Northgard

Northgard

Det kyliga strategispelet Northgard bjuder på stränga vargavintrar, gnälliga vikingar och engelska med härlig norsk brytning.

Det är mycket vi inte vet om vikingar, men vi lär oss hela tiden nya saker. Till exempel vägrade de tydligen föröka sig om de blev på dåligt humör. Faktum är att de hellre gick under och blev erövrade eller uppätna av vargar än förökade sig om de var lite tjuriga. I alla fall om man får tro strategispelet Northgard.

Nordmännen har det sannerligen inte lätt i sitt sökande efter ett nytt land att kalla sitt eget. Den titulära platsen Northgard är fyllt av mysterier, monster, jättar, karga väderförhållanden och en satans massa vargar. På sätt och vis är det oklart vad vikingarna ser i den här tämligen ogästvänliga platsen, om jag ska vara helt ärlig, men nu har de bestämt sig för att erövra Northgard och då är det bara att gilla läget.

Denna kolonisation genomförs inte bara genom militära medel, utan i första hand genom att bygga upp fungerande, välbalanserade utposter. Varje karta inleds med att du skapar ett par scouter och utforskar din omgivning. Sedan expanderar du till de områden som har flest resurser. I början är timmer och mat allra viktigast, så skogar, fiskehål, jaktmarker och bördiga fält är prioritet. Utöver det behövs även sten för att uppgradera byggnader, och järn för att uppgradera verktyg och vapen. Sist men inte minst kan du också upprätta handelsposter och hamnar för att tjäna pengar och berömmelse, samt tillbe vid runstenar för att få uppgraderingspoäng.

 

Läs också: De bästa high end-grafikkorten

I korthet:

Vad är det?

En något begränsad men kul liten strategititel med gnälliga vikingar och ilskna vargar

Utvecklare

Shiro Games

Utgivare

Shiro Games

Webb

northgard.net

Cirkapris

270:-

Pegi

Ej klassificerat

Spelat på

Intel Core i7-6700k, 16 GB RAM, GTX 980

Kolla även in

Settlers 3

Fiskedammar ger mat även på vintern så lägg beslag på dem så snabbt som möjligt.

Till en början kan det kännas lite överväldigande att veta vad man bör fokusera på, och i vilken ordning. Spelet är absolut utmanande på de högre svårighetsgraderna, och det kan vända väldigt snabbt från stabilt läge till total kollaps. Du behöver fler invånare för att kunna få soldater och viktiga resurser, men varje invånare kostar också mat och timmer (de eldar på vintern för att inte frysa). Och om vintrarna producerar du mycket mindre mat så det är något att ta med i beräkningarna. Vikingarna gillar inte att svälta. Inte ett dugg, faktiskt.

De blir också sura bara av blotta faktumet att de är många, så med jämna mellanrum måste du bygga bryggerier så att de kan supa bort sina sorger. Det är otroligt frustrerande när de plötsligt börjar gnälla som fan, utan synbar anledning. Produktionen blir lidande, och du får inga nya kolonister (de tappar sexlusten väldigt lätt).

Grundpremissen är ganska begränsad, och påminner en hel del om gamla Settlers 3 och 4 med sitt fokus på resursbalans. För att göra spelet mer varierat finns olika stammar att välja bland, alla med sina egna förmågor och specialiteter. Till syvende och sist gör de inte jättestor skillnad, och varje omgång känns ganska lik den förra. Men i lagom långa sessioner är Northgard ett trivsamt litet strategispel, och berättarröstens norska brytning är charmerande.

Läs också: De bästa gamingstolarna

Northgard Reviewed by on .
3.5

Utslag

70
70
Ett trivsamt och gediget strategispel som kan bli lite repetitivt och frustrerande emellanåt.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts