Månadens hårdvara – med AMD Radeon VII, fantastiska lurar och mycket mer!

Månadens hårdvara – med AMD Radeon VII, fantastiska lurar och mycket mer!

10 test med allt från lyxchassin till ett grymt tangentbord och en ultrabred skärm.

“Grymt effektfullt gamingtangentbord till ett högt pris”

Roccat Vulcan 120
Ca 1 650:- Roccat

Ett unikt mekaniskt speltangentbord med underbar känsla.

Att Roccat kan tangentbord vet vi sedan tidigare men denna gång har företaget verkligen höjt ribban. Vulcan kombinerar ett aluminiumförstärkt chassi med en helt ny typ av tangentdesign. Här får vi bara den översta tryckytan synlig medan undersidans brytare är integrerade i en LED-upplyst design som gör detta till ett av de snyggaste tangentbord vi någonsin sett.

Motorn är Vulcans Titanbrytare som jobbar med en extremt tyst aktiveringspunkt på 1,8 mm och med ett rörelseområde på 3,6 mm vilket ger oss en magiskt exakt respons och en känsla som är svår att matcha oavsett alternativ lösning. Tack vare brytarnas strukturerade hölje så blir de även helt stabila även under både snabb och hårdhänt användning.

Varje brytare har som nämnts även en separat LED, kallad Aimo-belysning. Tack vare medföljande programvara så kan dessa programmeras helt efter våra önskemål eller baseras på flera olika fördefinierade scenarion. Tyvärr är programmet i sig aningen ostabilt och kraschar allt som oftast vilket gör att vi till slut tappar tålamodet och väljer att använda tangentbordet utan. Och i detta läge så är vi helt klart fast i en kombination av precision och grym komfort som krossar alla fiender oavsett spel.

88 %

Läs också: Ett av de bästa tangentbord vi testat


VIKT: 1 150 gram
MÅTT: 462 x 235 x 32 mm
RGB: individuell i brytare
HANDLEDSSTÖD: löstagbart med magnet
AKTIVERINGSPUNKT: 1,8mm
KABELLÄNGD: 1,8 m
MINNE: 512 kb
UPPDATERINGS-FREKVENS: 1 000 Hz
PROCESSOR: 32-bitars ARM Cortex-M0

 

“Plattformsoberoende RAM-minne för gamers”

XPG GAMMIX D30
Ca 1 850:- XPG

Stabilitet och enklast möjliga handhavande är grunden för Gammix D30.

Under de senaste åren har A-datas gamingmärke XPG lanserat nya minnesmoduler i en allt mer frekvent takt. Vi har testat det senaste tillskottet i form av dubbla fyra gigabytes PC4-24 000 eller, rättare sagt, 3 000 MHz minnen.  Det har en relativt låg profil med maximala mått på 133 x 44,7 x 8,1 mm men tack vare de upphöjda kanterna kan det ändå vara värt att vara extra försiktig om du använder en luftbaserad CPU-kylare och minnesbankerna ligger nära processorsockeln.

D30 stödjer XMP2.0 vilket gör det enkelt att hitta optimala inställningar oavsett Intel- eller AMD-baserad plattform. Vid 3 000 MHz körs minnet med 1,35 volt men skulle vi gå ner till 2 666 MHz kan vi även sänka spänningen till 1,2 volt. Vill du istället gå andra vägen hittade vi en optimal överklockningsnivå på 3,6 GHz vid 1,38 volt. Högre frekvens var möjlig men väldigt beroende på moderkort som användes.

Vi ska även tillägga att minnet vid högsta överklockning snabbt blev varmt vilket gör att vi rekommenderar att ett större chassi eller extra kylning över minnesbankerna används om du planerar att använda långvarig överklockning. Vid XMP-baserade inställningar presterar D30 bra resultat, med en AIDA64-baserad minneskopiering på 42 113 MB/s och en latens på 82,9 ns vilket ligger i paritet med andra toppklassade minnesmoduler.

81 %


MODULNAMN: DD4-3000
HASTIGHET: PC-24 000
KAPACITET: 2 x 4 GB
LATENS: Cl16-18-18
SPÄNNING: 1,35V
FÄRG: röd/silver
MÅTT: 133 x 44,7 x 8,1 mm

“Välkyld M2-lagring med extrem prestanda”

XPG GAMMIX S11 Pro 512
Ca 1 200:- XPG

En prisvärd högpresterande M2-enhet med SLC cache.

Med XPG:s senaste PCIe-baserade M2-enhet S11Pro höjer företaget prestandaribban rejält. Modellen baseras på en 3D Nand och har utrustats med både en SLC cache och Dram cache-buffert vilket lyfter läsprestandan till över 3 500 megabyte per sekund. Skrivprestandan höjs i sin tur till cirka 3 000 megabyte per sekund med en jämn IOPS på över 380 000 i båda riktningar.

S11 Pro har en förmonterad rödsvart kylfläns som gör att modellen håller sig sval och kan prestera på topp under längre tid utan att hastigheten behöver strypas på grund av överhettning. Detta är så klart en tacksam lösning men samtidigt gäller det att tänka efter på var enheten ska placeras då flertalet – både moderkort och bärbara datorer – har egna kyllösningar som gör att den integrerade flänsen inte får rum.

Då enheten även stödjer DPC-felkorrigering (Low-Density Parity-Check) är den en perfekt modell för allt från de mest krävande gamers till Raid-baserade lösningar. Enheten är aggressivt prissatt men som plåster på det såret skickar XPG även med en fullversion av Acronis för enkel diskkloning. Det enda negativa vi har att säga om modellen är att den tappar lite i prestanda när vi växlar mellan olika program och spel.

87 %


GRÄNSSNITT: PCIe M2
KAPACITET: 512 GB
NAND: 3D TLC
LÄSPRESTANDA: 3 500 MB/s
SKRIVPRESTANDA: 3 000 MB/s
IOPS: 390K/380K läs-/skrivprestanda
TBW: 320

“Ett Lightsync-baserat DTS2-headset med enastående realism”

Logitech G935 7.1 LIGHTSYNC Wireless
Ca 1 875:- Logitech

Ett avancerat trådlöst pro-headset för toppgamers.

I början av året lanserade Logitech flera olika headsets i sin G-serie. G935 är toppmodellen bland dessa och efter en veckas intensiv användning är vi fast. Modellen har en böjd, vadderad, huvudkåpa som följer huvudet och sitter helt perfekt. Öronkuddarna är konstruerade i konstläder och har en stor diameter för att passa helt runt öronen utan att ge ett direkt tryck vilket gör dem extremt bekväma samtidigt som de tillför en passiv ljudisolering.

På insidan av kåporna finns de nyutvecklade Pro-G 50 mm-högtalarelementen som använder ett speciellt egenutvecklat hybridnät för en unik ljudupplevelse. Lågfrekventa toner som explosioner blir djupare och fylligare än någonsin tidigare och de högre frekvenserna är kristallklara vilket gör att vi kan hör exakt varifrån skotten kommer, eller från vilket håll som någon smyger sig på oss på samma sätt som i verkligheten.

G935 är även utrustat med DTS X2 vilket ger ett helt unikt 3d-ljud som vida passerar normala virtuella 7.1-lösningar när det kommer till precision och omslutande ljudbild. Till detta får vi en 6mm-boommikrofon som ger otroligt tydlig röstupptagning för exakt kommunikation även under stridens mest intensiva delar.

För att göra det hela än bättre ansluts G935 trådlöst via 2,4 GHz för upp till 12 timmars spelade, eller rättare sagt dryga åtta timmar när RGB-belysningen används – och den vill vi använda. Skulle detta inte vara nog finns så klart även 3,5 mm-anslutning så vi behöver aldrig vara utan detta fantastiska ljud. Och så har vi det grymt effektfulla ljuset som ligger som en slinga runt kåporna. Detta via Logitechs utmärka programvara helt anpassat efter våra önskemål eller spelets action.

Med samma program, kallad G-hub, kan vi även programmera den vänstra kåpans tre G-knappar. Detta kan länkas mot olika spel och vi kan skapa olika profiler för macron eller ljudprofiler med mera, vilka vi sedan enkelt kan aktivera eller växla mellan direkt från vårt headset. Enkelt utryckt är detta ett av de absolut bästa gamingheadset vi testat i denna prisklass.

95 %


MÅTT: 188 x 195 x 87 mm
VIKT: 379 gram
KABELLÄNGD: 1,5 m
ANSLUTNING: Trådlöst/3,5mm
HÖGTALARELEMENT: 50 mm Pro-G
FREKVENS-ÅTERGIVNING: 20–20 000 Hz
IMPEDANS: 39 Ohm passiv/5000 Ohm Aktiv
OS STÖD: Windows 7 eller senare, MacOS 10.11 eller senare, Chrome OS

“Världens första 7nm gaming GPU”

AMD Radeon VII
(Troligen) ca 6 800:- AMD

Med extrem minneshantering ska AMD ta upp kampen mot RTX 2080.

Så har AMD äntligen släppt sitt efterlängtade Radeon VII-grafikkort. Ett kort som är tänkt att vara en direkt konkurrent till Nvidias RTX 2080, i varje fall sett till prisnivån. Vi har under dryga tio dagar haft möjlighet att testa kortet och vill direkt säga att det kort vi har testat är ett av AMD:s referensdesignerkort. Både firmware och drivrutiner är i testandes stund i en tidig fas vilket gör att vi troligen kommer att se än bättre resultat under kommande veckor och månader.

Kortet har som sagt en 7nm-arkitektur vilket är världens första konsumentbaserade gamingkort. I grunden används AMD:s nya Vega20-GPU som har 3 840 kärnor vilket, för er som känner till tidigare Vega64-kort, är en minskning. Men detta uppvägs av en högre basfrekvens på 1 450 MHz som kan boostas till hela 1 800 MHz.

Dessutom får vi hela 16 GB HBM2-minne vilket använder en 4 096 bitars-minnesbuss. Minnet har smått otroliga 1TB/s i bandbredd vilket ger en enorm prestandaboost när det utnyttjas på rätt sätt. För att inte fastna i för mycket terminologi går vi direkt över på de benchmark som vi hunnit med att köra. Då koret ska jämföras med RTX 2080 smällde vi upp två identiska riggar baserade på Intels senaste I7-processor, 16 GB Ram och en 512 GB M2-enhet. I den ena använde vi vårt referenskort från AMD och i den andra satte vi ett baskonfigurerat, det vill säga inte överklockat, RTX2080-kort.

Vi började med Vulcan-optimerade Strange Bridge i 4k och Ultra-inställningar. Här presterade Radeon VII 89 fps vilket ska jämföras med 74 för RTX. Vi fortsatta med DX11 och Battelfield V där vi i 2 560 upplösning når ett resultat på 126 kontra 111. När vi däremot kommer till Forza Horizon 4 presterar korten i 4K helt identiska 94 fps. Ytterligare en intressant nytta vi ser i kombinationen av den nya GPU:n och minneshanteringen är att vi kan kombinera spelande med samtida HD-strömmande av spelet via Twitch. Detta med minimal prestandaförlust på mellan 3–6 procent beroende på upplösning.

Motsvarande värden är även något vi överlag ser i testerna vi kör. I Vulcan optimerade spel så glänser AMD och samma sak i DX 11 men när det kommer till DX12 är det jämnare med en fördel till Nvidia sett till helheten. Vi ska även kort beröra den mer professionella sidan inom Adobe och program som 3D Studio: här presterar de båda korten överlag jämnt.

Som kort upptar Radeon VII dubbla kortplatser och tyvärr har kortet även en högre TDP på cirka 300 watt (uppgifterna är inte officiella i skrivandes stund) vilket ska jämföras med RTX 2080:s 215 watt. Kortet är även betydligt varmare och har en högre ljudnivå så det ska bli intressant att se vad de olika partnertillverkarna kan göra här. Men en större nackdel som vi ser är att kortet bara har en HDMI- och tre DP-anslutningar och således saknar Typ-C-anslutning. Det är lite förvånande.

80 %

Läs också: RTX 2080 – grafik för dig som vill lira i 4K


LITOGRAFI: 7nm
GPU: VEGA 20
KÄRNOR: 3 840
FREKVENS: 1 450/1 800 MHz
MINNE: 16 GB HBM2
MINNESBUSS: 4096-bit
MINNESBANDBREDD: 1TB/s
TRANSISTORER: 13,2 miljarder
TDP: Ca 300 watt

Pages: 1 2

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts