Ni no Kuni 2: Revenant Kingdom

Ni no Kuni 2: Revenant Kingdom

Ni no Kuni 2: Revenant Kingdom är inte bara ett av de vackraste japanska rollspelen någonsin, det är även ett av de allra mest underhållande.

Jag älskade det första Ni no Kuni, men förmådde mig ändå aldrig spela äventyret till slut. Stämningen och grafiken var fantastisk, men själva spelandet var på tok för monotont. Med Ni no Kuni 2 har Level 5 åtgärdat de flesta av problemen, och resultatet är en omedelbar japansk rollspelsklassiker av rang.

Efter en handfull tutorial-tunga timmar öppnar Ni no Kuni 2: Revenant Kingdom upp och gör skäl för sin undertitel. I rollen som Ding Dong Dells blivande pojkkung Evan (som berövas sin rättmätiga tron av rikets rådgivare Mausinger i spelets inledning) grundar man ett nytt rike och reser världen runt i jakt på allierade nationer, med målet att skapa en värld utan krig.

Detta ger Ni no Kuni 2 ett välbehövligt metalager som originalet saknade, och man får bygga faciliteter som ger direkta fördelar i resten av spelet. De flesta sidouppdragen mynnar ut i rekrytering av talangfulla undersåtar som kan forska fram både ditten och datten.

Rent praktiskt visualiseras detta i form av mobilspelsdoftande timers (som man kan betala extra för att göra kortare) men de blir aldrig irriterande och tjänar enbart som incitament att återbesöka kungariket nu som då, vilket man ändå vill göra för att uppgradera trollformler och inhandla ny utrustning.

Resultatet blir en enormt tillfredsställande spelslinga med konstanta belöningar och ständiga delmål inom räckhåll. Mina karaktärer växer i takt med mitt kungarike, och man får också föda upp de Pikmin-doftande varelserna higgledies som tillhandahåller buffar och attacker, samt skräddarsy olika aspekter av karaktärernas beteende i strid.

Läs också: Så bra är Final Fantasy XV Windows Edition

I korthet:

Vad är det?

Ett helgjutet japanskt rollspel

Utvecklare

Level 5

Utgivare

Bandai Namco

Webb

bandainamcoent.com/games/ni-no-kuni-ii

Cirkapris

600:-

Pegi

12 år

Spelat på

Intel Core i5-4690K, Geforce GTX 970, 16 GB RAM

Ett mysigt minispel består av plattformar som rasar när man går på dem.

De vanliga striderna (som är skönt actiondrivna och påminner om spel som Nier: Automata, speciellt under vissa bossuppgörelser) varvas sedan med stora fältslag där man får styra olika trupper och slåss mot fiender via ett sten-sax-påse-doftande upplägg. Alla delsystem till trots blir helheten aldrig oöverskådlig, och jag slutför alla sidouppdrag med glädje för att göra mitt rike mäktigare och mäktigare.

EN SOL MED FLÄCKAR
Ni no Kuni 2 är med andra ord en fullträff rent spelmekaniskt, men lämnar tyvärr en del i övrigt att önska sett till historieberättandet. Evan har aldrig satt foten utanför Ding Dong Dell i spelets inledning, och är därför extremt naiv.

Han får sällskap av Roland, en mäktig politisk figur i vår verklighet innan han av oklara anledningar dyker upp i Evans sängkammare. Roland hjälper Evan fly och belönas med rollen som kungens främsta rådgivare, men han verkar inte vara överdrivet oroad över den värld han lämnat bakom sig, eller hur han ska ta sig tillbaka.

Överlag finns det väldigt lite tid till övers för reflektion i Ni no Kuni 2. Handlingen är rapp och tar oss från plats till plats i en rasande takt (vilket i och för sig är rätt tacksamt) men de lugna stunderna och samtalen, de som vi älskar så mycket i spel som Mass Effect, lyser med sin kompletta frånvaro.

Evan bestraffas också alltför sällan för sin naivitet. Kungarikena man besöker styrs på väldigt olika sätt (ett av dem låter tärningskast bestämma den kommande veckans skatteprocent för invånarna) men alla meningsskiljaktigheter ses förbi omedelbart, och det lämnas inte utrymme för någon verklig politisk diskussion överhuvudtaget.

Tack och lov är det stundtals nonsensartade berättandet väldigt enkelt att acceptera inom ramarna av den sagolika presentationen. Teknik samspelar med estetik på ett alldeles utsökt sätt, och resultatet är – precis som fallet var med föregångaren – ett av världens vackraste spel. Studio Ghibli har inte varit direkt involverade i utvecklingen den här gången, men både karaktärsdesignern Yoshiyuki Momose och kompositören Joe Hisaishi har tillhandahållit sina tjänster, och de har verkligen inte legat på latsidan.

Ni no Kuni 2 är en fröjd för både öga, öra och hjärta, och tillsammans med den tillfredsställande progressionen och den ruskigt underhållande spelmekaniken skapas ett äventyr som redan nu är en glödhet personlig årets spel-kandidat. Missa det på egen risk!


Den perfekta planen

Ett exempel på en av de mer långsökta scenerna i Ni no Kuni 2

I Goldpaw äger alla tjänstemän tärningar vars sidor kan manipuleras.
Lofty har dock en ofelbar plan. Han gräver i sin näsa och…
…snärtar iväg en snorkråka med oerhörd kraft! Kapow!
Ettan trycks ner och och våra hjältar vinner matchen.
Uppdrag slutfört! Oh yeah!
Ni no Kuni 2: Revenant Kingdom Reviewed by on .
4.5

Utslag

90
90
En audiovisuell och spelmekanisk rollspelstriumf.

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts