A Hat in Time

A Hat in Time

Tiden låter sig inte spolas tillbaka när A Hat in Time slarvar bort sin potential.

A Hat in Time är gulligt till tusen. Det är sprängfullt med färggranna världar och charmig karaktärsdesign, ackompanjerat av trallig, stundtals fantastisk musik. Allt detta var uppenbart när det först dök upp på Kickstarter och blev en dundersuccé. Ett halvt decennium senare är det äntligen här men det verkar inte som att tiden har varit vänligt mot den stackars hattflickan.

Till en början bådade allt också gott. Introt till A Hat in Time är både tjusigt och putslustigt samtidigt som det för tankarna till spelets inspirationskällor från 90-talets mitt och slut. Det tog dock tog inte lång tid efter det positiva första intrycket innan min nostalgiska vänhet försvann.

Kanske är jag för van vid Yooka-Laylees dunderprecisa kontroll, men den första timmen med A Hat in Time var en orkan av frustration. Redan från start brottades jag med den sladdriga styrningen och hur inkonsekvent spelet översatte mina knapptryck. Om jag kastade min hattprydda hjälte mot en avsats kunde jag sällan vara helt hundra på att hon skulle få grepp om kanten eller om hon skulle studsa mot den och auto-hoppa mot sin död.

 

Läs också: De bästa grafikkorten just nu

I korthet:

Vad är det?

Nintendo 64-inspirerat plattformsäventyr

Utvecklare

Gears for Breakfast

Utgivare

Humble Bundle

Webb

hatintime.com

Cirkapris

249:-

Pegi

7 år

Spelat på

Intel Core i7-2600K, Sapphire Radeon RX 480 8 GB, 8 GB RAM

Kolla även in

Yooka-Laylee

Öppna världar varvas med linjära korridorer.

Utöver hoppandet utgörs faran i de fiender som finns utspridda här och var, men de hade lika gärna kunnat stanna hemma. De utgör sällan någon större fara och på grund av det översimplifierade stridssystemet finns det heller ingen tillfredsställelse i att ge de på nöten. Dessutom kan ingen av dem mäta sig med din värsta fiende – kameran. Den insisterar ständigt på att peka i exakt motsatt riktning än du kräver för tillfället. Om man stänger av den automatiska justeringen blir den aningen bättre, men även då flänger den sig konstant genom väggar, snurrar obett runt och skiftar perspektivet i sämsta möjliga stund.

Banorna i sig är varierade och färgglada till tusen men de är så plottrigt designade att man får svårt att orientera sig i dem. Somliga är stora och öppna, andra består mest av linjära korridorer men gemensamt är att de inte lämnar något större intryck. Det är speciellt synd då uppdragen faktiskt erbjuder en hel del variation, med både äventyr, pussel och stealth på schemat. Banorna saknar dock igenkännande drag som öppna ytor eller landmärken, något som gör att man kan lära sig deras geografi eller känner sig sugen att utforska dem.

Den känslan känns även igen i resten av spelets design. Under äventyret samlar man på sig hattar och nålar som ger nya förmågor, men de är inte så kul eller tillfredsställande att använda som jag hade önskat. Snarare är det frustrerande att behöva byta hatt varje gång man vill använda en viss förmåga. Till och med samlandet känns halvdant och ogenomtänkt. När jag inte inspireras att samla saker i ett spel som kallar sig för ett ”collect-a-thon” har något gått snett.

Gears of Breakfast har proppat spelet fullt med plattformande, pussel, stealth, humor, skräck, och action, men ingen enskild del har fått den omsorg de behöver. Allt är så överdesignat, utan tanke på hur spelets många element ska hålla ihop till en helhet. Det är symptomatiskt för ett spel som trots enorm potential och enstaka ljusglimtar känns så sladdrigt och opolerat att det i slutändan inte fastnar i minnet.

Läs också: Det bästa premium-chassit

A Hat in Time Reviewed by on .
3

Utslag

60
60
Goda intentioner grusas av ofokuserad design och bökig kamera. En frustrerande upplevelse på många plan.

About The Author

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Related posts