Det bästa grafikkortet just nu

Det bästa grafikkortet just nu

Vår stora guide till det absolut vassaste i GPU-väg – uppdaterad för hösten 2017.

Av PC Gamer-redaktionen

Processorn må vara din PC:s hjärna, men när det gäller gaming så är grafikkortet hjärtat som pumpar pixlar ut ur ditt datortorn och in i monitorn. Ett grafikkort består av dedikerat videominne samt en GPU (graphics processing unit) som hanterar alla möjliga beräkningar, som att mappa texturer och ljussätta ytor samtidigt som den renderar miljontals polygoner. Enkelt uttryckt är grafikkortet den viktigaste komponenten i en speldator. För att hjälpa dig välja det bästa grafikkortet har vi gått igenom de alternativ som idag står till buds samt valt ut dem som förtjänar en plats i din nästa PC – oavsett om det är ett välavvägt bygge med lagom mycket kraft, en budgetdator eller ett 4K-monster.

Nvidia har nu lanserat hela sin 10-serie, från den pixelpumpande GTX 1080 Ti till den numera rabatterade GTX 1080, vid sidan av GTX 1070, GTX 1060 (dessutom med en 3 GB-modell) samt de budgetvänliga GTX 1050 Ti och GTX 1050. Dessutom ersätts Titan X (Pascal) av Titan Xp, som nu är det absolut snabbaste kortet – även om det inte ens på långa vägar är värt sitt pris jämfört med 1080 Ti. När det gäller äldre Nvidia-GPU:er så har hela 900-serien ökat kraftigt i pris sedan 2016, och är inte längre värd att köpa (det betyder dock inte att du borde uppgradera om du redan har ett av dessa kort).

AMD har även de uppdaterat sin uppsättning av grafikkort, genom att byta ut 400- mot 500-serien. Alla kort i båda dessa serier använder AMD:s Polaris-arkitektur. Nyligen lanserade AMD RX Vega 64 och RX Vega 56. Tyvärr är alla deras kort bortom RX 560 svåra att få tag på till något som ens liknar riktpriset, och även om RX Vega 64 har bra prestanda så är det inte bättre än fjolårets GTX 1080, trots att det drar betydligt mer ström. Pris och tillgång hör också till problemen.

En annan sak som påverkar utbudet av grafikkort är den stora kryptovaluta-ruschen. Bitcoin- och ether-priser har skjutit i höjden de senaste månaderna. Detta har resulterat i att AMD:s Polaris- och Vega-GPU:er är horribelt dyra och svåra att få tag på, medan även Nvidias varianter har gått upp i pris. Det här är ett komplicerat ämne som vi inte ska gräva oss ner i alltför djupt här och nu, men resultatet är att det just nu är väldigt svårt att hitta en bra GPU till ett rimligt pris. Och om situationen 2013 är något att gå efter kan det förbli så här ett bra tag till. Medan vi väntar och ser är det här de bästa korten just nu.

Det bästa grafikkortet överlag: GeForce GTX 1080

+ Strålande prestanda

+ Den näst snabbaste GPU:n

+ Finns faktiskt tillgänglig till riktpris

– Trots allt dyrt

– DX12-prestandan lämnar en del att önska

Det bästa grafikkortet är inte vanligtvis det snabbaste grafikkortet. Den sistnämnda utmärkelsen går till Titan Xp, eller åtminstone GTX 1080 Ti. På samma sätt är det bästa kortet inte den billigaste varianten, för trots att det finns kort (som RX 560 och GTX 1050) som erbjuder suverän valuta för pengarna når de inte hela vägen prestandamässigt. Det absolut bästa kortet måste därför kunna hitta rätt balans mellan rejäl prestanda och ett rimligt pris.

Ända sedan Nvidias GTX 1070 lanserades har det varit vårt förstahandsval, men kryptovaluta-febern har strypt tillgången, vilket resulterat i nästan lika höga priser som GTX 1080. Och om du är på jakt efter ett snabbt grafikkort med gaming i åtanke så är GTX 1080 ett mycket bättre köp. Det erbjuder helt enkelt strålande prestanda, och sedan priset sänkts efter 1080 Ti-lanseringen är det nu överkomligt för fler gamers än tidigare. Det är dessutom snabbare än någonting som AMD för närvarande kan erbjuda, samtidigt som det drar betydligt mindre ström (RX Vega 64 har inte förändrat den här saken).

Nvidias Pascal-arkitektur har förbättrat prestandan mestadels tack vare bytet från 28 nm planar-transistorer till TSMC:s nuvarande 16 nm FinFET-motsvarigheter. I klartext betyder det här att GPU-storleken krymper och högre klockhastigheter blir möjliga. Bashastigheten för 980 Ti är 1000 MHz, medan 1080 skuttar upp ända till 1607 MHz – och fabriksöverklockade turbokort närmar sig 2000 MHz. Trots färre CUDA-kärnor – 2560 på 1080 jämfört med 2816 på 980 Ti – ser den adderade hastigheten och arkitekturens förbättringar till att 1080 behåller försprånget.

Allt detta betyder dock inte nödvändigtvis att du borde uppgradera från 980 Ti till 1080. Generellt rekommenderar vi att hoppa över en generation eller två innan du byter grafikkort (även om du kan försöka sälja ditt nuvarande kort för att dämpa den ekonomiska smällen). Som det är nu så är 1080 klart snabbare än allt annat än 1080 Ti, men det är också ett lyxköp. Om du är ute efter något som är lite mer mainstream så bör du vänta på att hetsen kring kryptovalutor ska avta, och sedan byta upp dig till ett 1070 eller rentav 1060.

Vi rekommenderar även att du enbart uppgraderar när din nuvarande hårdvara blir ”för långsam”. Det här begreppet betyder olika saker för olika personer – kräsna gamers kastar sig över minsta frestelse medan de som håller lite hårdare i plånboken klarar sig på high- eller till och med medium- och low-inställningar.

Vilket GTX 1080 borde du köpa? Om du inte verkligen vill ha Founders Edition och är beredd att betala ett högre pris skulle vi nöja oss med ett kort från i stort sett vilken AIB-partner som helst. Asus, EVGA, Gigabyta, MSI, Zotac med fler gör egna 1080-kort, och vi rekommenderar dem särskilt när det gäller konfigurationer med bara en GPU. För de flesta är förmodligen den billigaste varianten det bästa köpet (förutom om du specifikt är ute efter längre tillverkargaranti eller är villig att betala för fabriksöverklockning).

Andra nya features kan komma att bli aktuella de närmaste åren, och förbättra Pascal-prestandan ytterligare. En av de coolaste nya funktionerna är simultaneous multi-projection (SMP), som låter GPU:n kalkylera upp till 16 projektioner i ett svep. Varför man skulle behöva åtskilliga projektioner i ett spel? Tja, det kan exempelvis råda bot på störningarna som man kan se på sidoskärmar om man använder flera samtidigt. Mer relevant för de flesta är de potentiella förbättringarna i VR-sammanhang, där varje öga kräver sin egen projektion.

Nvidia hävdar att när SMP används i VR-titlar blir Pascal (GTX 1080) upp till dubbelt så snabb, och tre gånger så effektiv, som Titan X (Maxwell). SMP kan även möjliggöra förbättringar som multi-res shading, där olika delar av skärmen renderas i olika upplösningar – en funktion som använts i Shadow Warrior 2 och Obduction.

Så vad kan man egentligen klaga på? Det skulle väl vara priset isåfall, eftersom GTX 1080 är riktigt dyr. Och vissa ser förstås hellre fram emot nästa stora grej, exempelvis Nvidias framtida Volta-arkitektur. Vårt råd: stressa inte upp dig alltför mycket över att hitta det ”perfekta” tillfället att uppgradera till ett nyare, snabbare kort – för något ännu bättre kommer alltid vänta runt hörnet. Om du är på jakt efter ett högpresterande gaming-kort just nu är GTX 1080 ett fantastiskt val.

TODO alt text

Det bästa high-end-grafikkortet: GeForce GTX 1080 Ti

+ Den snabbaste GPU:n idag (bortsett från Titan Xp)

+ Suverän effektivitet

+ Utmärkta nya features

– Kostar lika mycket som en komplett budget-PC

– Ingen HBM2, och baseras inte på Volta

Om du vill ha det snabbaste grafikkortet på planeten är det inget snack om saken: GeForce GTX 1080 Ti är den främsta kandidaten. Okej, med ett undantag. Titan Xp må ha 5 procent bättre prestanda, men så kostar det också nästan dubbelt så mycket (!). Enligt våra tester är GTX 1080 Ti över 30 procent snabbare än GTX 1080, och mer än dubbelt så snabbt som GTX 970 – åtminstone om du kör med upplösningar och inställningar som kräver den här nivån av prestanda. En annan god nyhet är att 1080 Ti-kort tenderar att vara för dyra för att attrahera folk som ägnar sig åt kryptovaluta-mining, så de går fortfarande att få tag på till sitt faktiska riktpris.

Kombinera detta med den förbättrade Pascal-arkitekturen så lär vi i det långa loppet få se ännu större prestandaförbättringar jämfört med Maxwell. Pascal har bättre delta color compression, vilket resulterar i cirka 20 procent högre effektiv minnesbandbredd (enligt Nvidia). Nvidia har också utannonserat en ”tiling rendering optimization” som möjliggör bättre användande av bandbredden, vilket ger Pascal-korten ytterligare 25 procent minnesbandbredd. GDDR5X klockad till 10 GT/sekund betyder att kortets 320 GB/s i faktisk minnesbandbredd snarare fungerar som 384 GB/s, och tile rendering genererar omkring 480 GB/s (under rätt belastning). Simultaneous multi-projection (upp till 16 projektioner i ett enda pass) betyder att GTX 1080 i slutändan kan bli mer än dubbelt så snabb som 980 Ti i VR-sammanhang.

Men även solen har sina fläckar, och i det här fallet är prislappen den största. Nej, vi tycker inte nödvändigtvis att uppemot 8000 kronor är för mycket att begära för den här sortens prestanda, men det är ändå en himla massa pengar. Är man ute efter den snabbaste hårdvaran får man räkna med att avkastningen sjunker i relation till hur mycket man spenderar. Om du inte behöver driva en 1440p- eller 4K-display finns det förmodligen ingen anledning för dig att köpa ett 1080 Ti.

En komplikation i sammanhanget är att AMD inte har en direkt motsvarighet till GTX 1080 Ti. Vega 64 matchar i grund och botten GTX 1080, samtidigt som det drar mer ström än 1080 Ti. Bristen på konkurrens betyder att Nvidia kan sätta priset på sin snabbaste icke-Titan precis hur högt de vill. Att Vega inte är en seriös utmanare betyder också att Nvidia knappast har någon brådska att få ut sina Volta-baserade konsumentkort på marknaden.

Det går att överklocka GTX 1080, men man får inte ut riktigt lika mycket av det som med tidigare generationers Nvidia-kort. GTX 980 Ti, 980 och 970 kom ofta upp i 25-procentiga kärnöverklockningar jämfört med standard, medan Pascal-kort typiskt sett landar kring 15 procent.

Om du vill ha ännu mer prestanda så bjuder Titan Xp på 12 GB GDDR5X och 3840 CUDA-kärnor, vilket använder hela GP102-GPU:n. Men 1 extra GB VRAM och 256 CUDA-kärnor är inte riktigt värt det markant högre priset. Kort sagt: om du är ute efter det bästa och snabbaste grafikkortet för gaming (utan att dränera bankkontot fullständigt) så är GTX 1080 Ti kortet för dig.

Om du verkligen vill sätta prestandarekord kan du köra två 1080 Ti-kort samtidigt i SLI. Kom bara ihåg att det blir allt vanligare att stora spel helt ignorerar användare med flera GPU:er (exempelvis Doom och idTech-baserade spel, många DX12-titlar, och ett helt gäng Unreal Engine 4-spel). Du behöver också en hel del CPU-prestanda och PCIe-lanes för att kunna hålla liv i fler GPU:er samtidigt – till och med en i7-7700K drabbas av flaskhalsar. Nvidia rekommenderar åtminstone inte längre 3- eller 4-dubbel SLI som användbar lösning.

Vårt råd: om du funderar på att köra GTX 1080 Ti i SLI så bör du antingen ha den föregående generationens i7-5930K/i7-6850K eller den nya i9-7900X, för du kommer behöva åtminstone 40 PCIe-lanes från processorn. AMD:s Ryzen Threadripper kan också vara värd att kolla in, även om Ryzen-arkitekturen hittills varit något bristfällig när det gäller att maximera spelprestanda.

Läs också: månadens hårdvara.

Pages: 1 2 3

About The Author

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Några favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War-serien. Har du en vass penna eller idé, kontakta mig!

Related posts