Nu har SAG-AFTRA-strejken äntligen nått sitt slut

Nu har SAG-AFTRA-strejken äntligen nått sitt slut

Förra hösten inledde SAG-AFTRA (Screen Actors Guild and American Foundation of Television and Radio Artists) en omfattande strejk med anledning av de orättvisa villkor som gäller för röstskådespelare i spelbranschen (och andra områden som använder sig av liknande tjänster, exempelvis animerade tv-serier). Spelutgivarna röt sedan tillbaka, vilket resulterade i ett långvarigt dödläge.

SAG-AFTRA pekade ut storföretag som Activision, Electronic Arts, Disney, Take 2 och Warner Bros, och bland SAG-AFTRA:s medlemmar hittar vi profiler som Jennifer Hale (Commander Shepard i Mass Effect-trilogin) och David Hayter (Solid Snake i de äldre Metal Gear Solid-spelen). De berättade mer om sin situation en månad efter att strejken hade inletts, och hur krävande den här branschen faktiskt är.

Nu verkar det dock äntligen som att strejken kommit till sin ända. SAG-AFTRA har nått en “preliminär överenskommelse” med de 11 berörda spelföretagen som medför att bojkotten av dem kommer upphöra, så länge som de nya villkoren upprätthålls.

– För det första upprättade överenskommelsen en ny bonusstruktur som ger en extra utbetlaning till aktörer bortom deras sessionsavgift, skriver Gabrielle Carteris, SAG-AFTRA:S ordförande, på fackförbundets hemsida. De nyförhandlade villkoren inkluderar även signifikanta förbättringar gällande transparensen.

– Den här utökade informationen kommer stärka aktörer och deras representanter, och ger dem möjlighet att förhandla om kompensationer på ett bättre sätt, och mer kunskap om vad rollen kommer kräva – båda nyckelområden som visat sig vara utmanande för våra medlemmar att förstå i en miljö där kodnamn och hemlighetsmakeri är kutym.

– Den nationella styrelsen kommer hålla en omröstning om kontraktet vid styrelsemötet i oktober. De nya villkoren kommer träda i kraft när kontraktet godkänts.

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts