Yakuza – Recension

Yakuza 0 – Recension

Glättigt överflöd och organiserad brottslighet i Segas senkomna mästerverk Yakuza 0.

Sent ska syndaren vakna: Yakuza-serien debuterade till konsol redan 2005, och först nu, över femton år senare, har den hittat över till pc:n. Men det var kanske lika bra att det tog ett tag, för med Yakuza 0 har Sega faktiskt skapat den bästa möjliga inkörsporten man överhuvudtaget kan tänka sig.

För det första: Yakuza 0 kräver ingen som helst förkunskap, för precis som titeln antyder äger händelserna rum innan originalspelet. Vi möter en ung Kazuma Kiryu och en ungefär lika ung Goro Majima, och via två parallella berättelser blir de indragna i en vidsträckt maffiakonspiration involverande en herrelös minitomt mitt i det bubblande fiktiva Tokyo-distriktet Kamurocho.

Yakuza 0 hanterar sitt drama med bravur , de utsökt regisserade mellansekvenserna förgylls av fantastiskt röstskådespeleri och karaktärsmodeller så livfulla att jag ofta glömmer bort att de är digitala. Och spelet är lika bra på humor – via en lång rad sidouppdrag lär vi känna verkligt excentriska karaktärer, som ofta används för att belysa specifika kulturella fenomen.

Yakuza 0 utspelas under 1988, en överdådig period under vilken Japan utvecklades till landet vi känner idag, och både Kiryu och Majima är därför lika obekanta med många av storstadens begynnande perversioner som oss. Skolflickor säljer sina använda underkläder till medelålders män, medan en dominatrix står och grälar med en kund på öppen gata.

Läs också: Recension: Vampyr

I korthet

Vad är det?

Övertygande tidsskildring av 80-talets Japan.

Utvecklare

Sega

Utgivare

Sega

Webb

sega.com/games/yakuza0

Cirkapris

205:-

Pegi

18 år

Testat på

I5 4690K, Geforce GTX 970, 16 GB RAM

Kolla även in

Sleeping Dogs

Fantastiskt brutala slagsmål i Yakuza 0.

Allt detta görs dock med glimten i ögat, och om det är något som kännetecknar både Kiryu och Majima, så är det att de sina yrkesmässiga val till trots har hjärtat på det rätta stället. De flesta sidoberättelserna får lyckliga och moraliskt tillrättalagda slut, ofta med en humoristisk knorr som bara väntar på att en fejkad sitcom-publik ska börja gapskratta.

Själva spelandet i Yakuza 0 kretsar främst kring de fysiska striderna, där man kan använda sig av både omgivningen och en rad olika kampstilar för att spöa skiten ur fienderna. Tyvärr känns kontrollerna lite stela, men jag tröttnar aldrig på specialattackernas komiskt brutala animationer, oavsett hur ofta jag ser dem. På egen hand skulle slagsmålen ha svårt att verkligen engagera, men som komplement till allt annat (inklusive en uppsjö av mer eller mindre välgjorda minispel) duger de utmärkt.

Portningen av Yakuza 0 är också närmast fläckfri – spelet rullar på i perfekta 60 bilder per sekund, till och med under mellansekvenser, såtillvida man låst upp bildhastigheten i inställningsmenyn. Handkontroll är dock närapå ett måste, men något annat vore konstigt med tanke på konsolursprunget.

Allt sammantaget en fantastisk version av ett fantastiskt spel, och ett måste för dig som vill berika din pc med lite tvättäkta japansk kultur.

Yakuza 0 – Recension Reviewed by on .
4.5

UTSLAG

90%
90%
Ömsom gravallvarligt, ömsom gränslöst dråpligt, närapå alltid fantastiskt.

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts