RTX 2080 – Grafik för dig som vill lira i 4K

RTX 2080 – Grafik för dig som vill lira i 4K

Grafiken är oftast flaskhalsen vid gaming. Framför allt när vi vill lira med högsta möjliga detaljer och effekter med ultrahöga texturer och skuggor. Med Nvidias nya RTX 2080 så får vi ett grafikkort som överlag presterar aningen bättre jämfört med föregående generationsbesten 1080 Ti, men som också tillför helt nya möjligheter inom flera områden. Med en helt ny strålspårningsmotor och en självlärande AI kommer spelen både bli mer levande samt få bättre flyt och minskat lagg. Tänk bara på att ha en skärm som drar nytta av kraften.

Läs också: De bästa moderkorten


Asus RTX 2080 Strix Gaming

Ca 11 000:-

Asus

Tyst kort med tre fläktar och smart programvara för att kräma ur det lilla extra.

Vi börjar med ett kort från Asus som baseras på tre mycket tystgående och effektiva så kallade Axial-tech fläktar som hjälper till att hålla kortet svalt även under full belastning. Dessutom ger de lite extra utrymme för överklockning med hjälp av Asus mycket trevliga program GPU Tweak II. Vi kan dessutom ansluta och synka grafikfläktarna med moderkortet för ännu bättre kontroll.

Kortet har riktigt snygg RGB-integration men kommer även men knapp för att direkt stänga av ljuset om en mer diskret lösning är att föredra. Värt att notera är att trots att kortet bara kräver två PCIe-platser, sticker fläktarna ut en bit till och det kan bli mycket trångt att köra dem för tätt.

Kortet har dubbla HDMI 2b, dubbla DP2 och en USB Typ-C port samt stödjer fyra samtidiga skärmar. Det är däremot tveklöst i singelläge som kortet glänser, där vi i samtliga tester matchar eller trumfar 1080 Ti. Vi kan lira på ultra-inställningar i de flesta spel på upp till 4K, vilket förstås ger en kanonfin detaljrikedom. Ett stort plus även för Asus förstärkta ram som håller kortet på plats och ger en bättre livslängd.

86 %


EVGA GeForce RTX 2080 FTW3 ULTRA GAMING

Ca 10 800:-

Evga

EVGA satsar på extrem integrerad kylning med sitt massiva Ultra-kort som upptar tre kortplatser.

Detta är ett av de mest ljudeffektiva 2080-korten vi testat. EVGA har nämligen satsat på en extra kraftig kylfläns som mer eller mindre dubblerar den värmeavledande ytan. Utanpå denna sitter en trefläktslösning som effektivt transporterar bort värmen. Tack vare den bredare flänsen sker denna luftpassage över en större yta vilket ger en ytterligare förbättrad värmehantering. Dessutom blir den utpasserade luften inte lika komprimerad, vilket är att föredra.

Nackdelen med lösningen är att kortet tar hela tre kortplatser i anspråk. Det gör att det exempelvis inte går att använda i mindre chassi som vara har två fria platser. EVGA har valt att inte satsa på RGB utan använder sig på detta kort av utbytbara färgsköldar för ett mer stilrent färglyft.

På anslutningssidan hittar vi tre DP-portar, en HDMI- och en Typ-C port. Dessa driver upp till fyra skärmar. Kortet levererar stabilt i rena grafiktester och vi kan med hjälp av programmet Precision X1 både övervaka och överklocka kortet. Däremot ger inte den tjocka flänsen motsvarande marginal för överklockning, vilket är lite synd.

79 %


Gigabyte AORUS GeForce RTX 2080 XTREME 8G

Ca 10 300:-

Gigabyte

Ett i alla aspekter imponerande grafikkort med nyskapande RGB och multipla anslutningar.

Detta är testets klart intressantaste kort utifrån flera synvinklar. Till att börja med så har kortet en sällsynt design där Gigabyte bara använder två kortplatser och låter den bredare fläkten gå utanför själva platserna, vilket gör att kortet ryms även i mindre chassin. Ser vi sedan till fläktarna så är de tre till antalet, men de har också försetts med grymt snygg belysning som skänker varje fläkt ett eget utseende.

Fläktarna är placerade i en väldesignad sköld som både kyler kortet och håller det mycket tyst. Lösningen är dessutom den bästa i testet för överklockning där vi överlag måste säga att Auros numera ligger i absolut topp. För att kompensera att bara två kortplatser används har kortet en förstärkt baksida som håller det helt rakt. Här återfinns den klassiska loggan som RGB-belyst.

Ser vi till anslutningarna sticker kortet verkligen ut med trippla DP, trippla HDMI och en Typ-C port för maximal flexibilitet. Trots att det är jämt mellan de olika testkorten så är detta det överlag snabbaste kortet. I kombination med utmärkta program och bra garantier är detta vår vinnare.

92 %


KFA2 GeForce RTX 2080 OC Black

Ca 8 500:-

KFA2

Vi är så framme vid KFA2 som många gånger har intressanta produkter, men där vi tyvärr inte riktigt tycker att företaget lyckats fullt ut med detta kort. Bortsett ett för klassen attraktivt pris är det ganska likgiltigt och tråkigt. KFA2 har hållit sig alltför nära referensdesignen, och effekter som ofta är häftiga, som RGB-baserade fläktar och den övre loggan som visas, ser trista och föråldrade ut.

Kortet har två 90 millimetersfläktar och en grundläggande kylfläns som fungerar under normal användning. När vi maxbelastar grafiken under längre tid har fläktarna ett vinande läte som, framför allt under stunder där det annars är tyst, blir påtagligt. Positivt är däremot att kortet har låga strömkrav och klarar sig med en 6- och en 8-pinnars anslutning

Ser vi till prestandan så ligger denna aningen efter toppmodellerna i testet, och detta är också det enda kort som i vissa tester får stryka på foten mot 1080 Ti. Vi får tre stycken DP, en HDMI och en Typ-C anslutning. Trots ett lägre pris och en slimmad design är detta ett kort som vi helst står över, om du inte söker en prisvärd lösning för ett stängt chassi.

73 %


Lexikon

RTX-OPS, säger du?
I samband med att RTX-grafikkorten lanserats kan vi även se ett helt nytt begrepp när specifikationerna presenteras. Detta är RTX-OPS och är enkelt utryckt ett värde på kortets sätt att samtidigt nyttja kortets samtliga funktioner och resurser. Det vill säga, det handlar inte om att bara fokusera på ett område utan mer ett totalvärde under ”bästa förhållanden”. Detta värde är i skrivande stund inte särskilt betydelsefullt, men det kan komma att ändras allt eftersom spelen skrivs allt mer specifikt för Nvidias nya grafikmotor.

Founders Edition
Ibland när vi tittar på de olika grafikkortsmodellerna dyker termen ”Founders Edition” upp. Detta är inte en specialversion av grafikkortet utan en ny lösning för att optimera kylningen, med lägre ljudnivå och bättre utrymme för överklockning som resultat. Den varma luften trycks med denna design uppåt och nedåt, istället för som i många fall bakåt.

Pages: 1 2

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts