Subnautica

Subnautica

Vi tar oss vatten över huvudet i obehagligt vackra sci-fi-dykarspelet Subnautica.

Det börjar med katastrof. Ditt rymdskepp kraschar av okänd anledning på en planet som till 99% består av ett tropiskt hav, och du landar i närheten i en liten nödkapsel, med praktiskt taget ingen utrustning och varken mat eller vatten för mer än någon dag.

Det första intrycket när jag dyker ut ur kapseln och ner i det varma vattnet, är att det här är det vackraste överlevnadsspel jag någonsin sett. Korallrevet sträcker ut sig under mig, fullt av färgglada svampar och stenformationer och mellan dem simmar exotiska fiskar som jag kan fånga och tillaga för att inte svälta ihjäl. Långt bort i fjärran ekar ett sorgset rop från vad jag förmodar är ett gigantiskt havsmonster.

Det andra intrycket är att min lufttank är väldigt liten. Paniken tar vid, jag simmar mot ytan så fort jag förmår och kommer nätt och jämnt upp i luften innan det svartnar för ögonen. Prioritet ett är alltså att uppgradera min dykardräkt.

Läs också: De bästa grafikkorten just nu

I korthet:

Vad är det?

Överlevnadsskräckis under tropiska vatten

Utvecklare

Unknown Worlds Entertainment

Utgivare

Unknown Worlds Entertainment

Webb

unknownworlds.com/subnautica

Cirkapris

200:-

Pegi

7 år

Spelat på

Intel Core i5-6600K 3,5 GHz,GeForce GTX 1070 16 MB, 16 GB RAM

Kolla även in

Far Sky

Snart har jag byggt en enklare undervattensbas, smitt en kniv och börjar fundera på att skaffa en miniubåt för att kunna utforska lite mer effektivt. Då blippar det till i radion, och en sändning från en annan nödkapsel kommer in… Det kanske finns mer att göra här än att bara överleva?

Det är svårt att skriva mer än så om Subnautica utan att spoila. Men mysigt är det, lite ödesmättat och tungt, men hela tiden inramat av en tropisk ocean som ser helt otrolig ut. Ju djupare du går, desto mörkare blir det och desto större är chansen att stöta på obehagliga varelser som vill dig illa. Och några vapen får du inte, med undantag för en enkel kniv och något slags gravitationsgevär som kan putta lite på närgångna iglar eller krabbor. Ibland övergår det nästan i skräck, eftersom jag inte kan försvara mig. Särskilt när några av spelets mäktigare varelser dyker upp, men dem ska jag låta dig hitta på egen hand. Hoppas du inte är lättskrämd, bara.

Subnautica är ett sådant där spel som man kan sitta och spela i timmar utan att det egentligen händer något. Man bara myser åt bubblandet, ljuset som silar ner genom vattnet, fiskstimmen och den varierade bottenmiljön. Och ryser kanske lite åt den kusligt perfekta ljuddesignen. Det går utmärkt att spela det som ett rent överlevnadsspel — ett av de bästa på flera år — men när man tröttnar på det så ger storyn lite spänning och driv. Om du inte får panik av att doppa huvudet, är det här definitivt ett spel du bör uppleva.

Läs också: Månadens hårdvara

Subnautica Reviewed by on .
4.4

Utslag

88
88
Vackert, stämningsfullt och polerat — bästa överlevnadsspelet hittills?

About The Author

Related posts