Astroneer – Recension

Astroneer – Recension

Alla barn drömde väl om att utforska universum som en tvättäkta Astroneer, och nu kan du göra det också.

Tänk dig ett Minecraft utan hårda kanter. Ett helt solsystem du kan utforska fritt – så länge du hittar rätt resurser för att göra det, vill säga – fyllt med mysterier att upptäcka och vindlande grottor att utforska. Astroneer är nästan exakt det spelet, dessutom med moderiktiga rymddräkter att samla på.

Det här är ett av de mer fascinerande och unika överlevar- och utforskarspelen på Steam, med en helt egen estetik och en värld jag aldrig tröttnar på att rota igenom efter resurser, forskningsobjekt eller bara påskägg. Det är dessutom en värld som i 99 fall av 100 inte avbryts för att visa upp stämningsförstörande inventoryskärmar eller statistik.

När du hittar saker hittar du dem verkligen, begravda i marken, som i sin tur smälter bort på ett extremt tillfredsställande sätt under din bergsmältarsprutas mynning. De faller ut, sugs upp och återfinns i din ryggsäck som fysiska ting. Ting du sedan kan plocka fram och använda i 3d-skrivare, forskningslabb, eller montera ihop till bisarra, improviserade rymdtraktorer som hjälper dig att utforska världen.

Läs också: recensionen av Sunless Skies

I korthet:

Vad är det?

Stiliserat, men också episkt utforskande och basbyggande.

Utvecklare

System Era Softworks

Utgivare

System Era Softworks

Webb

astroneer.space

Cirkapris

250:-

Pegi

Ej klassificerat

Testat på

Intel Core i5-6600K 3,5 GHz, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 1070 16 MB

Kolla även in

Minecraft, PCG 182, 88 %

Ibland bara stannar man upp och häpnar över de vyer den enkla men slående grafiska stilen erbjuder.

Okej, låt mig förklara mer ingående. Din ryggsäck är ditt inventory, din 3d-skrivare och din status-HUD, ja, allt på en gång. Och den sitter på din fysiska rygg, i spelets fysiska värld. Inget hattande i något inventory; här ser du direkt vad du bär på, och monterar olika moddar direkt på din hacka.

Dessutom ser du din lufttank och ditt batteri, som båda kan laddas upp vid din bas, eller med hjälp av glödande ledningar som du kan placera ut bakom dig när du utforskar. Som en bonus hjälper de dig dessutom att hitta hem igen, även om du borrat dig in till planetens kärna. Inget av det här är abstrakt, allt finns där fysiskt och kan plockas upp eller interageras med direkt.

Bedårande men buggigt

Det finns förstås ett mål också (lås upp en mystisk lila kub på din hemplanet för att få en ledtråd), men vi snackar inte någon episk Bioware-story här. Nope. Snarare en anledning att fortsätta samla material, bygga raketer och utforska resten av det lilla solsystem som utgör Astroneers fascinerande och ofta överraskande bildsköna värld. Det händer att jag kör över krönet på en kulle med min hemmabyggda utforskartraktor, och bara stannar upp för att njuta av soluppgången. När traktorn inte fastnar på en osynlig pixel, eller helt enkelt lägger av, förstås.

Astroneer kan nämligen vara buggigt. Traktorer och bilar slutar av oklar anledning fungera, och om du sätter upp alltför långa kedjor av luft-/elledningar så kan spelet sakta ner till den milda grad att det är ospelbart, särskilt i multiplayer. Men patchar kommer i en strid ström, och medan jag väntar på att allt ska fixas är det svårt att inte vilja gräva lite djupare i denna mysiga, slående värld.

Läs också: recensionen av My Time at Portia

Astroneer – Recension Reviewed by on .
4.15

UTSLAG

83%
83%
Mysigt rymdäventyrande, med ett av spelhistoriens mest originella och naturliga gränssnitt.

About The Author

Related posts