De bästa moderkorten

De bästa moderkorten

Moderkortet är stommen i din gamingrigg. Här är de bästa valen för bäst prestanda.

När vi ska bygga en ny rigg är det viktigt att direkt från start satsa på rätt stomme. En av de viktigaste delarna i denna är moderkortet. Med ett framtidssäkrat moderkort kan du alltid lägga till flera grafikkort, mer minne, snabbare lagring, och även uppgradera processorn allt eftersom nya och bättre modeller lanseras. Dessutom är ett hig hend-moderkort konstruerat för att hantera mer extrem belastning än enklare modeller, och till vilken nytta är en extremprocessor av något slag om inte moderkortet orkar driva det? Detta är de bästa moderkorten för gaming just nu.

Läs också: De bästa ultra wide-skärmana


Asrock X299 OC Formula

4 995:-

Asrock

För att nå extrema överklockningshöjder ”offrar” Asrock vissa funktioner, men å andra sidan når detta kort riktigt höga frekvenser.

Detta är ett extremt moderkort som skiljer sig mot de flesta kort på marknaden på flera sätt. Tydligt är att vi här bara får fyra minnesbanker jämfört med åtta på vanliga ATX-kort eller andra större moderkort. Kortet har också två M2-platser jämfört med normala tre. Asrock har också valt att bara använda sex av de åtta I-chip-integrerade SATA3-portarna.
Dessa uppoffringar har dock gjorts för ett syfte som inte är lika synligt. Asrock har nämligen integrerat dubbla Winbond-chip och en extra Super IO-krets för en mer precis kontroll över spänningen och maximal överklockning med hög stabilitet. Förutom att överklockningen i sig blivit enklare så kan den dessutom utföras vid lägre spänning jämfört med andra kort.
Kortet har möjlighet att köra alla fem PCIe-platser i X8-läge samtliga direkt via processorn – mycket sällsynt. Insticksplatserna är dessutom stålförstärkta och vi får ett klart godkänt ljud i form av Purity Sound 4 samt dubbla lanportar. Tyvärr har Asrock valt att inte inkludera en tiogigabitslösning. Kortet har såklart även plats för dubbla RGB-anslutningar för rätt gamingkänsla. Ett kort för användare som vill nå de extra procentens prestanda och högre FPS.

BETYG: 80 %


Asus Rog Rampage VI Extreme LGA2066

6 599:-

Asus

När du kokar ner all kunskap från en av de mest ansedda moderkorttillverkarna med de bästa komponentvalen då skapas underverk – då skapas Asus Rog Rampage VI Extreme.

Till och från möter vi produkter som sticker ut lite extra. När det kommer till detta kort räcker inte de orden till. Låt oss istället därför sammanfatta detta kort som ”ett av de fem bästa moderkort för konsumenter som någonsin konstruerats”. Kortet har enastående överklockningspotential, kylning och är extremt stabilt.
Rampage VI Extreme har plats för totalt åtta minnesbanker med upp till 4 200 megahertz och fungerar klockrent med testlabbets samtliga minnen. Till detta får vi fyra stålförstärkta PCIe X16- platser, en U2-anslutning och totalt tre M2-platser, dessutom med extra kylning för maximal prestanda. En smart lösning är att vi även får med en speciell hållare som stabiliserar tyngre grafikkort.
Asus monster har både gigabit- och tiogigabitslan samt grymt WiFi och en fullpackad, fast integrerad IO-panel. Även på ljudsidan hittar vi godbitar som Supreme FX S1220 med Sonic Studio III och Radar III, som ger spel makalös realism. Dessutom får vi en av de absolut bästa och effektfulla RGB-lösningar med både integrerade flänsar och övriga anslutningar. Som inramning får vi hel uppsjö riktigt bra och användbara program. Enda nackdelen är det höga priset.

BETYG: 97 %


Biostar Z370GT7 Ver. 5

1 895:-

Biostar

Instabilt kort baserat på Intels åttonde generations processorer, med förvånansvärt bra ljud.

Detta är testets enda kort anpassat för Intels åttonde generation Core-processorer och baseras således på 1151-sockeln. Kortet har en lite annorlunda design med gult och svart och stället för mer vanlig RGB-LED används en enklare lösning som inte ger samma effekt och nästan ser lite larvig ut. Z370GT7 har fyra minnesbanker och klarar minnen på upp till 3 866 MHz utan bekymmer, men så fort vi laborerar med överklockning av CPU:n blir kortet instabilt.
Vi hittade en mellanväg med enbart dubbla 4-gigabytesmoduler där allt fungerade som det borde, men det är alldeles för dåligt. På lagringssidan hittar vi dubbla M2-platser som dessutom är försedda med separata kylflänsar, vilket vi välkomnar. Därtill finns även sex SATA 3-platser och lagringen är utan tvekan en av kortets bästa egenskaper.
På kortet finns även tre förstärka PCIe-platser med bra utrymme mellan anslutningarna. Den absolut bästa egenskapen med kortet är ljudet, som ger en enormt bra rymd och närvaro under alla former av spel. Ett klart minus är att vi däremot måste nöja oss med en gigabit-lanport då kortet saknar Wi-Fi samt att kortet även har en riktigt dåligt utnyttjad IO-panel med få anslutningar.

BETYG: 58 %


EVGA X299 Dark

4 995:-

Evga

Ett väl genomtänkt moderkort med unik kyllösning och enastående stabilitet för lite större chassin. 

Även detta är ett annorlunda kort. För det första, och viktigt att tänka på, är det ett EATX- kort, vilket gör att det inte ryms i alla chassin. Med det utökade formatet ges så klart mer utrymme för annorlunda design, där vi framför allt vill lyfta fram en mycket smart lösning för anslutning av såväl strömmatning och den interna USB3-porten, som är vinklade och urfasade i kortet för enklare kabeldragning.
EVGA har dessutom valt att inte satsa på integrerad LED-belysning; kortet är som namnet säger svart. Vi hittar däremot riktigt snygg design med kylning över PCIe- och M2-platserna som ovanifrån faktiskt påminner om ett grafikkort. På samma sätt har EVGA även utökat kylningen av de övre kylflänsarna med extra fläktar för att hantera långvarig hög belastning.
Kortet stödjer fyra grafikkort via stålförstärka PCIe och har dubbla U2- platser, åtta SATA3- anslutningar men ändå tyvärr bara en ultra-M2. Trots EATX-formatet får vi bara fyra minnesbanker och dessa är aningen känsliga för minnestyp. När vi använder rätt minnen är dock kortet extremt lätt att överklocka både vad gäller minnen och processor. Med Creative Core 3D får vi också ett riktigt grymt gamingljud.

BETYG: 80 %

Ordlista

Sockel/Socket

Olika processorer och moderkort har olika socklar, även kallad socket. Denna är den plats där processorn placeras på moderkortet. Då varje ny sockel har olika antal kontaktben eller anslutningar mot processorn går det inte att använda en processor i en sockel som den inte är avsedd för, detta trots att de vid en snabb titt kan se likadana ut. AMD Threadripper använder TR4, och Ryzen-modellerna använder sig av en som heter AM4. På Intels sida använder extremprocessorerna en sockel som heter LGA2066 medan standardprocessorerna använder 1151. Värt att notera är att det finns två sorters 1151: ett för sjunde och ett för åttonde generationens Intel-processorer – och de är inte kompatibla.

M2/U2

Som de flesta vet kan vår lagring i en dator anslutas på olika sätt. Tidigare användes vad som kallas för IDE, vilket följdes upp med SATA som även denna finns i olika versioner. Det dessa standarder ger oss en indikation om är hur snabbt lagringen kan kommunicera med vår processor. Den senaste tekniken för detta kallas för PCIe-baserad M2 eller U2, vilka kan vara upp till sex gånger snabbare än en SSD. Skillnaden mellan M2 och U2 är att den första består av vad som liknar ett minneskort medan den andra mer ser ut som en traditionell SSD, men med en annan anslutning. Båda ger dock enorm prestanda och M2 kan dessutom placeras i raidläge för än högre hastighet.

Pages: 1 2

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts