E-sport, en förväntad miljardindustri – i samarbete med Vikingslots.

E-sport, en förväntad miljardindustri – i samarbete med Vikingslots.

E-sport – en förväntad miljardindustri
Det kan inte ha gått någon förbi att e-sporten under de senaste åren växt explosionsartat och inte bara i antalet spelare utan även i mängden pengar som den omsätter, framför allt prissummorna som kommit att bli enorma. För ett par år sedan kunde knappt någon livnära sig som professionell dataspelare, medan majoriteten av de stora stjärnorna idag kan leva gott på de prestationer, men även sponsorer som organisationerna drar in. E-sporten idag omsätter omkring sex miljarder kronor, men beräknas att redan 2019 bli en biljonindustri i dollar räknat. Sverige har exempelvis redan infört en utbildning inom e-sport.

E-sportarenor
Runt om i världen så hålls det stora evenemang inom e-sport som varar i några dagar där alla de bästa samlas för att spela och visa upp sig. I Sverige har vi vårt kära Dreamhack som årligen bara växer och växer i både omsättning och antal engagerade, och som också är ett av de riktogt stora e-sport-evenemangen som har hängt med sedan lång tid tillbaka. Speleventet finns numera också som Dreamhack Open i länder som Spanien, Ryssland och Rumänien. Major League Gaming är också en stor turnering som främst är inriktad mot Nordamerika, men som också funnits sedan många år tillbaka. Utöver dessa två har vi också World Cyber Games som arrangerats i lite olika länder, mestadels Asien. I och med att e-sporten är i en sådan tillväxtfas så kommer det också nya turneringar med jämna mellanrum för att dra till sig de allra största. Där har vi till exempel ESL One Cologne som blev en hit under året.

Det som dock har kommit att bli en liten snackis och som skulle bli den ultimata platsen för en e-sport turnering är Las Vegas, staden som har allt som är förenat med nöje. Det är till och med på den nivån att det ryktats att ett Kinabaserat företag övervägt att bygga och dedikera en arena på Las Vegas Strip just för e-sport. Som sagt, valet av arena är inte konstigt då det är en stad som aldrig sover och det finns fullt med saker att hitta på, massvis med restauranger samtidigt som vi har alla de stora casinona många drömt om att någon gång få besöka. Att nattlivet är utmärkt i Las Vegas säger sig självt och är något ni gärna kan läsa mer om hos Vikingslots. Nattetid är också den tid på dygnet då just e-sport är som populärast att utöva allt aftersom det vuxit fram på olika lanevenemang genom åren.

Mer än bara spel
I och med den tillväxt som branschen har har dessa evenemang kommit att bli så pass mycket mer än bara e-sporten i sig. Det är ofta många artister och konserter inblandade i samband med de stora evenemangen. Mässor bjuder in stora företag att träffas på eventen, men också just dina favoritprofiler inom e-sport. Att som stort företag synas i samband med sådana evenemang börjar bli allt vanligare även om din verksamhet inte är inriktad på spel alls. Det har kommit att bli en bra plattform för nätverksbyggande och ett forum där din reklam blir synlig för en väldigt stor publik världen över. Ett evenemang som Dreamhack i Sverige lockar både deltagare och tittare från USA, Asien och flera andra stora delar av världen.

Om du ännu inte har hunnit sätta dig in i e-sportens värld, eller om ditt intresse varit för svalt för dataspel så kommer du snart märka att det numera innefattar så mycket mer. För dig som är intresserad så finns det många andra events att ta del av eller om inte annat iaktta på distans. Till exempel så kommer det svenska laget Ninjas in Pyjamas att delta i Epicenter 2017 Europe Closed Qualifier. De kommer också delta i IEM Oakland 2017 som är på amerikansk mark, för att sedan delta i svenska Dreamhack i samband med att årets sista månad börjar närma sig. Så är du ännu inte insatt eller inte kan få nog av dina favoriter eller just din favorit-e-sport så kommer snart chansen att se det live på plats i Jönköping när Dreamhack Winter drar igång 1–4 december. Om du inte orkar vänta till dess så går det också bra att ge sig av till Denver i USA där Dreamhack håller ett evenemang redan i slutet av oktober, även om distansen förstås kan vara avskräckande för oss svenskar.

Om detta ännu inte fångat ditt intresse så får vi verkligen hoppas på att en e-sportarena i Las Vegas är på väg att bli verklighet, för den dagen det når hela vägen dit då kommer också e-sporten att finnas på allas läppar. E-sport har goda chanser att bli större än fotbollen med tiden sett till omsättning, och åskådarmässigt håller det faktiskt redan på att ske.

 

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts