Hypnospace Outlaw – Recension

Hypnospace Outlaw – Recension

Hypnospace Outlaw visar både de gräsliga och underbara sidorna av att vara extremt online.

Om du är gammal nog att ha varit online innan ordet ”bredband” letat sig in i ordboken kommer Hypnospace Outlaw framkalla märkliga känslor. Främst nostalgi åt en version av internet som känns ljusår ifrån den vi lever med idag. Kanske kommer du också få en krypande, lite obehaglig känsla av déjà vu. Året är 1999. Hypnospace är en ny plattform där människor från alla världens hörn och bakgrunder kan skapa hemsidor och chatta med varandra. Om orden ”GeoCities”, ”Lunarstorm” och ”ICQ” säger dig något vet du vad det handlar om. Skillnaden är att Hypnospace endast kan användas i sömnen. Som vilket community som helst behövs dock moderatorer, vilket är där du kommer in. Ditt jobb är att hitta och anmäla regelbrott, oavsett om det gäller cybermobbning, virus-program eller fildelning. Alltså måste du klicka runt bland användarnas profiler för att lära dig om dem och deras vanor så du kan rapportera när de bryter mot reglerna. Genom något så alldagligt som slösurfande lyckas Hypnospace skapa ett fängslande detektiväventyr. När du klickar runt i communityt får du en insikt i medlemmarnas relationer och intressen, och trots att man sällan interagerar med någon direkt känner man alla. Här finns lågstadiefröken som lägger upp hennes elevers ritningar, konspirationteoretikern som skriver om satanistiska konspirationer, 14-åringen som lyssnar på rap metal och ritar usla serier. För varje fall tar du dig djupare in i Hypnospaces mikrokosmos. Snart letar du lösenord för att ta dig in i stängda grupper, eller installerar ny mjukvara för att rensa virus. Du kan också spendera din lön på nya bakgrundsbilder eller virtuella husdjur som bajsar på ditt skrivbord. Läs också: Recension – A Normal Lost Phone

I korthet

Vad är det? Detektivspel i en migränframkallande variant av Lunarstorm korsat med synthwave. Utvecklare Tendershoot, Michael Lasch, ThatWhichIs Media Utgivare No More Robots Webb http://www.hypnospace.net/ Cirkapris 189:- PEGITestas på Intel Core i7-3770K, Sapphire Radeon RX 580 8GB, 16 GB RAM Kolla även in Broken Reality

Bild från Hypnospace Outlaw.
Humorn ligger någonstans mellan Weird Twitter och Tim & Eric.

World Wide Web

Även om det låter banalt blir fallen snabbt komplexa, och vissa kan bli väl obskyra. Det krävs verkligen att du kammar varje sida och läser i princip allting för att ta dig vidare, och att hålla allt i huvudet kan bli frustrerande. I enstaka fall hade jag inget val än att klicka mig fram i blindo i jakt på den sida, fil eller ledtråd som jag missat. Som tur är finns ett halvgömt hint-system som hjälp i nödfall. Vad som dock verkligen får Hypnospace att stå ut är dess design som är hiskeligt autentisk. Varje sida är täckt i gräla färger, animerade GIFar och autospelande MIDI-filer. Det är Skunk.nu sett genom ett synthwave-filter som briljant förmedlar känslan av ett svunnet internet som ändå känns nutida. Det estetiska greppet är också nyckeln till Hypnospaces kärna. Trots att det på ytan är en historia om en fiktiv dåtid handlar spelet i högsta grad om oss här och nu. Hypnospace tar en cynisk blick på vår relation till sociala medier och hur de förändrar oss. Det granskar hur de som styr plattformarna vi använder struntar i sina medlemmar för att istället främja sina egna mål. Spelet har också mycket att säga om hur företag assimilerar kreatörer och subkulturer för att tjäna pengar. Paralellerna med vår tid är slående och att det lyckas göra allt detta helt organiskt är enastående. Att det dessutom gör det i kontexten av ett engagerande och genuint roligt detektiväventyr är ännu mer imponerande. Läs också: Recension – A Case of Distrust
Bild från Hypnospace Outlaw.
Vi kan inte alla vara web designers.
Hypnospace Outlaw – Recension Reviewed by on .
4.15

Utslag

83%
83%

Ett unik och engagerande äventyr som är lika underhållande som det är tankeväckande.

About The Author

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Related posts