Äntligen! Mafia har släppts på GOG!

Äntligen! Mafia har släppts på GOG!

Året är 2002. Undertecknad är typ 16 år gammal och har precis hunnit börja utveckla en verklig uppskattning för spelmediet. Max Payne hade frälst mig ett år tidigare, men det var inget mot vad som komma skulle. I en kontorsbyggnad i Tjeckien hade Hidden & Dangerous-utvecklarna Illusion Softworks finslipat sitt gangsterepos, och det visade sig att Mafia – faktiskt – var det bästa spelet någonsin (i alla fall i ett år, för under 2003 släpptes ju Knights of the Old Republic).

Med andra ord betyder Mafia en hel del för mig och jag har spelat igenom det fler gånger än jag kan minnas. För mig är det inte Gudfadern som symboliserar den italienamerikanska organiserade brottsligheten i mitt huvud, utan det är Mafia. Spelet har sedan många år tillbaka varit mer eller mindre otillgängligt för allmänheten (jag äger ett fysiskt originalexemplar av spelet, även om jag aldrig vågat försöka installera det på Windows 10) men nu har spelet äntligen släppts till GOG för 11 dollar och 79 cent.

Det verkar dock finnas en del problem baserat på användarrecensionerna: det innehåller ingen licenserad musik, och det är ju ett stort problem eftersom en stor del av den fantastiska stämningen i Mafia byggdes upp av just musiken. Men i övrigt har spelet stöd för widescreen (även om användargränssnittet inte verkar ha uppdaterats för de nya pixeldimensionerna) så jag kommer nog köpa det ändå och förhoppningsvis återuppleva några av de finaste känslor jag hade när jag var tonåring.

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts