Det bästa premium-chassit

Det bästa premium-chassit

Så hittar du en stomme att växa i.

Av PC Gamer-redaktionen

Trots att varje komponent är länk i vår dators kompletta kedja så är chassit utan tvekan den del som flest användare tenderar att behålla längst. Baserat på detta så kan det vara värt att tänka efter lite efter nästa gång du ska uppgradera eller bygga ett helt nytt system så att din investering verkligen klarar av den snabba utveckling som pc-marknaden alltid befinner sig i. Av denna anledning så har vi hårdgranskat sju toppmodeller med ett maximalt pris på cirka 1 500 kronor för att på bästa sätt kunna leda dig rätt.

Läs också: De bästa grafikkorten just nu

Be Quiet Silent Base 800 Window Black

www.bequiet.com | 1 595 kr

Med fokus på lägsta möjliga ljudnivå, optimerat luftflöde och användarvänlig design har Be Quiet tagit fram serien Silen Base 800.

Detta mattsvarta chassi är designat för högpresterande spelriggar med gott om plats för både hårddiskar, långa grafikkort och exceptionell kylning. På framsidan så finner vi två sektioner: en övre del som gömmer 5,25 tums-platser och en undre del där dubbla 140-millimeters insugsfläktar finns monterade bakom ett dammfilter. På ovansidan finns ett lock som rymmer externa anslutningar och ger möjlighet att placera en dubbelfläktsradiator.

På insidan finns två löstagbara kassetter för vardera tre hårddiskar. Då vi enkelt kan ta bort en eller båda av dessa kan vi själva välja vad som är av högst prioritet – lagring eller långa grafikkort med optimal kylning. På moderkortsplåten som rymmer kort upp till ATX-format finns flera gummerade hål för enkel kabeldragning, och på baksidan av densamma finns även plats för dubbla SSD.

Silent Base 800 kommer med tre förmonterade, tystgående, Pure wing 2-fläktar men om det behövs finns plats för ytterligare tre 140-millimetersfläktar. Det går även att byta ut fläktarna mot upp till tre radiatorer. Tyvärr finns ingen integrerad RGB-lösning.

80%

Lexikon

ATX-Format
Olika moderkort har olika fysisk storlek, vilka benämns som ATX-format. De vanligaste är Mini-ITX som mäter 170 mm × 170 mm, Mini-ATX på 284 mm × 208 mm, ATX på 305 mm × 244 mm och E-ATX som mäter 305 mm × 330 mm. Ett fullstort chassi ska alltid klara moderkort av minst ATX-format.

Expansionsplatser
Dessa avser antalet platser där vi från insidan kan placera olika former av insticks- eller expansionskort. Detta kan gälla allt från grafik- och ljudkort till olika former av accelerationskort eller trådlös kommunikation.

Cooler Master Master Case Pro 6

www.coolermaster.com | 1 495 kr

Master Case Pro 6 från Cooler Master är ett av de mest flexibla och lättarbetade chassin vi stött på. Tack vare ett unikt modulsystem kan vi bygga vårt system precis som vi vill.

Cooler Master har med detta chassi lyckats med något som de flesta andra tillverkare gått bet på. Master Case Pro 6 är ett av de mest flexibla chassin som vi stött på samtidigt som all justering och hantering är extremt lätt utföra. Vi kan flytta hårddiskkassetter, fläktar och radiatorer mer eller mindre hur vill och tack vare smarta längsgående ventilationshål så underlättas luftflödet och kylningen blir optimal.

Chassit som är tillverkat i en stomme av stål med plastbaserade paneler har plats för sju expansionsplatser, dubbla 5,25-tumsplatser för optiska enheter eller extra fläktstyrning, fem kombinationsplatser för 3,5- och 2,5-tumsdiskar samt två dedikerade SSD-platser. Totalt finns tre förinstallerade 140-millimetersfläktar och plats för totalt sex fläktar eller upp till tre olika radiatorer.

Som extra bonus så har Cooler master även tagit fram flera smarta tillbehör som specialdesignade grafikkortshållare för tyngre grafikkort och olika typer av SSD-hållare. Det enda vi saknar är en Typ-C-port.

80%

Läs också: Så väljer du den perfekta gaming-monitorn


Q&A

Varför ett fulltower?
Det finns så klart argument för mer eller mindre alla format av chassin, allt baserat på vilken utrustning som du planerar att använda. Fördelen med ett fullstort chassi är dess framför allt dess flexibilitet ut alla synvinklar. Vi kan ofta välja om vi söker mycket lagringsplats eller multipla grafikkort men framför allt så kan vi optimera kylning och luftflöde på ett sätt som inte går på mindre alternativ.

Högljuddämpning eller öppen design?
I ett fullstort chassi finns som sagt plats för effektiv kylning, och med komponenter som baseras på allt mindre arkitektur så blir ljudnivån nästan aldrig ett problem. Därtill kommer allt fler moderkort, fläktar, grafikkort och minnen med LED belysning, så en öppen design blir allt mer det givna valet.

Vilken är bäst placering av kylning?
Det optimala är att skapa ett jämnt och naturligt luftflöde över de varmaste komponenterna där rummets svalaste luft sugs in och blåser ut på de sidor där luften normalt är varmast. Detta gör att vi gärna ser insug framtill och eventuellt i botten medan vi har utblås baktill och/eller uppåt beroende på vad chassit tillåter.

Vilken placering är bäst av PSU?
Vi föredrar chassin där nätaggregatet placeras i botten. Anledningarna till detta är primärt två: dels så skapar tyngden från aggregatet en stabilitet till chassit som helhet och dels så är nätaggregatet en komponent som vid långvarig hård belastning kan bli varm och då låta en del. Genom att placera det längst ner så garanteras svalast möjliga luftflöde vilket ger ett tystare system med längre livslängd.

Pages: 1 2 3

About The Author

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Några favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War-serien. Har du en vass penna eller idé, kontakta mig!

Related posts