9 saker vi önskar att vi visste innan vi började spela Fortnite

9 saker vi önskar att vi visste innan vi började spela Fortnite

Så får du ett försprång i Epics nya shooter.

Av PC Gamer-redaktionen

Äntligen är Fortnite här. Typ. Efter år av stängda alfa-tester har det nu till slut ”släppts” i form av en betald Early Access-version. Och efter att ha kunnat tillbringa en massa kvalitetstid med spelet kan vi rapportera att det är rejält skoj. Det är en kreativ, lekfull, munter co-op-shooter som kretsar kring att bygga baser och sedan försvara dem. Men vi hade haft ännu roligare, och gjort större framsteg, om vi redan från början vetat hur alla förvirrande, överlappande loot- och erfarenhetssystem fungerar. Som tur är för dig så har vi redan gjort grovjobbet åt dig. Här är de 9 saker du behöver känna till för att kunna komma igång på allvar med Fortnite.

1. Slösa inte bort dina fällor tidigt i spelet

En av våra största synpunkter på Fortnite är hur plågsamt segt utmaningen stegras. Spelet lär dig att bygga fort, men det dröjer flera timmar innan det börjar kasta in tillräckligt med fiender för att du ska känna dig det minsta hotad. Trots att du gång på gång får höra att horden är på väg och att du borde utrusta din bas med alla tänkbara sorters försvar så är det egentligen helt onödigt i början av spelet. Och när du väl använder en fälla så är de resurserna borta för gott. Om du har ett helt lag på din sida och några enkla spikgolv här och där kommer horderna bita i gräset innan de kommit tillräckligt nära för att säga hej.

Det kommer dröja länge innan ett helt slott behövs i Fortnite.

2. Slösa heller inte tid på att bygga utstuderade fort tidigt i spelet

Du vet det vi sa om att spara dina fällor? Samma resonemang går att applicera här. Du får behålla dina resurser från uppdrag till uppdrag, och det tar lång tid innan fienderna blir ett riktigt hot – så håll dina fort så enkla som möjligt i början (om du inte älskar att bygga för sakens skull). Själva är vi barnsligt förtjusta i att bygga torn genom att stapla stolar på varandra, ända tills de når himlen. Sedan placerar man en plattform högst upp, som enbart är till för att dansa och småprata. Av någon anledning är vi alltid ensamma där uppe.

3. Sitt inte på dina resurser

Var försiktig så att du inte råkar använda upp all sten, metall och trä, eftersom dessa resurser är beständiga från match till match. Efter några timmar kommer du dock låsa upp Expedition Squads, vilket passivt fyller på dina resurser med tiden. Välj en pålitligt framgångsrik hjälte, skicka ut henom, och titta in igen efter några timmar för att belönas med en rejäl dos förnödenheter. I takt med att du klättrar upp längs skill-trädet kommer du kunna skicka ut fler team åt gången, och de kommer kånka med sig större laster hem också. Sluta inte hugga ner träd under själva uppdragen helt och hållet, men passa på att slappna av lite mer. Så småningom kommer du ha det du behöver för att bygga det du vill bygga.

4. Håll utkik efter gruvor för att fylla dina förråd av fällor och vapen

Om du vill lägga rabarber på en ansenlig mängd mineraler, skattkistor och gud vet vad mer så är det gruvor du ska hålla utkik efter. De tycks ofta vara belägna nära kanten av skogsklädda kartor, och av våra erfarenheter att döma är de alltid värda besväret att söka upp. Eftersom dina fällor och resurserna som behövs för att konstruera dem snabbt tar slut behöver man avsätta lite tid för att lokalisera gruvor och fylla på förråden. Krossa stenarna för att hitta dolda dörrar, mineralförråd och maskineri som du kan bryta ner för att klä ditt fort i spikar från golv till tak.

Skattkistor ger ifrån sig ett distinkt ljud när man är nära dem.

5. Krossa tak och golv för att hitta skatter

Om du befinner dig på en karta med bostadshus så gömmer sig ofta hemliga passager fyllda av skattkistor i källare och på vindsvåningar. Grejen är bara att det inte alltid kommer finnas en trappa som leder dig dit. Istället får du helt sonika braka igenom tak och golv för att säkerställa att inga värdesaker undgår ditt öga.

6. Hugg ner allt som blockerar ditt synfält

De procedurellt genererade nivåerna genererar ibland procedurellt skräp som blockerar din utsikt över de anstormande horderna. Innan du inleder assault-fasen bör du därför rensa upp i synfältet – jämna träd, stenbumlingar och allt som är i vägen med marken. De flesta fiender spawnas långt borta, och pistolerna är extremt träffsäkra, vilket gör det lätt att prickskjuta ohyran innan den ens kommer i närheten av dig. Om inte annat är det praktiskt att kunna skadeskjuta dem och sedan låta dina fällor ta hand om resten medan du är upptagen med att försöka lista ut hur man bygger en trappa.

7. Basförsvarare är ett enormt slöseri

Efter ett antal uppdrag får du förmågan att bygga en panel som spawnar en basförsvarare – en AI-hjälte som gör exakt vad det låter som. Men de har en dödlig brist: du måste förse dem med vapen och ammunition. Ditt personliga ammunitionsförråd är inte särskilt lätt att fylla på, och om du dessutom delar ut värdefulla kulor till dina medhjälpare kommer de bränna dem utan eftertanke. Till och med när de ställs inför en svag fiendevåg använder de upp 600 skott på nolltid. Bjud istället in några co-op-kompisar och låt dem kalasa på dina resurser.

Att dela med sig: överskattat.

8. Snåla inte med XP

XP utgörs i Fortnite av loot som du kan pumpa in i hjältar och försvarare och vapen och – tja, i stort sett vadsomhelst. Eftersom man nästan drunknar i loot och människor så är det svårt att avgöra vad man egentligen ska investera sina XP i. Men oroa dig inte – välj en hjälte du gillar och pumpa in dina XP i henom. Så länge du fortsätter spela kommer du nämligen få tillräckligt av den varan för att uppgradera dina fällor och hjältar, sakta men säkert. Uppgraderingarna är ändå ganska små och onödiga i början. Dessutom: när du väl får möjligheten att återvinna föremål och låta hjältar gå i pension så kommer du få tillbaka en rejäl del av de XP du investerade till att börja med. Och apropå det…

9. Återvinn vapen precis innan de pajar

När ett vapen väl går sönder är det borta för evigt, och du måste hitta resurserna som krävs för att bygga det på nytt. Håll därför ett öga på durability-mätaren, och när du väl får förmågan att återvinna dem så gör det precis när de är på väg att kliva över tröskeln till vapenhelvetet (finns det ens en himmel för vapen?). Gör du detta får du ett gäng komponenter som snabbare på processen att bygga vapnet på nytt, och dessutom lite XP om du investerat det i vapnet.

About The Author

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Några favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War-serien. Har du en vass penna eller idé, kontakta mig!

Related posts