Fresh Prince-Carlton nekas upphovsrätten till Carlton-dansen

Fresh Prince-Carlton nekas upphovsrätten till Carlton-dansen

I slutet av fjolåret rapporterade vi att Alfonso Ribeiro försökte stämma Epic Games, med anledning av inkluderandet av hans “Carlton-dans” i Fortnite. Nu har det emellertid visat sig att Ribeiro började i galen ände eftersom han aldrig ägde upphovsrätten till att börja med, och nu dessutom fått avslag.

Alfonso Riberio skickade nämligen in en ansökan till United States Copyright Office (via Eurogamer) men fick avslag eftersom det bara handlar om “en simpel dansrutin”, vars fåtal steg inte är tillräckligt unika för att klassas som “ett komplett koreograferat verk”. Epic Games och 2K Games advokatfirma Kirkland & Ellis (2K Games är också inblandade i det här ärendet tack vare NBA 2K-spelen) har också åberopat ett komplett avslag för stämningsansökan på grund av den nekade upphovsrätten, och det faktum att “individuella danssteg och simpla dansrutiner skapade av flera steg är byggnadsklossar för fria uttryck, och de är inte upphovsrättsliga”.

Med andra ord kan vi nog vänta oss att den här historien får ett slut nu, eftersom åtminstone jag ansåg att Alfonso Ribeiro hade störst chanser att pressa ärendet vidare (bland andra Orange Shirt Kids mamma har också försökt stämma Epic Games) och om inte han kan varumärkesskydda sin dans, vem ska då kunna göra det?

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts