Life is Strange: Before the Storm Episod 1: Awake

Life is Strange: Before the Storm Episod 1: Awake

Jag har längtat tillbaka och Life is Strange: Before the Storm Episod 1: Awake är ett mycket kärt återseende.

Medan Dontnod ägnar sig åt sitt vampyrspel så har Arcadia Bays öde hamnat hos studion Deck Nine. Dessa hette tidigare Idol Minds och har ett ganska grått cv bestående av snowboardspel till Playstation, fysiktokeriet Pain och ett licensierat Neopets-lir. Med namnbytet vill de istället utveckla story- och känslotunga berättelser och äran att ta sig an en prequel till en av 2015 års starkaste spelupplevelser torde bli ett eldprov.

I Life is Strange var Chloe Price den bångstyriga och utåtagerande motparten till den försiktiga och tillbakadragna huvudpersonen Max. Trots att hon fick utrymme att utvecklas under säsongen så är det först i Before the Storm som vi tillåts komma henne närmare på riktigt. Hennes pappa har omkommit i en trafikolycka och mammans nya kille är en känslokall militärsnubbe. Chloe har redan börjat skolka och röka gräs men är ännu inte riktigt så stängd och cynisk som hon en dag ska bli. Första episoden följer hennes nyfunna vänskap med Rachel Amber – den unga kvinnan vars försvinnande präglar första säsongen av Life is Strange. I den här relationen är Chloe ofta den som inte riktigt hänger med och plötsligt inte vet vad hon ska säga. Hon besitter heller inte den förmåga att spola tillbaks tiden som Max hade, så många val känns direkt mer avgörande.

Läs också: Taylor Swift + Night in the Woods = sant?

I korthet:

Vad är det?

Mer ungdomlig vilsenhet och vacker musik

Utvecklare

Deck Nine

Utgivare

Square Enix

Webb

lifeisstrange.com

Cirkapris

160 kr för hela säsongen

Pegi

16 år

Spelat på

Intel Core i7-2600K, GeForce GTX 1070, 8 GB RAM

Kolla även in

Night in The Woods, 90 %

Konsertupplevelse.

I övrigt känns mekanik och estetik igen från originalspelet. Enklare inventory-”pussel” och serier av dialogval fyller de stunder som inte spenderas på att minutiöst etablera olika stämningar med hjälp av musik och motljus. Animationer och läppsynk känns betydligt skarpare än i föregångaren och jag behöver sällan ha överseende med konstig tajming eller onaturliga rörelser som tidigare kunde lysa igenom lite väl mycket. Det nytillkomna ”käfta emot”-läget där rätt comebacks måste väljas för att Chloe ska få sin vilja igenom är ett charmigt sätt att spelifiera tonårstrotsighet och möjligheten att klottra kvickheter med spritpenna på ett antal utvalda platser i världen innebär precis lagom extrauppgifter. Chloes dagbok erbjuder – precis som Max dito – en extra inblick i händelserna och en bra sammanfattning av det som hänt hittills.

Trots ett helt nytt team av författare, designers och programmerare så lyckas Deck Nine fånga känslan och estetiken hos originalspelet på ett utomordentligt vis. Detta samtidigt som de vågar introducera nya karaktärer och utveckla de vi känner sedan tidigare. Arcadia Bay upplevs fortfarande genom ett drömskt filter av gyllene timmar och smygande gitarrer, men det blir med en annan våglängd och andra riff när vi beskådar det med Chloes ögon. Förhoppningsvis kan återstående två episoder bygga en berättelse som både lyckas stå på egna ben men som också förstärker originalspelet snarare än att ta udden av det. Jag tror att den lilla staden i Oregon och dess invånare ligger i rätta händer.

Läs också: Så väljer du den perfekta gaming-monitorn

Life is Strange: Before the Storm Episod 1: Awake Reviewed by on .
4.3

Utslag

86
86
Deck Nine fattar grejen och det är ett omtumlande nöje att få återkomma till Arcadia Bay i den nya studions sällskap.

About The Author

Lagom melankolisk pojkman som gillar sobert berättande och gamla saker.

Related posts