XCOM 2: War of the Chosen

XCOM 2: War of the Chosen

Allt du vill ha och mer därtill.

Säga vad man vill om XCOM, men det är inte en serie som stått och stampat på samma ställe sedan debuten för 23 år sedan. Apocalypse hade ett innovativt realtidssystem och till och med Terror from the Deep, som kritiserades för att vara alltför likt originalet, tog serien till nya miljöer på havets botten. I War of the Chosen tar serien ytterligare kliv mot outforskad mark.

XCOM 2 var redan en av världens bästa uppföljare. Buggigt var det, som så ofta är fallet med Firaxis gärningar, men det kunde inte hindra den överväldigande spelglädjen från att helt ta överhand. Det briljanta greppet att låta XCOM vara besegrade och agera som en motståndsrörelse – alltid jagad, alltid sårbar – gjorde dessutom att det fick en helt egen identitet gentemot föregångaren.

Att kämpa mot ett förtryck snarare än försöka avstyra en invasion ger inte bara en annan atmosfär, utan även möjligheter till nya varianter på bekanta inslag, som i fallet med de genmanipulerade ADVENT-soldaterna som upprätthåller rymdvarelsernas makt över folket. Om du slog ur underläge i XCOM: Enemy Unknown var den känslan multiplicerad i uppföljaren.

Det var ett smart grepp då det lät utvecklarna behålla grunden och samtidigt ha anledning att leka med den, men också för att mystiken kring rymdvarelserna – det som gav 1994-originalet en sådan tryckande, hotfull atmosfär – inte var så tät längre. Att låta dem kliva fram ur skuggorna och ta rollen som tyranner som redan besegrat jorden var därför ett lika modigt som genialt drag.

Läs också: 10 lovande Steam-spel du förmodligen missat

I korthet:

Vad är det?

Matig expansion till en av de bästa uppföljarna i modern tid

Utvecklare

Firaxis Games

Utgivare

2K Games

Webb

xcom.com

Cirkapris

320 kr

Pegi

Ej klassificerat

Spelat på

Intel Core i5 3,3 GHz, GTX 1070, 16 GB RAM

Grilla eller grillas, bokstavligt talat om både du och motståndet har eldkastare.

EXPANSION™

Efter några smärre DLC-tillägg är det nu dags att bygga ut XCOM 2 ytterligare, nu med en rejäl expansion. På förhand kände jag att det skulle vara svårt att bygga ut spelet så värst mycket mer. I mitt huvud var spelet snudd på komplett, och framför allt väldigt väl balanserat. Elakt svårt – men på ett tillfredsställande sätt. Att lägga till saker skulle kunna sätta den delikata balansen i fara.

Firaxis vet dock hur man expanderar. Det visade de med Enemy Within till förra XCOM, och inte minst med de fenomenala expansionerna till Civilization V (förhoppningsvis får vi minst en till sexan). War of the Chosen är precis sådär matig, välgjord och genomtänkt som vi kommit att förvänta oss. Om inte mer.

Förutom de titulära ”chosen”, som är tre extra giftiga och onda rymdvarelser, har utveklarna stoppat in en uppsjö av små tillägg och ändringar för att ingjuta ny energi i spelet. Även om du som jag spelat XCOM 2 sönder och samman känns kampanjen pånyttfödd med den här expansionen. Resultatet är att spelet kort sagt klyvs i två delar: originalversionen med sin i jämförelse mer avskalade kampanj, och så War of the Chosen med allt vad det innebär. Precis som i föregångaren kan du alltid välja vilken version du vill spela när du startar spelet, vilket förstås är smidigt.


JAGA JÄGARNA

The chosen är en synnerligen otrevlig trio, alla med sina specifika styrkor och svagheter.

Warlock

En fundamentalist som föraktar mänskligheten och dyrkar the elders. Använder psykiska krafter för att ta kål på dig och alla du känner. Kan också driva dig till vansinne. Ja, bokstavligt talat.

Assassin

Tjatar om ära hela tiden, men är i ärlighetens namn en riktig gris. Gillar att skära dig i bitar med sitt svärd och håller sig helst utom synhåll för förödande bakhåll.

Hunter

Kan sätta ett skott mellan ögonen på dig från andra sidan kartan. Har också bedövningspilar för att lättare komma åt att scanna dina soldaters hjärnor. Djupt obehagligt och störigt.

Pages: 1 2 3

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts