Tidigare EA-chefen Patrick Söderlund har startat ny spelstudio i Stockholm

Tidigare EA-chefen Patrick Söderlund har startat ny spelstudio i Stockholm

I augusti fick vi reda på att Patrick Söderlund skulle lämna Electronic Arts, efter över tio år som medlem i styrelsen och innehavare av högt uppsatta chefspositioner. Och nu har han redan presenterat sin nya satsning i form av den helt nya Stockholmsstudion Embark Studios, i samarbete med Nexon.

Sydkoreanska Nexon har skapat sig ett namn med diverse massiva onlinerollspel, varav det mest kända exemplet Maple Story lanserades i Sydkorea under 2003, och nådde Europa under 2007. Således har Söderlund med vänner också uppkopplade planer, speciellt eftersom mannen själv säger att “vi har storskaliga ambitioner för massmarknader”, och att pressreleasen (via The Verge) använder stora ord som “sammankopplade spelare, big data, taligenkänning, molntjänster och avancerad AI”.

Vi kan dock räkna med att det tar ett tag innan vi får se något handgripligt från det nya projektet, men under tiden ger Patrick Söderlund oss ett teoretiskt exempel på vad han har i tankarna.

– Dagens spel är vanligtvis byggda kring ett lager. Du springer runt och skjuter folk, eller så spelar du fotboll. Vad skulle hända om du skulle ha tio abstraktionslager av simulering i ett spel, där du kunde välja mellan att bli bonde, ge dig in i politik, ansluta dig till armén eller bli en professionell idrottare inom den här världen?

– Dessa är några av de frågor jag har i mitt huvud. När jag började tänka på dem, tillsammans med några av människorna som jag jobbar med, insåg jag att det är ambitiöst och nästan naivt, men jag tror att du måste vandra den här vägen för att skapa något extraordinärt.

Under de kommande veckorna förväntar sig Patrick Söderlund att utöka Embark Studios anställda till mellan 15-20 personer, med ett slutligt mål på över 200.

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts