Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues

Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues

Richard Garriotts nya mmo-rollspel Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues försöker erövra samtiden med blicken stadigt fäst i det förflutna.

Ena stunden sitter jag vid min dator, och i nästa befinner jag mig i en märklig ny värld full av monster, magi och steampunk-teknologi. Det är en desorienterande känsla att försöka navigera genom den här förbryllande platsen. I alla fall tills jag inser att jag i princip varit här förut, om än för väldigt länge sedan.

Shroud of the Avatar är extremt gammaldags. Inte bara när det gäller tekniken och grafiken, som ser ut som något från millennieskiftet, utan i hela sin designfilosofi. Dessutom är det Richard Garriotts nya spel. Mannen som formade datorrollspelandet med sin Ultima-serie förtjänar all respekt för sin spelhistoriska gärning, men hans nya spel anstränger sig lite väl hårt för att gå baklänges istället för framåt. Det har utan tvekan viss charm, men också rejäla brister.

Jag älskade Ultima VII en gång i tiden. Som så många andra kan jag fortfarande sakna de klassiska rollspelens öppenhet, frihet och komplexitet. Spel som vägrade hålla oss i handen och lät oss upptäcka saker själva (eller dö på kuppen, för den delen).

I Shroud of the Avatar är blicken konstant fäst i det förflutna, med ideliga referenser till Ultima-spelen, och designlösningar som borde ha skrotats för flera decennier sedan. Bara kontrollerna, med ett befängt hoppsystem och ett märkligt sätt att använda muspekaren för att interagera med världen, är svåra att vänja sig vid. Användargränssnittet överlag är rörigt och onödigt omständligt, och striderna är stelbenta och oengagerande.

 

Läs också: De bästa high end-grafikkorten

I korthet:

Vad är det?

Richard Garriotts stora (nåja) comeback

Utvecklare

Portalarium

Utgivare

Portalarium, Travian Games, Black Sun

Webb

shroudoftheavatar.com

Cirkapris

380:-

Pegi

16 år

Spelat på

Intel Core i7-6700k, 16 GB RAM, GTX 980

Kolla även in

Ultima VII

Så här ser det ut när jag äter äpple med mina vanskapta korvfingrar.

I första hand är Shroud of the Avatar ett mmo-rollspel (även om du kan spela det ensam också) med fokus på frihet. Spelet är komplext och djupt, och du kan bli handelsman, fokusera på huvudstoryn eller kanske till och med delta i att bygga upp spelarskapade städer. Systemet med spelarskapade platser tappar snabbt sin charm, dock, när det mesta bara är samma byggnader och butiker överallt. Det finns överhuvudtaget gott om tomma, meningslösa områden som tar tid att utforska men inte ger ett smack tillbaka.

Oavsett vad du vill göra måste du vara beredd på att lägga ett enormt antal timmar innan spelet öppnar upp sig en aning. Och vägen dit är krokig, frustrerande och full av buggar. Ett antal gånger har jag fastnat i miljöer så att jag varit tvungen att antingen teleportera bort (eller starta om spelet om jag har slut på trollformler), och vissa uppdrag buggar ur så att de inte går att klara. I ett redan tidsödande spel är sådana brister väldigt frustrerande.

Shroud of the Avatar kan säkert vara något för dig om du tillhör en väldigt specifik spelartyp som dels längtar efter den här sortens spelupplevelse, har mycket tid till övers och ett enormt tålamod med tekniska brister. Men för de flesta av oss är det extremt tveksamt om Garriotts bakåtsträvande skapelse är värd besväret.

Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues Reviewed by on .
2.5

Utslag

50%
50%
Ett fascinerande projekt, inte utan charm, men med för många brister som nöter ner tålamodet.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts