Pillars of the Earth: From Ashes to Ashes

Pillars of the Earth: From Ashes to Ashes

Munkar gör inte så fromma saker tillsammans i första delen av historiska äventyret Pillars of the Earth.

Ken Follett är en sådan där författare de flesta sett någon gång i pockethyllorna, även om man inte läst honom själv. Hans specialitet är intrigtunga historiska romaner, och det är just vad Pillars of the Earth (Svärdet och spiran, på svenska) är. Romanen har redan blivit en miniserie, och nu är det även ett episodbaserat spel.

Första avsnittet av tre heter From Ashes to Ashes, en titel som visar sig väldigt passande. Berättelsen kretsar nämligen kring ett nedgånget munksamhälle, Kingsbridge, vars katedral är på vippen att rasa ihop. Det är 1100-talets England, och efter kungens död pyr oron inför en till synes ofrånkomlig och blodig maktkamp mellan två aspiranter på tronen. Hela tiden är atmosfären ödesmättad, och trots en ganska stiliserad och serietidningsaktig estetik smittar den där oron av sig på mig.

I centrum står en munk vid namn Philip, en byggmästare vid namn Tom, och en ung pojke, Jack, som växt upp i skogen ensam med sin mor. En bit in möter vi även unga adelskvinnan Aliena, vars roll kommer vara större i kommande delar. De här karaktärernas öden tvinnas samman tack vare stora skeenden utanför deras kontroll. Det är ett smart sätt att använda historien som fond för en ganska mänsklig liten historia om kamp för överlevnad i en svår tid. Inte bara fysisk överlevnad, utan även själslig sådan. Hela tiden hotar smutsen att korrumpera människor och få dem att agera emot sina övertygelser.

 

Läs också: Så bra är Full Throttle: Remastered

I korthet:

Vad är det?

Ett historiskt drama som peka-klicka-äventyr

Utvecklare

Daedalic Entertainment

Utgivare

Daedalic Entertainment

Webb

ken-follett.com/video_games/the_pillars_of_the_earth/

Cirkapris

300 kr (säsongspass)

Pegi

Ej klassificerat

Spelat på

Intel Core i5 3,3 GHz, GTX 1070, 16 GB RAM

Kolla även in

The Last Express

Redan från början är atmosfären karg och obarmhärtig.

Philip och Tom vill inget hellre än att bygga upp Kingsbridges katedral igen, men överallt intrigerar mäktiga personer som riskerar att göra deras drömprojekt till en potentiell mardröm. Till synes nobla intentioner kan få katastrofala konsekvenser. Även om de val du gör kanske inte påverkar själva handlingen så mycket (spelet måste ju följa romanen någorlunda, trots allt), men de känns viktiga för karaktärernas samveten och deras relationer.

Pillars of the Earth har inga kluriga pussel att fastna på, direkt. Istället handlar det mer om hur väl du löser situationerna. I inledningen måste Tom hjälpa sin höggravida fru att föda mitt i skogen, och du behöver göra allt du kan för att underlätta för henne. Det är också redan här den ödesmättade och hotfulla stämningen sätter in. Spelet använder rykten om djävulen som en effektiv metafor för folkets utsatthet och rädslor, dessutom. En munk sägs ha drunknat när han jagats ut på isen av satan själv. Det lurar hela tiden något ont i skuggorna, och inte minst inuti människorna själva.

Denna första del skildrar romanens första sju kapitel, så det slutar egentligen när det börjar komma igång på allvar. Men det är, trots en del brister som vingligt röstskådespeleri, en inledning som väcker nyfikenheten inför vad som komma skall.

Läs också: Fem lovande Steam-spel du förmodligen missat

Vackert är det, men bakom kulisserna lurar eländet.

Pillars of the Earth: From Ashes to Ashes Reviewed by on .
3.95

Utslag

79
79
Första delen av en större berättelse. Något ojämnt, men klart lovande inför fortsättningen.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts