EARLY ACCESS: Playerunknown’s Battlegrounds

EARLY ACCESS: Playerunknown’s Battlegrounds

Playerunknown’s Battlegrounds trollbinder i varenda (co-op)match.

Ni vet hur det brukar låta på spelmässorna: ”Most immersive game ever!”, ”An experience like never before!” och liknande fraser som syftar till att marknadsföra valfritt, kommande AAA-spel. När spelet ifråga väl släpps lever det sällan upp till förhandshajpen och de slitna uttrycken var inte mycket mer än tomma ord. Brendan Greenes early access-spel tillhör undantagen.

23 mars 2017: Bluehole med Brendan ”Playerunknown” Greene i spetsen släpper lös den ultraambitiösa onlineskjutare som de jobbat på sedan drygt ett år tillbaka.

11 oktober 2017: early access-spelet Playerunknown’s Battlegrounds slår rekord på Steam med över två miljoner spelare samtidigt. Det petar ner självaste Dota 2 från tronen, dessutom en free-to-play-titel. Battlegrounds har då sålt i över 13 miljoner exemplar utan att vare sig vara färdigutvecklat eller ha förekommit på någon av Steams alla reor. Att kalla det för årets fenomen är ett understatement, men är spelet förtjänt av sin sagolika framgång?

 

Läs också: De bästa grafikkorten just nu

I korthet:

Vad är det?

Kultrullen Battle Royale i spelformat

Utvecklare

Bluehole

Utgivare

PUBG Corp.

Webb

playbattlegrounds.com

Cirkapris

300 kr

Pegi

18 år

Spelat på

Intel Core i7-4790K, GTX 1080, 16 GB RAM

Kolla även in

Fortnite: Battle Royale (Early Access, ej recenserat)

Bilar och motorcyklar är det bästa sättet att ta sig runt på ön snabbt.

Efter 60 timmars gastkramande smygande, hårresande eldstrider och oräkneliga fallskärmshopp ur det där flygplanet är svaret kort och gott ja. Battlegrounds är tveklöst ett av de mest underhållande och beroendeframkallande onlinespel jag någonsin har spelat.

Varje omgång inleds med att 100 spelare via flygplan släpps ner på en massiv ö, där målet är att hålla sig vid liv längst av alla. Du väljer själv när du ska lämna planet och redan under fallskärmshoppet infinner sig en känsla av nervkittlande spänning, som sedan håller i sig under resten av matchen.

När du landat har du inga förnödenheter alls, och till en början gäller det att plundra så många hus du kan för att förse dig med ryggsäck, vapen, bandage och annan livsviktig utrustning. Alla materiella ting är slumpmässigt placerade så du vet aldrig vilka fynd som väntar när du kliver in i ett hus. Detta, i kombination med att flygplanet alltid skiftar rutt under introsekvensen, gör att varje runda blir unik.

För att spelare faktiskt ska tvingas konfrontera varandra någonstans på den enorma ön, dyker snart en cirkel upp på kartan som därefter krymper allt eftersom tiden går. Hamnar du utanför den äts din livmätare så sakteliga upp och du dör om du inte hinner in i tid. Även cirkeln uppstår på en slumpartad plats och vart du ska bege dig härnäst förblir ett frågetecken till sista sekund.

Karaktärsdesignen är oerhört generisk i dagsläget, men förhoppningsvis kommer fler kostnadsfria valmöjligheter att skräddarsy din figur i framtiden.

Varje fiendemöte känns som ett avgörande ögonblick, eftersom du förblir död under resten av omgången om du har oturen att bli ihjälskjuten. Om du drar det kortaste strået i en skottlossning tar det å andra sidan bara ett par klick att komma in i en ny match.

Bäst i co-op

Även om sololäget är kul är det i co-op spelet skiner. Tillsammans med upp till tre vänner kan du springa omkring på ön och skrika dig hes i panik varje gång ett fiendelag börjar skjuta mot er. Att samarbeta, pröva olika strategier och försöka överleva tillsammans är precis så roligt som det låter, även om spelets optimering lämnar en hel del att önska. Stuttering och andra tekniska bekymmer lär försvinna i och med framtida patchar, men i i dagsläget är buggarna både frekventa och störande. Dock aldrig tillräckligt jobbiga för att förstöra den grymma helhetsupplevelsen.

Trots att jag vanligtvis ger upp i diverse onlinespel när det visar sig att jag är sämre än mina motståndare, tappar jag aldrig lusten att försöka på nytt när det gäller Battlegrounds. Hur dåligt det än går känner jag alltid bara en runda till-suget. Tack vare att varje match artar sig på olika sätt är återspelningsvärdet skyhögt. Battlegrounds är en helt ny upplevelse, varje gång.

Läs också: Så väljer du den perfekta gaming-monitorn

About The Author

Glad gamer med smak för action och äventyr, men älskar även storytunga titlar där ett bitterljuvt slut är grädden på moset. Uppväxt med konsoler, men tog år 2014 steget in i PC-världen där de magiska 60 FPS väntade.

Related posts