Den bästa trådlösa gaming-musen

Den bästa trådlösa gaming-musen

Dags att klippa kabeln. Här är mössen som låter dig spela trådlöst – utan kompromisser.

Av PC Gamer-redaktionen

I motsats till vad du kanske hört så är bra trådlösa gaming-möss varken slöa eller laggiga. De är inte opålitliga, och de blir inte förvirrade av de trådlösa signalerna från din telefon eller router. De bästa trådlösa gaming-mössen fungerar så bra att du inte ens kommer märka någon skillnad i prestanda jämfört med trådade möss. Den enda skillnaden är istället frihetskänslan av att slippa begränsas av en kabel.

Trådlösa gaming-möss har förbättrats kraftigt sett till prestanda och batteritid de senaste åren, och den allra bästa av dem är ett briljant exempel på detta. Faktum är att Logitech G900 Chaos Spectrum är den bästa gaming-mus du kan köpa idag, oavsett kategori.

Den bästa trådlösa gaming-musen: Logitech G900 Chaos Spectrum

+ Drygt 30 timmars batteritid när man spelar – enkel att ladda en gång i veckan

+ Den bästa klickkänslan av alla möss vi någonsin testat

+ Ofattbart lätt för att vara en trådlös mus

+ Utbytbara tumknappar beroende på om du är vänster- eller högerhänt

– Dyrare än en trådad mus

Logitech G900 Chaos Spectrum försöker göra allt på en gång – och lyckas. Det är en trådlös mus med mer än 30 timmars batteritid. Det är en utsökt skulpterad ambidextrös design som passar såväl höger- som vänsterhänta, och har utbytbara tumknappar för detta syfte. Den har en helt ny klickmekanism som känns och låter bättre än någon annan mus vi använt. Den har ett scrollhjul i metall som kan klickas åt sidorna och spinna fritt i 15 sekunder, eller scrolla längs tydliga hack som passar perfekt för att byta vapen i FPS. Den använder samma extremt precisa 12 000 DPI-sensor som Logitechs populäraste mus.

På något sätt gör G900 allt det här på samma gång utan att väga mer än 107 gram – lättare än många trådade möss, trots det inbyggda batteriet. Och den känns gedigen. G900 är en ambitiös kombination av ny design och ny teknologi som tar många risker, men ändå inte misslyckas på något plan. Det är utan någon som helst tvekan den bästa trådlösa gaming-musen som går att köpa idag.

Under våra veckor med G900 Chaos Spectrum behövde vi sällan ladda den – typ en gång i veckan – trots att vi använde den hela arbetsdagar i sträck. Till skillnad från vissa andra trådlösa möss, som måste laddas i en docka, inkluderar G900 en kabel som är lätt att plugga in så att man kan fortsätta spela medan den laddas. Med andra möss som väger lika lite som G900 brukar kabeln tynga ner dem så att de rör sig långsammare över musmattan – en irriterande känsla vi lyckligtvis slipper här.

Även G900:s trådlösa prestanda övertygar. Inte en enda gång upplevde vi att signalen laggade eller några andra problem. Uppdateringsfrekvensen är 1000 Hz (1 ms), vilket är samma som för trådade möss. Vi har sett hur Logitech testat signalstyrkan genom att utsätta musen för trådlösa störningar motsvarande ett helt LAN-party, vilket inte hade någon effekt alls. Själva har vi varken haft några problem hemma eller på kontoret, och musen har alltid vaknat från sitt strömsparande viloläge så fort vi nuddat den, utan fördröjning.

Det absolut bästa med G900 är dock dess nya klickmekanism. Logitech har designat ett nytt slags gångjärn i metall för leverera ett mer pålitligt och konsekvent klick. Resultatet känns fantastiskt. Det är svårt att förstå hur mycket klickmekanismen gör för en mus om man inte jämför ett antal av dem sida vid sida, men lita på oss när vi säger att metallgångjärnet eliminerar den plastiga, ojämna känsla som är en inneboende effekt av hur de flesta musknappar utformats. För att tala klarspråk så kan man klicka nästan varsomhelst på knappen med exakt samma resultat, utan att behöva trycka hårdare eller lättare. Och du kommer aldrig uppleva att knappen följer ditt finger på ett sätt som resulterar i felaktiga klick när du försöker klicka så snabbt som möjligt.

Det enda som talar emot G900 Chaos Spectrum är priset, vilket är en bra bit högre än för trådade möss. Men den är värd varenda öre.

Logitech har även släppt en något uppdaterad (och något dyrare) version kallad G903, med bara en avgörande skillnad: den har stöd för laddning via Logitechs trådlösa musmatta, vilket är ett fantastisk men också dyrköpt tillbehör. Om du planerar att någon gång hosta upp tillräckligt med pengar för musmattan så satsa på G903. Annars så rekommenderar vi att du sparar lite pengar genom att välja G900 istället, som i övrigt är identisk.

Den bästa billiga trådlösa gaming-musen: E-Blue Cobra Advance Wireless

+ Långt bättre konstruktionskvalitet än andra möss i samma prisklass

+ Inga problem med den trådlösa prestandan

– Bara tre DPI-inställningar

– Mediokert scrollhjul

Det är fantastiskt vad man kan få för ett par hundralappar. Budgetmärket E-Blue tillverkar olika sorters trådade och trådlösa gaming-möss, och den trådlösa Cobra är långt bättre än vad man förväntar sig av en produkt i den här prisklassen. Vi skulle inte råda någon att köpa en billig mus istället för Logitech G602 eller G900 – för mer pengar ger Logitech dig en bättre sensor, mjukvara för att justera DPI och keybinds, samt bättre konstruktionskvalitet och batteritid. Men om du inte har råd med det och är ute efter något för en struntsumma så är det svårt att hitta ett bättre alternativ än Cobra Advance.

Cobra har tre DPI-inställningar – 500, 1000, 1750 – och en trevlig, smal, ambidextrös (förutom att det bara finns tumknappar på ena sidan) design. De vänstra och högra knapparna är konkava och sköna att vila fingrarna på, samt reagerar med snabba, bestämda klick. Tumknapparna har ett lite mjukare klick, men är välplacerade och har tillräckligt med motstånd för att man inte ska råka klicka bara genom att vila tummen på dem. Det här är en lätt mus som rör sig utan motstånd och känns responsiv när man spelar. När vi testade den med Unreal Tournament upplevde vi inget som helst trådlöst lagg.

Faktum är att Cobra presterar bättre än möss som kostar betydligt mer. Den är enkel att vila handen på utan att samla på sig svett, och vi har inte upplevt några problem med själva sensorns prestanda heller. Vi gissar att Cobra har ett ganska lågt maxvärde för acceleration, så det är inte den perfekta musen för dig som vill spela Counter-Strike med låg känslighet. Faktum är att den inte är den perfekta musen för någon – men den är tillräckligt bra för att den inte ska bli ett hinder för de flesta.

En budgetmus har oundvikligen sina nackdelar, även om Cobra överlag visserligen känns mycket bättre än man förväntar sig av en så billig produkt. Scrollhjulet har en lite väl mjuk känsla som inte erbjuder någon större precision. Det finns ingen visuell indikator på vilken DPI-inställning man använder, så du får helt enkelt trycka på knappen för att bläddra mellan dem.

Det finns heller ingen mjukvara som låter dig finjustera DPI eller rapporthastigheten (hur ofta musen sänder data), och Cobra saknar ett strömsparande läge när den sitter orörlig. Vi är också skeptiska till E-Blues påstående att två AAA-batterier kommer räcka i två år – men som sagt: hur mycket kan man egentligen begära för mindre än ett par hundralappar?

Kolla in våra andra hårdvaruguider!

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts