Final Fantasy XV Windows Edition

Final Fantasy XV Windows Edition

En spirande bromance under en roadtrip gör Final Fantasy XV Windows Edition till något helt annat.

Det mesta talade emot Final Fantasy XV. Under tio långa år var det fast i ett utvecklingsinferno där det skiftade fokus, tappade riktning och aldrig riktigt fick luft under vingarna. Till sist släpptes det, och visst har det sprickor. Framför allt är det dock en annan sorts fantasi med vardagsflärd.

Det är ironiskt att något som gått så oerhört vilse till sist hittade sin alldeles unika väg. Ja, bokstavligt talat. Final Fantasy XV är en roadtrip längs kringelkrokiga landsvägar genom ett ofta realistiskt landskap med vägkrogar och bondgårdar, men som också har smyckats med ”omöjligt” stora kristallformationer, dramatiska vulkaner och klassisk Final Fantasy-fauna. Japp, här finns allt från chocobos och behemoths men framför allt finns här fyra hårt mandomsprövade grabbar.

I baksätet sitter prins Noctis på väg till sitt bröllop, ett arrangerat äktenskap som ska bringa fred mellan hans kungadöme Lucis och imperiet Niflheim. Bredvid prinsen sitter muskelknippet Gladiolus försjunken i en bok medan flamboyanta Prompto snackar öronen av oss i framsätet med allt och inget, och som förevigar just allt och inget med sin kamera. Bakom ratten sitter inte sällan Ignis, den tystaste och klokaste killen i kvartetten. Visst kan du styra den vräkiga lyxkärran med egna händer, men jag föredrar att njuta av landskapet med Ignis vid gasenpedalen och med soundtracket till Final Fantasy VI (hittade det för billig peng på ett burgarhak) skrålandes ur högtalarna.

Det dröjer visserligen inte många timmar förrän berättelsen blir flera nyanser dystrare och allas liv och frihet sätts på spel. Detta till trots lyckas grabbarna grus alltid hitta tid till att campa ute i vildmarken, laga de mest smakrika maträtterna och jaga efter både exotiska monster och firrar.

 

I korthet:

Vad är det?

Final Fantasy XV äntligen på pc

Utvecklare

Square Enix

Utgivare

Square Enix

Webb

finalfantasyxv.com

Cirkapris

500:-

Pegi

16 år

Spelat på

Intel Core i7-3770K, AMD Radeon HD 7900, 8 GB RAM

Kolla även in

Final Fantasy XII: The Zodiac Age, 66 %

Lyxkärran Regalia är spelets femte huvudperson.

En riktigt bra sak med dessa tidsfördriv är att de har bäring i spelets ekosystem. Promptos fotografier blir väl i och för sig inte mer än ett vackert fotoalbum bestående av boybandfrisyrer, men att campa (eller sova på luxuösa hotell, för den delen) är enda sättet för dig att inkassera xp:n. Fiskar ger föremål och ingredienser till maträtter som i sin tur ger dig värdefulla buffar i striderna.

Stridssystemet i Final Fantasy XV handlar om tajming. Du styr oftast Noctis som kan frammana svärd och spjut ur sina tomma händer. Han kan teleportera sig över stridsfältet genom att avfyra vapnen likt projektiler och han kan skapa kaos med is- och eldstormar. Att manövrera ”Noct” till rätt positioner för att göra mest skada är A, att avfyra co-op-attacker med kamraterna är O. I stora, öppna områden kommer stridens hetta till sin rätt. I trånga utrymmen kan de dock bli en huvudvärk.

På tal om huvudvärk: vi har tvingats vänta i femton månader sedan konsolversionerna, men pc-porten är å andra sidan överlägsen. Detta är den klart bästa versionen av Final Fantasy XV.

Scenförvandling

Likt flera andra titlar i serien tvekar inte del femton från att en bit in i spelet ställa precis allt på ända. Även om den fria och stillsamma roadtrippen, ackompanjerad av fiske, burgarfrossa och fotosessioner, är det absolut bästa med spelet har den andra akten också sina poänger.

Spelet tajtas till betänkligt och det fria blir linjärt. När slutet nalkas tar det dramatiska mer plats vilket är logiskt, men på grund av det valhänta arbetet med ensemblen bortom pojkbandet blir det ingen homerun. Om hela spelet hade haft detta dystra, ödesmättade upplägg skulle del femton troligen inte blivit något speciellt utan bara ett okej japanskt rollspel. Varken mer eller mindre.

Nu finns dock spelets andra sida och den är så befriande. Jag frestas aldrig att snabbresa genom världen för även om jag gör samma resa tio, kanske tjugo gånger finns det något värdefullt i att susa genom landskapet och höra mina grabbar snacka om tjejer och pizza. Här kan man va’.

Läs också: Det bästa grafikkortet just nu


Den oändliga historien

Fler episoder är på väg till Final Fantasy XV. Dessa ingår dock redan nu i Windows-utgåvan.

Episode Gladiolus

Äger rum samtidigt som kapitel sju i grundspelet och låter dig ta kontroll över Gladios i hans strävan att bli en bättre beskyddare av prins Noctis.

Episode Prompto

Förvandlar FFXV till en skjutare i tredjeperson när du, under samma tidsspann som kapitel tolv, hjälper Prompto att undkomma imperiets klor.

Episode Ignis

Under det mycket dramatiska nionde kapitlet skiftar vi fokus till Ignis när han kämpar sig igenom ett Altissia ansatt av både monster och människor.

Comrades

I multiplayerexpansionen till FFXV skapar du din egen hjälte och slår dig samman med upp till tre andra spelare i en värld nedsänkt i mörker.

Final Fantasy XV Windows Edition Reviewed by on .
4.1

Utslag

82
82
En annan sorts Final Fantasy där vardagen trumfar fantasin.

About The Author

Bamseponny by night och … Bamseponny by day också faktiskt. Bästa spelet är The Witcher 3. Andra favoriter är Stardew Valley och XCOM 2. Choklad, friidrott, katter och RuPaul's Drag Race är bortom spel-älsklingar.

Related posts