Lagom onlinespelande får inte bli för mycket – i samarbete med Mr Green

Lagom onlinespelande får inte bli för mycket – i samarbete med Mr Green

Onlinespelande: lagom får inte bli för mycket

 

 

Det är enkelt att säga att man vet var de egna gränserna går. Att man själv skulle upptäcka och stanna upp när man märker att man spelar för mycket. Men det är lätt att missa varningstecknen och det har ofta hunnit gå långt innan man inser att spelandet har blivit osunt. För att undvika detta har flera instanser, både på regeringsnivå och spelbolag, gått in och tagit fram nya initiativ och verktyg för att hjälpa spelare.

 

 

För spelarens bästa

För mycket av det goda kan förvandlas till något negativt. Det är något som de flesta av oss känner till men som tyvärr är lätt att glömma bort. Vad som från början var tänkt att vara något roligt blir istället ett måste som inte går att stoppa. För att förhindra uppkomsten av detta måste man göra spelaren medveten om vilka tecken man ska se upp för, och att man ska se upp för dem redan från början. Några spelbolag har därför insett sitt ansvar och genom Green Gaming kan man få information och direktiv för hur man ska bevara ett sunt spelande. Tack vare initiativet kan man begränsa sitt spelande genom att bland annat, anpassa sina inställningar så att man inte kan gå över styr.

Istället för att enbart läsa sig till informationen kan man även få hjälp av kundsupporten, vilket gör att varje spelare får specifik hjälp. Det är väsentligt att man sätter spelaren i första hand och att man tillsammans sätter rätt gränser och undersöker om en spelare är i riskzonen för att hamna i en negativ spiral.

 

Större ansvar från kommunen

För att ytterligare ta tag i problemet med osunt spelande kommer kommunerna från och med 1 januari nästa år att erbjuda hjälp och stöd för dem som har drabbats direkt eller indirekt av negativt spelande. Tidigare har man fått vända sig till ideella spelföreningar, eller till Sveriges enda behandlingshem för spelproblem, för att få stöd. Kunskapen om hur för mycket spelande påverkar en individ är inte lika utbredd som många andra typer av problem. Det forskas fortfarande i vad det är som är den utlösande faktorn för vissa, och hur man ska få bukt med det. Det nya direktivet har hyllats av svenska spelföreningar, samtidigt som det finns en oro för att man inte kommer att hinna öka sina resurser och utbilda all personal till årsskiftet.

 

 

Alla människor kan fastna

Ett vanligt missförstånd är att osunt spelande enbart drabbar en särskild grupp. Detta är helt fel och vem som helst kan hamna i risken för att utveckla ett problem. T.ex genomförde Karolinska institutet i Stockholm nyligen en undersökning där man frågade elitspelare inom svensk fotboll om deras spelvanor. Där visade det sig att 12 % hade tendenser till att ligga i riskzonen. Just att prata om att spelproblem faktiskt kan drabba vem som helst kan bidra till en större förståelse. Det kan också hjälpa personer att våga be om hjälp, både för sig själv och för andra.

 

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts