Football Manager 2018

Football Manager 2018

I Football Manager 2018 handlar det inte bara om att sparka boll, utan även om att sparka tränare.

Det går inte ett år utan att jag måste slåss mot mitt Football Manager-beroende. Ända sedan jag testade det första Championship Manager-spelet på 90-talet har det varit svårt att låta bli. Men på senare år har spelen börjat likna den verkliga fotbollsvärlden lite för mycket.

Kärnan i Football Manager har alltid varit att bygga ett lag från grunden. Scouta ungdomar, värva rätt spelare, få laget att spela så bra som möjligt ihop och helst ta någon pokal av och till för att slippa få sparken. Inslag som presskonferenser kändes lite kul till en början, men den sortens sidogrejer har dels ökat, och dels har de överlag stagnerat. Just presskonferenserna har fortfarande samma text som senaste åren, vilket snabbt gör att man hoppar över dem.

För att mer spegla dagens fotbollsvärld har Sports Interactive petat lite i övergångsmarknaden, vilket mest gör att alla lag kräver fantasisummor för varenda spelare som ens har en gnutta potential. Realistiskt, kanske, men särskilt roligt är det inte i längden. Särskilt inte om du inte leder ett av de rikaste lagen.

 

Läs också: Så bra är Destiny 2

I korthet:

Vad är det?

Mer fotbollsimulation från genrens okrönte mästare, nu med drivor av divor

Utvecklare

Sports Interactive

Utgivare

Sega

Webb

footballmanager.com

Cirkapris

500 kr

Pegi

3 kr

Spelat på

Intel Core i5 3,3 GHz, GTX 1070, 16 GB RAM

Kolla även in

Behold the Kickmen

En riktigt bra målvakt är guld värd. Det kryllar inte direkt av dem.

En annan uppdatering som känns tveksam är det så kallade Dynamics-systemet. Det innebär kort och gott att ditt fotbollslag förvandlas till en högstadieklass, med tuffa innekids och stackare som inte får vara med. Det här innebär att en stjärna kan gå och tjura för att han inte känner att han har högst status i det coolaste gänget i laget. Det gör också att du inte kan sälja vissa sämre spelare för att de råkar vara ledargestalter i omklädningsrummet, för då blir det anarki direkt och varenda spelare vänder sig emot dig. I teorin är detta något som hade kunnat vara intressant, men i praktiken blir det mest tröttsamt att behöva hålla på och dividera med gnälliga spelare över vartenda beslut. Det tar för mycket fokus från det faktiska lagbygget, och definitvit från spelet på planen och taktiska överväganden.

Apropå spelet på planen så är matchmotorn förbättrad, vilket märks. Den är fortfarande lite stel emellanåt, men det känns definitivt som ett steg framåt. Andra lovande förbättringar är den nya sjukstugan, där du får bättre koll på skador, samt ett omarbetat scoutingsystem.

Football Manager 2018 vilar fortfarande på samma gedigna grund som vanligt, och det är svårt beroendeframkallande återigen, men årets utgåva känns samtidigt onödigt tungrodd. Det omarbetade gränssnittet känns bitvis trögt och omständligt, speciellt under matcherna. Spelet tar några intressanta steg framåt, men det börjar knaka lite i fogarna under tyngden av alla konkurrerande system som inte alltid känns som om de är i harmoni med varandra.

Trots frustrationer är det som vanligt svårt att sluta spela, men risken finns att Sports Interactive är på väg att tappa bollen.

Läs också: Så väljer du den perfekta gaming-monitorn

Football Manager 2018 Reviewed by on .
3.5

Utslag

70
70
Fortfarande gediget, men lite för mycket fokus på gnälliga spelare och för lite på taktik.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts