A Case of Distrust

A Case of Distrust

Stiliga deckaren A Case of Distrust låter dig nysta i mystiska intriger i 1920-talets San Francisco.

Första gången jag såg The Maltese Falcon fattade jag ärligt talat inte grejen. Jag tyckte mest att den var rätt tråkig. Sedan dess har jag sett om den, och börjat uppskatta den för den banbrytande noir-deckare den är. A Case of Distrust är knappast banbrytande, men väl en trivsam emulering av en klassisk genre.

Som så ofta inleds det här detektiväventyret med lite hårdkokta monologer i ett kontor. Just den här gången råkar du samtala med en katt, snarare än med en femme fatale med ett mystiskt problem att lösa. Katten vägrar nämligen att köpa dina påståenden om att du inte har någon mat, så din första uppgift i spelet är att bevisa för den att du inte har något gott att äta.

Det är en lekfull och underhållande liten inledning som lär dig hur spelet funkar. Allt du ser och hör noteras i ett anteckningsblock, och du kan sedan använda detta för att ställa frågor eller motbevisa misstänktas lögner. Enkelt och rättframt.

Det dröjer inte länge förrän en hal, sliskig ål slingrar sig in på ditt kontor och anlitar dig för att utreda ett mordhot någon skickat till honom. Som en kvinnlig detektiv i en mansdominerad bransch får du ta alla fall du kan få, även om det stinker ruttet lång väg. Alltså accepterar du, och snart gräver du i intriger och förhör misstänkta som om du vore Humphrey Bogarts ättling.

Läs också: De bästa high end-grafikkorten

I korthet:

Vad är det?

En klassisk noir-deckare med stiliserad Saul Bass-influerad estetik

Utvecklare

The Wandering Ben

Utgivare

Serenity Forge

Webb

acaseofdistrust.com

Cirkapris

120:-

Pegi

Ej klassificerat

Spelat på

Intel Core i7-6700k, 16 GB RAM, GTX 980

Kolla även in

LA Noire

En rökig smuggelspritklubb – perfekt för alla deckare.

Spelets upplägg är väldigt enkelt att komma in i. I princip är det en visuell roman där du åker mellan olika platser och undersöker ledtrådar. Det är upp till dig att lägga märke till viktiga detaljer och använda dem för att locka folk att försäga sig, men i grund och botten är det en linjär och rak berättelse.

Som ett pilotavsnitt

A Case of Distrust tar bara ett par timmar att spela igenom, men det är ganska lagom för en deckare av det här slaget. Jag hade gärna sett att karaktärerna var lite mer väldefinierade och att upplösningen var lite mer slagkraftig. Det är inte ett speciellt svårt fall att lösa, trots allt, och en stor del av upplevelsen ligger istället i den stilsäkra estetiken och dess Saul Bass-influerade 20-talsdesign.

Som helhet känns A Case of Distrust som en inledning till något större, som ett pilotavsnitt till en deckarserie. Inte mig emot. Det skulle förmodligen ge lite mer kött på benen åt några av spelets mer outvecklade bitar, om inte annat. Spelet försöker sig på att kommentera relevanta teman som kvinnorättigheter och klassfrågor, men gör det ganska så ytligt. Dialogen kan ibland gå vilse i ett milt predikande som skär sig en aning mot noir-atmosfären.

På det hela taget är det dock lätt att uppskatta A Case of Distrust för vad det är – en rak, underhållande deckare. Jag hoppas definitivt att vi får anledning att träffa Phyllis igen, lösa fler fall och lära känna henne bättre.

Läs också: Så väljer du den perfekta gaming-monitorn

A Case of Distrust Reviewed by on .
3.75

Utslag

75
75
Ett rättframt och rakt deckaräventyr med en distinkt estetik och skön musik.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts