De bästa high end-grafikkorten

De bästa high end-grafikkorten

När du vill ta din gaming till nästa nivå.

Dagens spel ger oss allt fler möjligheter att optimera våra inställningar och att nyttja de allt högre upplösningar som dagens toppskärmar erbjuder. Men i samband med dessa förbättringar så ställs även högre krav på våra grafikkort som måste kunna leverera den prestanda vi önskar med minimalt lagg och högsta möjliga bildkvalitet. Detta gäller inte minst alla nya VR- och AR-lösningar som lanserats den senaste tiden, produkter som alla kräver hög beräkningskapacitet för att vår upplevelse ska bli så bra som möjligt. Utifrån detta har vi tittat närmare på och hårdtestat sju olika toppgrafikkort från olika tillverkare för hitta det bästa kortet till rätt pris – oavsett om det är ett AMD- eller Nvidia-baserat kort.

Läs också: De bästa grafikkorten i olika budgetklasser

 

Asus ROG-STRIX-GTX1080TI-11G-GAMING

6 495:-

www.asus.com 

Asus visar med ROG Strix 1080 TI att det går att konstruera högpresterande grafikkort med RGB-effekter till ett för klassen godkänt pris.

Asus har med detta kort lyckats med konststycket att ta fram ett grymt ROG-baserat kraftkort till ett pris som ligger långt ifrån de många gånger femsiffriga alternativen, ett kort som levererar upp till 40 % bättre prestanda jämfört med 1080.

Kortet som har 11 GB GDDR5X är försett med tre Wing Blade-fläktar och en kraftig kylfläns för optimal luftkylning med minsta möjliga ljudnivå. ROG Strix 1080 TI är till och med helt tyst under låg belastning. Under ytan finns vi dels Asus Aura Sync för att matcha RGB-effekterna med moderkortet samt hela 12 strömfaser för enastående stabilitet och överklockningspotential.

Tittar vi till prestandan så är detta kortet för dig som vill spela i 4K med Ultra-inställningar eller fokuserar på AR/VR. I Gears of War 4 når vi med just dessa inställningar upp till 61 FPS, vilket är grymt imponerande, och går vi ner till FHD så stiger detta till 184 FPS. Motsvarande värden för Resident Evil 7 är 69 respektive otroliga 203 FPS, vilket gör kortet till vårt bästa val.

BETYG: 95%

 

EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GB

8 495 kr

www.evga.com 

EVGA fokuserar på exakt kontroll över värmeutvecklingen av både GPU, minne och kretsar med multipla värmesensorer.

EVGA är lite av en specialist på Nvidia-baserade grafikkort vilket även märks då företaget har flest varianter av 1080 Ti. Vårt testkort heter iCX Gaming och utmärker sig främst genom att det använder nio olika sensorer för att kontrollera och mäta värmeutvecklingen. Värden som är mycket användbara när vi överklockar kortet.

Sensorerna är direktlänkade till de tre fläktarna, som kan gå upp eller ner i varvtal oberoende av varandra för att ge bäst kylning av bakomvarande komponent. Dessutom använder EVGA en speciell kylflänslösning för optimal värmeavledning. Kortet har även integrerad RGB-belysning, men denna är inte lika framträdande som på andra kort.

Går vi över till prestandan så råder det ingen tvekan om att detta är ett snabbt kort – det snabbaste i testet. I Gears of War 4 vid 4K och Ultra så når vi upp i 62 FPS och går vi ner till FHD så stiger detta till 191 FPS. Motsvarande värden för Resident Evil 7 är 70 respektive 205 FPS. Men dessa toppresultat kostar oss cirka 2000 kronor mer än Asus kort – och detta är iCX Gaming inte värt.

BETYG: 85 %


Lexikon

RGB Sync

Allt fler grafikkort lanseras med integrerad RGB LED-belysning. Denna kan hanteras med hjälp av dedikerad programvara, men oftast så stöds även någon form av synkronisering med de större moderkortstillverkarnas integrerade LED-system som gör att du kan synkronisera effekterna med övrigt anslutna komponenter och kringutrustning.

Xsplit Broadcaster/Gamecaster

I takt med att du tar din gaming till allt högre nivåer så vill du säkerligen även dela med dig av ditt spelande, antingen genom att spela in dina sessioner eller genom att direktströmma dem. En av de bästa och mest pålitliga lösningarna för detta är programmet Xsplit som jobbar med ett separat grafiklager för att på olika sätt spela in eller dela ditt spelande, hela tiden med full kontroll och information om vad som händer och den prestanda som ditt system levererar.

Pages: 1 2 3 4

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts