Mellandagsmys på redaktionen

Mellandagsmys på redaktionen

Julafton har kommit och gått, liksom spelåret 2017. Ännu finns det dock ett par dagar kvar innan det fullspäckade 2018 drar igång (läs mer om det kommande spelåret i nya numret av Svenska PC Gamer), och nu i mellandagarna är det en härlig kompott av julledighet och spel som står för avrundningen av året för oss på redaktionen. Och en hel drös julfilmer såklart, samt Fredriks desperata ursäkter för att slippa undan jobb förstås. För att inte tala om Ellis mörka självinsikter, Mikaels maffiga matmofferi och Jerrys återgång till ett fortfarande lika magiskt Skyrim (på ett nytt format!), och så vidare… Detta är vad vi sparkar ut det gamla året med:

De första två filmerna är verkligen juliga. Resten är däremot bara fyllda av mörka hemskheter…

Joakim tar det jävligt piano och…
…dricker mest en massa must. Lugn och ro är melodin i år. Tanken är att kolla igenom alla Harry Potter-filmerna med syrran, precis som vi gjorde förra året. Kanske hinner jag spela klart några av alla de spel jag lämnat halvfärdiga, men runt jul gillar jag att spela gamla favoriter från förr. För mig är julen ändå en tid full med spöken och minnen. Den är min allhelgona, ungefär. En tid att hålla sig så varm det går i en bitterljuv vinterbubbla.

“M’aiq knows many things…”

Mattias är inte någon överdrivet entusiastisk julfirare…
…utan nöjer sig med lite hemmagjord glögg och någon ostig julfilm. Det är allt som behövs för att jag ska komma i lagom julig stämning några eftermiddagstimmar den 24 december. Sen är planen att hastigt vända ryggen åt tomten, bocken och det stackars lilla Jesusbarnet, för att istället återvända till mina äventyr i The Elder Scrolls Online. Min knivviftande, tjuvaktiga khajiit behöver sällskap efter alldeles för lång frånvaro. Förhoppningsvis hinner vi mer än bara säga hej till varandra innan jag måste plugga igen.

Skyrim på Switch är måhända inte lika snyggt som på dator, men ack så häftigt det är att spela Bethesdas ständiga kassako på en bärbar enhet!

Jerry äter julmatsrester och…
…spelar That’s You! och andra slags ”telefonen som handkontroll”-baserade spel. Även om brädspel brukar vara allra bäst när flera vänner sammanstrålar, är det alltid snäppet roligare att upptäcka nya spel att samlas kring. Playlink-titlarna till PS4 gör plötsligt allas smartphone-användande till en social aktivitet (att scrolla på sociala medier är inte en social aktivitet) och det ger samma slags varma brädspelskänsla som att slå tärningen i Monopol, eller desperat försöka hitta rätt synonymer i Med andra ord. Perfekt för mellandagarna när man moffat på tok för mycket godis/julmat och inte orkar röra sig ur soffan. I övrigt stormnjuter jag av Skyrim till Switch, som jag fick i julklapp av min kära sambo. Det är något obeskrivligt magiskt med att lira ett såpass storslaget spel på en bärbar konsol!

Förkylningstider råder. Snytpapper, tack.

Elli har på sig mjuka kläder och…
…spelar Papers, please. Jag fick det i julklapp för att jag tydligen “bara spelar gulliga äventyrsspel i syfte att fly verkligheten”. Och visst har Papers, please hittills varit raka motsatsen. Men jag har aldrig på så kort tid känt så mycket i ett spel förr och det har skakat hela min personlighet. Vem är jag? Personen som typ blir lättad när min familj dör tillslut efter att ha varit sjuka, hungriga och kalla i dagar. “GÖTT! Nu slipper jag att de håller mig tillbaka” hann jag tänka innan jag insåg att man tydligen förlorar när ens familj dör. Jag förväntar mig alltså att utforska mina mörka och osympatiska sidor under mellandagarna och sedan unleasha dem in i 2018. Det kommer bli ett spännande år.

Rikard dras till mörkret…

Rikard jäser i sina nya haj-tofflor…
…och går på minnesvandring. Julen är den tid på året som är mest optimerad för vandringar i nostalgins melankoliska spår. Dels njuter jag och min fru av vårt traditionella julfilmsmaraton – Die Hard, Mupparnas Jul, Elf, Kiss Kiss Bang Bang och hela Harry Potter-serien med Rifftrax-kommentarspår – men det finns även spel jag återvänder till år efter år. Av någon anledning har till exempel
Year Walk blivit en helgdagstradition, med sina mörka, snöiga, genomsvenska skogsstigar. Julen är ju som bäst när man anammar dess mörka sidor, och vid det här laget kan valsa igenom hela härligheten på runt 20 minuter utan att ens öppna kartan.

Bärbart = Julstämning. Ett sannare konstaterande har aldrig gjorts!

Fredrik jobbar och…
… hittar på kreativa sätt för att undvika jobbet. Insnöad? Julskinkeöverdos? Tomtetrauma? Nu ska jag ju visserligen bara jobba ett par timmar om dagen men under mellandagarna är det ändå för mycket, så lite synd om mig är det ändå. Det måste både jag och ni medge. När fritiden kommer och julefriden lägger sig gör jag det som jag har gjort i snart 30 år: spelar julklappsspel, läser julklappsböcker och glömmer av att jag fick julklappsstrumpor. Bärbara kamraten 3DS har blivit något av en julmaskin för mig så jag hoppas på något pyssligt och/eller äventyrligt spel till den under granen. Vi får se vilket humör tomtefar är på. Kanske får jag inget alls? #tomtetrauma

Inget skriker “jul” lika mycket som ett värmeböljande ökenlandskap.

Mikael inleder ledigheten med…
Battlefield! Det gäller att mätta spelbehovet tidigt, för sedan ska julhelgen tillbringas i ett hus befriat från den typen av digital underhållning. Nöje kommer istället matvägen. Alla höstens svettiga timmar på löpband och träningscykel ska förstöras med hejdlösa mängder julskinka, köttbullar, vörtbröd och godis. När julmaten sedan står upp i halsen blir det sköna mellandagar hemma i lägenheten med senaste Assassin’s Creed, The Legend of Zelda: Breath of the Wild och skräpmat i alla former. Julsemestern är så lång för mig i år att jag förmodligen hinner tröttna på att vara ledig.

Med det tackar vi på redaktionen för ett spännande 2017 (inte minst på torsdagskvällar, då vi har strömmat PUBG) och önskar er alla ett riktigt gott nytt år!

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts