, magiska moderkort för extremgaming, med mera!

Två gnagare, gaming-lurar och inte minst magiska tvillingkort från Asus.

“Kraftfull gaming med riktigt bra batteritid”

MSI GS65 8RF Stealth Thin
Ca 24 000:- MSI

En ultratunn gaming-notebook med 8 GB GDDR5 GTX-grafik.

Att ta fram en kraftfull gaminglaptop är inte något större problem. Men att lyckas trycka in en riktig powerprocessor, mängder med Ram, extremt snabb lagring och ett dedikerat grafikkort från det övre prestandasegmentet i ett minimalt chassi som är knappt 1,8 cm tjockt och bara väger 1,8 kilo? Det är lite av ett konstverk och detta är precis vad MSI lyckats med i denna modell som i vårt tycke, enkelt uttryckt, är en av de tre bästa gaminglaptops MSI någonsin tillverkat.

Börjar vi med att titta på insidan finner vi här en Intel Core i7-8750H-processor vilket är en av de kraftfullaste mobila processorer som finns. Denna har hela tolv trådar och körs i en maximal frekvens på 4,1 GHz vilket är mer kraft än många har i sina stationära system. Till denna tillkommer dubbla 16 BG DDR4-2400-moduler och en 512 GB stor M2-baserad disk. Och här finns ett diskret GTX1070 med 8 GB GDDR5.

Skärmen är en 15,6 tums-enhet med en högsta upplösning på 1920 x 1080 vilken körs i 144 hertz för en väldigt smidig gamingupplevelse, helt utan lagg. Tyvärr är skärmen inte G-sync-anpassad och med en ljusstyrka på bara 248 nits är kontrasterna inte helt optimala.

Ser vi till sidorna har MSI lyckats bra med att integrera externa anslutningar och totalt har modellen en USB/Thunderbolt Typ-C-port, 3 stycken Typ-A USB3.1, en RJ45, en HDMI och en mDP-anslutning. På den trådlösa sidan finner vi både Killers AC-baserade wifi och blåtand av version 5.

Modellen drivs av ett 82Wh-batteri och trots att detta inte är störst i klassen så har MSI lyckats bra med batterioptimeringen och vi kan faktiskt lira nästan tre timmar utan extern ström – klart över förväntan. Två andra plus vill vi ge för dels det RGB-baserade tangentbordet som utvecklats tillsammans med Steelseries och som ger en utmärkt respons och underbar känsla. Det andra pluset ger vi för ljudet håller en klart högre nivå än vi förväntat oss.

Vi avslutar med prestandan och lite benchmarkresultat. I Cinebench R15 når modellen 1 148 i multicore-körning och 172 i singlecore. Ser vi till spelprestandan så landar vi i Rise of the Tomb Raider med maximala inställningar på 36,9 fps. Går vi över till The Witcher 3 med ultra så hamnar vi på 55,4 fps och i Far Cry 5 (också ultra) på 81 fps. I PCMark10 når vi upp i 5 123 poäng och i 3DMark landar vi på 14 899 poäng. Totalt sett är dessa värden bevis på att MSI GS65 8RF Stealth Thin är en riktigt bra gamingmaskin som även har prestanda att fungera för mer avancerade arbetsuppgifter.

85 %

Läs också: Hårdvarutester med AMD Radeon VII och mycket mer!


VIKT: 1,8 kg
MÅTT: 17,9 x 357,7 x 247,7 mm
CPU: Intel Core i7-8750H
MINNE: 2 x 16 GB DDR4-2400
HÅRDDSIK: 512 GB PCIe M2
GRAFIKKORT: Nvidia GTX1070 8GB GDDR5
SKÄRM: 15,6” IPS med 144Hz
ANSLUTNINGAR: 1st Typ-C, 3st Typ-A, RJ45, HDMI, DP, Killer AC Wifi
HÖGTALARE: 2 x 2 watt

 

“Magiska tvillingkort för extrem-gaming”

ROG RAMPAGE VI EXTREME OMEGA, ROG ZENITH EXTREME ALPHA
Ca 7 300:- respektive 6 950:- Asus

När Asus frambringar det bästa av tekniskt kunnande för AMD och Intel uppstår magi.

När PC Gamer tidigare i år besökte världens största teknikmässa, CES i Las Vegas, var det några produkter som utmärkte sig lite extra, och av dessa var de här moderkorten något av det mest intressanta vi sett på länge. Nu har vi även haft möjlighet att testa korten under en dryg månad och vi kan enkelt sammanfatta med följande: detta är utan tvekan de bästa moderkort du i skrivandes stund kan köpa för Intels X299- eller AMDs X399-plattform, och kort som du kommer att ha extrem glädje och nytta av under många år framöver.

Båda korten baseras på EATX-format och har Asus ROG-patenterade IO-sköld som både skyddar anslutningar och portar samt håller komponenterna svala, och via smart LED integration ger oss realtidsinformation om frekvens och värme med mera. Till detta får vi stöd för fyra-kanalers DDR4 vilken har extremt bra stöd för multipla minneskonfigurationer och ger en bra stomme för överklockning. Vi rekommenderar, om du verkligen vill kombinera maximal prestanda med visuellt otroligt häftiga minnen, Corsairs Dominator Platinum RGB som finns i konfigurationer på upp till 128 gigabyte och som har individuell RGB-belysning, är extremt tacksamma att överklocka och är helt stabila. Vi körde dessa på bägge systemen i 3 600 MHz, men det fanns helt klart utrymme för ännu högre frekvenser.

Då korten är konstruerade för maximal överklockning och långvarig tuff belastning över CPU, minne, lagring och grafik har Asus lagt ner gott om resurser på att skapa den bästa tänkbara kylningen. Detta uppnås bland annat genom ovan nämnd IO-panel men även genom att den övre kylflänsen försetts med aktiv integrerad kylning och att de moderkortsplacerade M2-enheterna kommer med en aluminiumbaserad fläns vilket även gäller kortets PCH. Den senare har dessutom integrerad RGB med ROG-loggan. Slutligen har korten även en dubbel bakpanel som effektivt fördelar och transporterar bort värme från CPU:n och andra varma komponenter.

Dessutom har Asus till dessa kort inkluderat en mycket effektiv passiv kylning till sin patenterade ROG DIMM.2-modul vilken gör det möjligt att ansluta dubbla M2-enheter via en typ av Dimm-lösning vilket både är enkelt att använda och ger extrem diskprestanda tack vare möjlighet till Raidkonfiguration. Självklart har kortet multipla sensorer för att mäta och övervaka värmeutvecklingen samt flera fläktanslutningar. Och inte minst ROG Water-Cooling Zone som gör det möjligt att övervaka och kontrollera ansluten vattenkylningstemperatur och flöde direkt från Asus oerhört effektiva gränssnitt, kallat AI suite.

I övrigt har dessa kort 6 stycken SATA3 för Intel och 8st SATA3 för AMD vilket ger oss hög flexibilitet när det kommer till lagring. Vi får även mängder av USB-anslutningar både via IO-panelen och internt kopplat till chassit. Detta omfattar både traditionella Typ-A-anslutningar och de nyare Typ-C. Som ljudkretsar hittar vi SupremeFX S1220 med ESS SABRE9018Q2C High Definition DAC som ger oss en imponerade 120dB SNR stereoplayback-utgång som tillsammans med Asus olika programlösningar ger oss en av de mest kompletta och exakta gamingoptimerade ljudlösningarna vi testat på ett moderkort.

Men vad vore spelande utan rätt grafik? Och japp, även här glänser dessa kort. Intelbaserade Omega-kortet har tre PCIe3 x 16-platser och en PCIe3 x 4-plats medan AMD-baserade Alpha har ytterligare en PCIe3 x16-plats. Samtliga x16-platser är så kallade stålförstärkta safeslots vilka hanterar även de kraftfullaste grafikkortens viktbelastning.

På nätverkssidan hittar vi både en traditionell gigabitport samt en Aquantia AQC-107 10G-port som kompletteras med Intel Wireless-AC 9260 2 x 2 Wfii med MU-MIMO för bästa flexibilitet och prestanda oavsett om du lirar via kabel eller trådlöst. Korten stödjer ROG GameFirst V som optimerar speltrafiken och ger lägsta möjliga ping och latens, och som dessutom fungerar än bättre tillsammans med Asus egna routrar. Asus skickar dock även med en mängd andra smarta program för att maximera prestandan så här finns verkligen något för alla, oavsett kunskapsnivå.

Oavsett om du föredrar AMD eller Intel är detta de två, i skrivande stund, bästa moderkort vi testat sett till det mesta; funktionalitet, prestanda och stabilitet i alla avseenden och om du verkligen tar gaming seriöst och vill ha det absolut bästa så är detta korten för dig.

97 %


SOCKEL: 2066/TR4
MINNESSTÖD: 8 st DDR4 4266/3600 MHz
M2-ENHETER: 3 st
PCIe: 3/4 st x 16 + 1 st x 4
FORMAT: EATX
NÄTVERK: 1 st 1Gbps+1 st 10Gbps + AC 2 x 2 Wifi
LJUD: ROG SupremeFX
PROGRAM: Ett års AV, AI Suite3, Optimem II, RAM Cache, RAM Disk, GameFirst V, Sonic Radar III, Sonic Studio III

 

“Prisvärd gamingmus med RGB”

Trust GXT 180 Kusan Pro Gaming Mouse
Ca 400:- Trust

En funktionell gamingmus med vissa anpassningsbehov.

Trust har sedan starten 1981 fokuserat på prisvärda datortillbehör. Som en del i deras produktportfölj finns även en ständigt växande skara gamingtillbehör, och denna mus tillhör en av toppmodellerna. Den har utvecklats tillsammans med Epsilons e-sport-team och är tack vare sin lite rakare form tänkt att fungera för både höger- och vänsterhänta.

Musen är sladdbaserad och kommer med en 1,8 meter lång kabel. På ovansidan finns en diskret men stilren RGB-integration vilken även återfinns på mittenhjulet och de vänstra knapparna. Den använder sig av Huano-switchar för sina knappar vilka ger fullt godkänd respons och känsla. Tack vare den minimala mittplacerade DPI-knappen kan vi justera musens känslighet i intervaller mellan 100 till 5 000 DPI.

Totalt har GXT180 sex programmerbara knappar och tack vare integrerat minne lagras alla profiler direkt i musen. Vi rekommenderar däremot att du laddar ned dess program vilken både används för själva programmeringen men som framför allt nyttjas för att optimera inställningarna baserade på vilka spel som liras. Rent generellt är musen tänkt för FPS-, MMO-, MOBA-, RPG- eller RTS-spel och med en acceleration på 20 G och en polling rate på 125 till 1 000 Hz får vi en responsiv spelkänsla.

Trusts mus mäter 125 x 66 x 40 millimeter och väger 107 gram. Tyvärr kan vi inte justera vikten med externa vikter. Trots att GXT180 inte riktigt når fram till alternativa toppmodeller så är det helt klart en prisvärd lösning som är perfekt för det övre ingångssegmentet.

78 %


SENSOR: Optisk
ANSLUTNING: USB-kabel
DPI: 100–5000
ACCELERATION: 20G
POLLING RATE: 125–1000 Hz
ANTAL KNAPPAR: 6 st
MÅTT: 125 x 66 x 40 mm
VIKT: 107 gram

 

“Unik mus som öppnar upp nya dörrar”

Lexip PU94
Ca 1 500:- Lexip

Världens första mus med integrerad joystick och 3d-hantering.

Detta kan vi snudd på garantera är en mus som inte är lik något annat du någonsin provat. PU94 som, via Kickstarter-kosing, tagits fram av Lexip är nämligen en i grunden traditionell mus som sedan optimerats och förbättrats på olika punkter för att bli något av den perfekta lösningen för framför allt FPS och alla former av flyglikande spel med multipla vinklar, som normalt kräver en kombination av mus och tangentbord eller separat joystick.

PU94 är ganska lättviktig som till en början även känns lite plastig. På ovansidan finns två stora knappar, ett rullhjul och ytterligare en liten knapp. På vänster sida hittar vi två mindre knappar samt den första revolutionerande nyheten: en minimal joystick anpassad för tummen. Tittar vi på undersidan ser vi att även denna är helt annorlunda jämfört med en normal mus. Dels använder PU94 keramiska glidytor vilket ger en mjuk glidkänsla oavsett underlag. Framför allt är själva överdelen fri från underdelen vilket gör att vi kan vagga musen fram och tillbaka samt vinkla den i sidled utan att flytta musen över huvud taget.

Tillsammans gör dessa funktioner att vi exempelvis kan både tilta eller helt rotera ett plan när vi flyger, eller att vi kan springa rakt fram medan vi samtidigt siktar med joysticken och skjuter, allt med en hand och med extremt hög precision vilken uppnås tack vare den laserbaserade 12 000 DPI-sensorn. Vi kan dessutom använda den medföljande programvaran och programmera varje knapp och funktion på musen helt efter våra önskemål och spel.

PU94 har även integrerad RGB, både i musens logga på ovansidan samt längs den mellandel från botten och toppen, vilket ger ett läckert ljus när vi spelar under kvällarna. Som helhet skulle vi säga att detta, trots viss initial skepsis, är en grym mus för alla former av 3d-spel som dessutom fungerar perfekt som arbetsmus vid just 3d-applikationer av alla slag. En intressant och lyckosam sidoeffekt av musens konstruktion är för alla de som har någon form av handikapp och bara kan använda en hand. Nu får vi bara vänta på att den också anpassas för vänsterhänta.

89 %


MÅTT: 119 x 51 x 25 mm
VIKT: 141 gram
KABELLÄNGD: 1,6 m
GLIDFÖTTER: Keramiska 6 st
PRECISION: 12 000 DPI
HASTIGHET: 150 ips/30 gram
ANTAL KNAPPAR: 6 st
INTERN PIVOT: 2-axlad

 

“Trådlöst gamingheadset för massorna”

GXT 393 Magna Wireless 7.1 Surround Gaming Headset
Ca 1 000:- Trust

Välljudande headset med något för små kåpor.

Detta är en intressant lösning från Trust då det här är ett trådlöst headset med låg latens vilket återger en riktigt bra virtuell 7.1 ljudbild. Headsetet set lite märkligt ut med en underliggande mjuk huvudbåge och en dubbel bygel ovanför som ser till att hålla dem på plats, men konstruktionen är mer stabil än den ser ut och sitter riktigt bra på huvudet.

GXT 393 använder över-örat kåpor som är aningen små vilket gör att vi, beroende på örats utformning, kan känna ett visst tryck efter längre sessioner. Utöver detta har kåporna en behaglig vaddering som delvis blockerar omgivande ljud. På den vänstra kåpan finner vi en integrerad mikrofon som även är försedd med fyra längsgående blå LED-effekter vilket ger behagligt ljus.

Det är även på den vänstra kåpan som vi hittar headsetets kontroller som emellertid är aningen små för att vara optimala. Här finns dessutom en 3,5 mm-ingång för de lägen vi inte kan använda den trådlösa anslutningen till eller om batteriet, som faktiskt håller i nästan 12 timmar, skulle ta slut.

På insidan så finner vi 50 millimeters-element som ger ett bra ljud med kännbar bas som tydligt återger explosioner eller andra dovare ljud, men som även fångar de högre tonerna så som viskningar och gevärsskott på distans. Det vi saknar är tydligheten gällande avstånd och omgivning, framför allt när många saker sker samtidigt, då kan det vara svårt att urskilja varifrån ljudet kommer.

82 %

Läs också: RTX 2080 – grafik för dig som vill lira i 4K


STORLEK: 220 x 190 x 117 mm
VIKT: 319 gram
ANSLKUTNING: Trådlöst RF 2,4 GHz + 3,5 mm
KÄNSLIGHET: 101 dB
IMPEDANS: 32 Ohm
MIKROFON: 360 grader
FREKVENS RESPONS: 20–20 KHz
ANTAL KANALER: Virtuell 7.1
IPKLASSAD: Nej

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts