Two Point Hospital – Hands on

Two Point Hospital – Hands on

PREMIÄR

Efter 20 år är det dags för skönt fånig sjukhusstrategi att återvända.

Av Philippa Warr

Omedelbart efter att jag transkriberat intervjun med Two Point Hospital-utvecklarna startade jag upp Theme Hospital. Jag borde ha skrivit den här artikeln, men istället ägnade jag mig åt att bota patienter från komiskt svullna huvuden till tonerna av glättig musik och toalettljud.

Two Point Hospital är ett fristående spel i en ny, bredare miljö – men samtidigt också ofrånkomligen en andlig uppföljare till Bullfrogs sjukhussimulation från 1998. Dels för att struktur, ton och tematik är densamma – komisk sjukhusstrategi – och dels för att utvecklingen leds av Mark Webley och Gary Carr, som en gång i tiden skapade Theme Hospital.

I den här intervjun ackompanjeras de av av sin långvariga kollega Ben Huskins, som har rollen som lead designer på Two Point Hospital. Han förklarar vad spelarna kan förvänta sig:

– Du ikläder dig rollen som ny sjukhuschef i Two Point County, förklarar han. Du börjar i ett litet hörn av världen, med ett pyttelitet sjukhus i en by. Genom att visa vad du går för får du chansen att etablera ett nytt sjukhus någon annanstans och allt eftersom bygger du upp en stor vårdorganisation.

Hanterandet av den här organisationen är en av de största förändringarna gentemot deras tidigare spel.

– Det är nästan som en affärssimulator ovanpå en annan affärssimulator, säger Huskins. Du har varje enskilt sjukhus som du har byggt, men också organisationen som helhet. Du överger inte sjukhusen. De finns kvar där och bidrar till det övergripande värdet av din organisation.

Läs också: 8 lovande spel du kanske missat

Utvecklare

Two Point Studios

Utgivare

Two Point Studios

Webb

twopointhospital.com

Release

2018

En myllrande reception behöver uppsyn.

Utvecklarna försöker undvika den där känslan av att ha lagt ner mycket jobb på att bygga och bemanna undersökningsrum, behandlingsrum och administration, bara för att lägga allt åt sidan och gå vidare till nästan utmaning.

– Det var en stor grej redan tidigt, säger Huskins. Vi ville att det skulle kännas som om inget kastades bort. Du bygger alltid upp, och bygger ut.

Att kunna välja vad du vill fokusera på inom organisationen hoppas Two Point kommer möjliggöra flera olika spelstilar. De som vill expandera vidare kan nöja sig med att få en stjärna i betyg, och bara låsa upp nästa plats. Men om du vill fokusera på ett projekt längre kan du ägna mer tid åt att uppgradera ett och samma sjukhus. Carr kontrasterar detta med progressionen i Theme Hospital.

– Det kändes väldigt linjärt. Hur länge kan jag spela detta innan spelet vinner? Vi ville inte att spelarna skulle hamna i den situationen.

Hälsokontroll

Olika delar av Two Point County kommer erbjuda olika utmaningar. Ett bergigt område kan ha mer snö, vilket gör värme viktigt. Varmare områden behöver istället luftkonditionering, och kanske faciliteter som kan hantera tropiska sjukdomar. Universitetssjukhus i sin tur har sina särskilda utmaningar (Karolinska, någon? Red anm)

Jämförelsen med Theme Hospital är ofrånkomlig. Att kalla detta för en andlig uppföljare känns inte riktigt rätt, dock. Det är mer att ett team som leds av samma personer gör något nytt av samma idé, fast 2018, och med viktiga lärdomar i bagaget från andra spel som också byggt vidare på Bullfrogs affärssimulatorer.

Webley nämner specifikt Cities: Skylines och Prison Architects som inspirationskällor. Det är intressant att notera att Prison Architects alpha-trailer i tur pekar ut Theme Hospital och Dungeon Keeper som influenser. Så kanske kan man säga att Two Point Hospital är en kombinerad omstart och feedback-loop?

– Spelet är inspirerat av arbetet vi gjorde för 20 år sedan, säger Carr.

– Men det har gott om nya idéer i sig också, flikar Webley in.

Carr håller med:

– Vi skulle inte vilja göra en remake ändå. Det måste kännas annorlunda. Spelet har massor med nya inslag, för vad är annars poängen?

Pages: 1 2

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts