Det bästa grafikkortet just nu

Det bästa grafikkortet just nu

Så testar vi grafikkort

CPU:n är sällan en flaskhals för spel, men dussintals titlar varje år kommer verkligen testa gränserna för ditt grafikkort. Det är komponenten du bör uppgradera oftast i din dator (om du köper rätt kort bör du klara dig i åtminstone ett par år). I speldatorer är det dessutom sannolikt den dyraste komponenten. Om man inte har obegränsad budget är det därför avgörande att hitta det kort som erbjuder bäst prestanda för sitt pris. Det här har dock komplicerats kraftigt av kryptovaluta-mining, som fått priserna att skena i många fall.

När det gäller rå prestanda är Nvidias GTX 1080 ett svinbra kort som utklassar alla äldre motsvarigheter, och priset har sjunkit sedan lanseringen. Det går att överklocka, det är tyst och effektivt – men viktigast av allt: det kan köra alla spel vi testat i mer än 60 rutor per sekund på 1080p ultra. De flesta spel kommer dessutom upp i mer än 60 fps på 1440p ultra. Man kan diskutera huruvida det är värt sitt pris och om man verkligen behöver ultra-inställningarna, men i nuläget är GTX 1080 det bästa grafikkortet för den kräsna gamern.

Men att GTX 1080 är kortet vi rekommenderar till de flesta (dock inte alla) spelare handlar främst om att mainstream-korten blivit svåra att få tag på, och ovanligt dyra. GTX 1070 kostar i nuläget bara drygt 10 procent mindre, men är mer än 20 procent långsammare. GTX 1060 6 GB, å sin sida, är lite för långsamt i vissa spel, särskilt om du har en 1440p-display. Men om du kan vänta så borde 1070 återgå till sitt ursprungspris någon gång de närmaste månaderna, och därmed även ta tillbaka titeln som vår främsta rekommendation.


Våra rekommendationer baseras på våra egna benchmarks och tester, såväl som recensioner och tester som andra sajter utfört. Tillsammans med Maximum PC har vi benchmark-statistik för hela uppsättningen av grafikkort från Nvidia och AMD, inklusive GTX 1000/900-serien och AMD RX 400/R9 300 samt R9 Fury/Nano. Vi har tidigare tittat på kort som R9 200 och GTX 700, men i takt med att nyare varianter släppts har vi slutat testa dem.

Hur definierar man egentligen vad som är det bästa grafikkortet? För PC-spelare handlar det som sagt om pris och prestanda. Kortet måste kunna köra krävande spel i höga bilduppdateringar och inställningar – 1920 x 1080 är den vanligaste upplösningen. Vi testar dock även 2560 x 1440 och 4K, vilka har börjat bli populära val. Det bästa grafikkortet bör inte kosta mer än andra kort med snarlik prestanda, och det bör vara snabbt nog att fortfarande hålla måttet två år senare, även om det inte kan driva allting på max-inställningar.

Grafikprestanda är inte det enda man måste ta hänsyn till. Även kvaliteten på drivrutiner och andra features som kortet har stöd för är viktigt. Man behöver dessutom ta hänsyn till ljudnivå, strömförbrukning och temperatur. Tack och lov är nästan alla kort ganska tysta, även under belastning, och temperaturerna är även de inom acceptabla gränser – även om Nvidia fortfarande ligger steget före när det gäller förbrukningen.

Vi testade varje kort på en high-end-PC (4,5 GHz överklockad i7-5930K), på 1080p medium, 1080p ultra, 1440p ultra och 4K med ultra-/high-inställningar (beroende på spelet). Nvidia GTX 1080 Ti och GTX 1080 är de två snabbaste korten, följda av Vega 64, GTX 1070 och Vega 56. RX 570/580 och GTX 1060 3 GB/6 GB levererar också bra prestanda, även om priserna som sagt är ur balans just nu i mellansegmentet.

För den som inte kan lägga ut alltför mycket pengar finns det fortfarande bra alternativ i budgetklassen, men just nu är det svårt att rekommendera de flesta kort i mellansegmentet. Bortsett från budgetkort som GTX 1050/1050 Ti och RX 460 erbjuder många kort mindre valuta för pengarna än de gjorde för några månader sedan. AMD:s GPU:er har fått en rejäl törn sett till utbud och efterfrågan. Den goda nyheten är att saker håller på att förbättras, och priset på RX 570/580 är mycket rimligare nu än förra månaden. Om ytterligare någon månad kan saker och ting vara ”normala” igen.

De nya RX Vega-korten står sig inte särskilt bra i konkurrensen, vilket är typiskt för avancerad, dyr hårdvara. GTX 1070/1080/1080 Ti erbjuder helt enkelt mer för pengarna just nu, även om man inte beaktar Vega-kortens högre strömförbrukning. AMD behöver verkligen få ut billigare, fristående Vega-kort på butikshyllorna om de ska kunna konkurrera, fast rykten om potentiellt högre mining-prestanda kan påverka saker och ting här också.

Summa summarum

Datorgrafik är ett fält som förändras snabbt. AMD:s första RX Vega-kort är här, men prislapparna (och strömförbrukningen) talar inte till deras fördel. De närmaste månaderna kanske RX Vega 56 lyckas konkurrera med GTX 1070, om AMD kan möta efterfrågan på fristående kort. Baserat på hur det ser ut på Vega 64- och RX 570/580-fronten gissar vi dock att priset kommer bli saftigt även i detta fall.

Om du upplever din nuvarande dator som lite för slö för dagens spel så välj din prisklass och kolla in våra rekommendationer. Den som redan har ett kort från R9 300- eller GTX 900-serien borde klara sig bra för stunden, och även om spelen fortsätter bli alltmer avancerade borde de flesta kort kunna klara sig ytterligare några år så länge man skruvar på en del inställningar.

Läs också: stortest av spelskärmar.

Pages: 1 2 3
Tags:

share

About The Author

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Några favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War-serien. Har du en vass penna eller idé, kontakta mig!

Related posts