Soma introducerar Safe Mode så nu behöver du inte oroa dig för monster längre

Soma introducerar Safe Mode så nu behöver du inte oroa dig för monster längre

Soma är, i min högst personliga mening, ett mästerverk och helt klart förtjänt av jämförelser med skräckklassiker som Silent Hill 2. Det berättar en extremt välkonstruerad historia som inleds med ett förbryllande mysterium innan det sakta övergår till att ställa svåra frågor om mänsklighet, medvetande, och definitionen av vad det innebär att leva. Det har också några av de mest motbjudande och skrämmande monster jag sett i något skräckspel.

När Soma släpptes fick det också god kritik men just monstren var en aspekt av spelet som möttes av blandade åsikter. Många ansåg att sektionerna av spelet där man tvingades smyga runt fiender var undermåliga och att den sortens terroriserande skräck stod ut mot spelets övriga atmosfär som lutar mer mot psykologisk skräck.

Utvecklarna Frictional Games har lyssnat på de kritikerna och i samband med att spelet portas till Xbox One introducerar de ett nytt Safe Mode till spelet som gör att monstren inte längre kan skada dig. Läget kommer att dyka upp till pc med en patch som anländer den 1a december.

Intressant nog låter det här som en officiell version av den fan-skapade modden Wuss Mode som gjorde att fienderna helt enkelt slutade attackera dig. Thomas Grip från Frictional Games fick frågan om vad han tyckte om modden under förra årets Game Developers Conference:

– Det var fantastiskt för det var något som många efterfrågade. Vi var faktiskt nära att addera det läget själva men det kändes som att det hade underminerat resten av spelupplevelsen. Det var ett svårt val och nu när jag tänker på det kanske vi valde fel.

Exakt hur Safe Mode kommer att fungera – om det tar bort monstren helt eller om det gör de passiva – vet vi inte, men personligen tycker jag faktiskt att det här låter som en lysande idé. Jag försvarade själv stealth-sektionerna i Soma men jag gillar även tanken på att låta upplevelsen fokusera helt på den psykologiska skräcken som erbjuds av handlingen, karaktärerna och omgivningarna. Somas mest skrämmande ögonblick är inte de där spelarens avatar är i fara, utan när man måste utföra en fruktansvärd handling för att fortsätta.

Om det här läget dessutom leder till att fler tar sig an Soma är det att klassa som en kulturgärning.

SOMA Xbox One Teaser

SOMA is coming to Xbox One! Experience critically-acclaimed existential speculative horror that’ll change you forever. Dive into the depths from the 1st of December – with optional Safe Mode, giving you the chance to explore the story without being eaten by monsters.

About The Author

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Related posts