Skull & Bones

Skull & Bones

TESTAT

Är Ubisoft ute på djupt vatten, eller är ett mastigt multiplayerläge nog för att hålla Skull & Bones flytande?

Det är väl knappast kontroversiellt att påstå att det sämsta med Assassin’s Creed IV: Black Flag, seriens kanske bästa spel, var Assassin’s Creed. Ubisofts svar på denna paradox är Skull & Bones, men har de verkligen förstått vad det var vi bad om?

”Ge oss ett renodlat piratspel!” var vi många som utbrast, för hur underbart vore det inte att befria Black Flags fantastiska sjöslag och underbara piratstämning från det ankare som var Creed-seriens enformiga uppdrag och uttjatade närstrider. En öppen spelvärld, hamnar att besöka, stöldgods att sälja och nya skepp att införskaffa (eller borda) – visst låter det fantastiskt?

Skull & Bones är… inte riktigt det. För det första är det multiplayerfokuserat, och vi fick nyligen tillfälle att spela ett par ronder i det hittills enda avtäckta spelläget – Loot Hunt. Det handlar, i ett nötskal, om att samla så mycket pengar som möjligt genom att sänka eller borda (vilket ger större belöning) neutrala handelsskepp eller spelare ur det fientliga laget, och sedan fly med pengarna innan den kungliga flottan anländer.

Läs också: Vi testar Call of Duty: WWII

Utvecklare

Ubisoft Shanghai

Utgivare

Ubisoft

Webb

ubisoft.com/en-us/game/skull-and-bones/

Release

2018

Varifrån får Carl XVI Gustaf sin fiskeutrustning? Från en kunglig håvleverantör.

Tre olika skepp fanns tillgängliga – en långsam men väldigt tålig fregatt med kraftfulla bredsidor, en mer manövrerbar brigantin som utöver sina kanoner även kan ramma fiendeskepp, och en snabb bombkits avsedd för beskjutning på långa avstånd. Jag föll pladask för fregatten, men insåg snart vikten i att spela målinriktat, för trots att jag visade mig vara en fena på att sänka fiendeskepp hamnade jag nästan längst ner på poänglistan. Den dominerades istället av de som mer taktiskt bordade de mest värdefulla motståndarna och lyckades fly med pengarna. Smarta spelare, med andra ord.

Ja, det kanske inte är riktigt vad jag och många var på yacht efter, och hittills finns inga tecken på att man kommer kunna gå i land eller på något vis styra något annat än sitt skepp. Men så önskade jag mig inte långkalsonger i julklapp, men nog fasen var jag tacksam för dem när jag två veckor senare fick motorstopp under en snöstorm i Wisconsin. Skull & Bones är inte exakt vad jag ville ha, men det är omöjligt att förneka att jag hade störtkul under min dryga halvtimme vid rodret.

Frågan är hur långlivat ett enbart skeppsburet multiplayerspel kan vara. Ubisoft har enligt sig själva bara visat en bråkdel av innehållet i Skull & Bones, och visserligen har de utlovat en narrativ singleplayerkampanj, men är inte själva lockelsen med piratlivet just friheten? Under E3 yttrades ett gåtfullt påstående om en öppen och delad spelvärld som du själv kan påverka genom att plundra handelsrutter, men det kan betyda i princip vad som helst. Vi får ta det med ro, helt enkelt. Förlåt.

 

Läs också: Vi testar Assassin’s Creed: Origins

About The Author

Related posts