Forgotton Anne – Recension

Forgotton Anne – Recension

Forgotton Anne är en sällsam resa vi sent kommer glömma.

Den moderna människan är en samlare. Vi köper nya prylar i en rasande takt, placerar dem på hög tills vi inte längre minns vad som finns på bottnen, eller längst in i garderoben. Men vad händer egentligen med det gamla, när vi glömmer bort att det överhuvudtaget existerar? Finns det fortfarande kvar?Om du ställer frågan till Alfred Nguyen och danska Throughline Games är svaret sannolikt minst en A4 långt och försett med detaljerade illustrationer. I Forgotton Anne försvinner inte det bortglömda, utan transporteras istället till en mystisk sagodimension och återuppstår som en ”forgotling” – ett objekt med eget medvetande och personlighet, och allt som oftast även ett brinnande begär att återförenas med sin forna ägare.

I denna sällsamma värld bor den unga kvinnan Anne. Hon jobbar som ordningsvakt och har uppfostrats av Bonku, en skäggig man som hon betraktar som sin far. Bonku försöker skapa en väg tillbaka, en bro till vår verklighet, även om inte alla forgotlings är särskilt pigga på att återvända till ”livet” som livlösa objekt. En motståndsrörelse har fått fotfäste, och efter en terroristattack blir det Annes uppgift att lokalisera och oskadliggöra hotet.

Det enklaste sättet är att “destillera” rebellerna, genom att suga ut deras livskraft (anima) med hjälp av en handske som Anne haft så länge hon kan minnas. Handsken kan också användas för att lösa majoriteten av spelets pussel, genom att omdirigera anima till olika system för att låsa upp nya vägar genom de fantastiskt vackra miljöerna. Därtill har Anne också ett par vingar, med vilka hon kan ägna sig åt traditionellt plattformshoppande.

 

Läs också: Om Doom vore ett plattformsspel

I korthet:

Vad är det?

Ett danskt animedoftande pusselplattformsspel

Utvecklare

Throughline Games

Utgivare

Square Enix

Webb

forgottonanne.com

Cirkapris

200:-

Pegi

12 år

Spelat på

Brothers: A Tale of Two Sons, PCG 204, 76 %

Inget dystopiskt äventyr är komplett utan en stor konspirationskarta.

Psychonauts Light

Tyvärr är kontrollerna för styltiga för att utforskandet och pusslandet ska bli njutbart på allvar, men det gör inte så mycket då berättelsen alltid placeras i centrum. I det avseendet påminner Forgotton Anne en hel del om Psychonauts, och likheterna blir ännu starkare då det visar sig att birollerna är precis lika välskrivna här som de var i Tim Schafers mästerverk. Speciellt förtjust är jag i inspektör Magnum, en självsäker pistol med hatt, och hans underordnade som hjälper (eller stjälper) Anne under hennes jakt på rebellerna.

Moraliska val är en genomgående komponent, men till skillnad från Telltale-spelen är de sällan förutsägbara, och det uppenbart ”goda” valet kan få allvarliga oförutsedda bieffekter. Röstskådespelandet är suveränt, och tillsammans med den underbara karaktärsdesignen och stämningen sugs jag in i berättelsen till den grad att jag streckspelar äventyrets två sista tredjedelar i ett svep. En upplevelse jag inte kommer glömma i det första taget, ett och annat spelmekaniskt snedsteg till trots.

Forgotton Anne – Recension Reviewed by - .
4.25

Utslag

85%
85%
Bökigt plattformshoppande naggar en annars fenomenal spelupplevelse i kanten.

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar