Det bästa grafikkortet just nu

Det bästa grafikkortet just nu

Det bästa grafikkortet i mellansegmentet: GeForce GTX 1060 3 GB

+ Suveränt pris och bra prestanda

+ Passar för 1080p

+ Effektivt och tyst

– Bara 3 GB VRAM

– En bristvara på grund av kryptovaluta-mining

Det är i grafikkortens mellansegment som kryptovaluta-febern har gjort allra störst skada. Vårt tidigare val i denna kategori, Radeon RX 470 (såväl som dess ersättare, RX 570), är i stort sett slutsålda överallt. Även om du råkar hitta ett så är priserna helt galna just nu (även om de visar tecken på att återvända till normalnivåer).

Så vad göra? Vi försökte hitta en balans mellan bra prestanda och ett pris så nära 2000 kronor som möjligt. Den bästa lösningen i nuläget är GTX 1060 3 GB – men det är definitivt en kompromiss, och om du kan vänta på att priserna återgår till det normala så rekommenderar vi att du väljer ett kort med mer VRAM.

Missförstå oss inte – GTX 1060 3 GB är ett högst kapabelt kort, särskilt i 1080p på high-/ultra-inställningar. Det är också ganska strömsnålt – det använder mindre än 120W – så de flesta kort klarar sig med en enda PEG-anslutning med 6 pins. När det gäller prestandan är GTX 1060 3 GB dock bara något snabbare än förra generationens GTX 970, och lite långsammare än RX 480 och RX 570. Det finns också en ökande mängd spel som kräver mer VRAM för att höja texturkvaliteten, och DX12-titlar tenderar att hamna på den listan.

Den stora frågan är förstås hur länge det kommer dröja innan 1060 6 GB och RX 570 4 GB återgår till resonliga prisnivåer. Och det är bara kryptovaluta-fantasterna som kan avgöra svaret. Priset på bitcoin/ether har sjunkit, och mining-algoritmerna blir allt svårare, så korten blir mindre och mindre lönsamma. Det kan dock handla om månader innan tillgång och efterfrågan jämnar ut sig. Och låt oss vara ärlig: affärer som säljer slut på AMD- och Nvidia-kort till uppblåsta priser har ingen brådska med att mätta marknaden.

Kom ihåg: tålamod är en dygd!

TODO alt text

Bästa grafikkortet i ultra-budgetklassen: GeForce GTX 1050

+ Extremt överkomligt

+ Bra för 1080p på medium/high

+ Kräver ingen strömadapter

– Får kämpa med en del nyare spel

– Bara 2 GB VRAM

I och med att GTX 1050 Ti och GTX 1050 kommit ut så har Nvidia slutfört lanseringen av hela GTX 10-serien. Alla kort använder den nya Pascal-arkitekturen – det som varierar är istället antalet kärnor, mängden VRAM och klockhastighet. GP107, som används för 1050-korten, adderar visserligen ytterligare lite variation (i tillverkningen används Samsung 14 nm istället för TSMC 16 nm), men det tycks inte påverka prestandan särskilt mycket.

Även om vi föredrar prestandan hos 1050 Ti, samt det faktum att det har 4 GB DDR5, är det svårt att trumfa prislappen på det vanliga GTX 1050. Det må bara ha 2 GB VRAM, men det är heller inte avsett att driva ultra-inställningar, och för budget-gamers är det fortfarande ett kapabelt kort. Kanske ännu viktigare för vissa användare är att det inte kräver en separat strömadapter, vilket är anledningen till att vi valde det före AMD:s RX 560. Om du inte oroar dig för strömförbrukningen är RX 560 4 GB bara något dyrare, och ett i allmänhet bättre val.

Dessa kort är inte avsedda att sätta några hastighetsrekord, utan riktar in sig på mainstream-spelare och e-sportare. Prestandan är inget enormt kliv framåt sedan GTX 900-serien – 1050 Ti är jämförbart med 960 4 GB och 1050 med 950. De nya korten är några procent snabbare, men viktigare är att både pris och strömförbrukning sänkts.

I likhet med GTX 1080 och GTX 1080 Ti har dessa budgetkort i stort sett inte drabbats av kryptovaluta-rushen, eftersom de är för långsamma snarare än för dyra eller för strömkrävande. Det här är goda nyheter om du är på jakt efter ett budgetkort, men förvänta dig inte att det kommer låta dig köra högsta inställningarna i 1080p eller högre (förutom när det gäller äldre/mindre krävande spel).

Läs också: stortest av premiumchassin.

Pages: 1 2 3

About The Author

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Några favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War-serien. Har du en vass penna eller idé, kontakta mig!

Related posts