Nex Machina

Nex Machina

En frisk arkadfläkt från det förflutna.

Första gången jag spelade ett arkadspel var Pac-Man. Eller ja, jag låtsades att jag spelade det. Mina armar nådde knappt upp till spaken, men jag stod där och drog i den och tryckte på de skönt klickande knapparna och förstod att detta var något jag skulle ägna en stor del av mitt liv åt. Och så blev det.

Få saker slår fortfarande en riktigt bra arkadrökare, och även om arkadhallarna är fulla med spindelväv och nostalgiska minnen snarare än spel numera, så är det ändå en fantastisk tid för just klassiska shooters. Inte minst tack vare Housemarque och deras retrofuturistiska uppdateringar av klassiker. Super Stardust var i princip Asteroids i ny tappning, och Resogun var Defender. Nex Machina tar samma koncept som Robotron och Smash TV och renodlar det till en blixtsnabb twin-stick shooter. Och bäst av allt – det släpps på pc.

Senaste åren har vi fått gott om retrodoftande datorspel med arkadkänsla – från Downwell till Enter the Gungeon – och Nex Machina sällar sig till de bästa. Det är en extremt simpel och rättfram actionkavalkad där du helt enkelt hoppar mellan en serie små arenor och rensar dem från fiender. För att göra det hela lite svårare kan du också rädda civilister som vandrar runt mitt i korselden. Det finns även dolda hemligheter att upptäcka, om du skulle få en sekund över i det frenetiska skjutandet.

Läs också: Far Cry 5 är ambitiöst men ängsligt

I korthet:

Vad är det?

En klassisk arkadshooter med spektakulära, blixtrande strider

Utvecklare

Housemarque

Utgivare

Housemarque

Webb

housemarque.com/games/nexmachina

Cirkapris

180 kr

Pegi

12 år

Spelat på

Intel Core i5 3,3 GHz, GTX 1070, 16 GB RAM

Kolla även in

Enter the Gungeon

Många projektiler att hålla reda på ibland.

Visst är det enahanda på så vis att du skjuter och hoppar undan från veritabla hav av kulor från första sekunden till sista, men du kommer inte att ha tid att ens märka det. Spelet är så intensivt och hektiskt att det inte tillåter någon eftertänksamhet eller tveksamhet.

I takt med att du jobbar dig igenom arenorna får du också power-ups, så klart. Det är dels uppgraderingar till din dodge-förmåga, så att du kan undvika fler fiender i rad, eller lämna en explosion efter dig, och dels saker som sköldar och specialvapen. I slutet av banorna möter man en stor, jobbig boss. Då kan rätt specialvapen vara en gudagåva. Särskilt lasern är effektiv om du kan hantera den rätt och samtidigt navigera dig genom kulregnet. Jag skulle definitivt rekommendera att använda en handkontroll. Det fungerar med tangentbord och mus också, men spelet får bättre flyt med en ordentlig handkontroll.

Spelet är medvetet kort, och arkadläget spänner över blott fem världar. Detta för att tanken är att du ska spela igenom hela i en sittning. Poängen är att spela på högre och högre svårighetsgrader och få mer och mer poäng. Det är med andra ord en arkadshooter ända in i själen.

Den som inte har tålamod att nöta samma banor om och om igen i jakt på perfektion kan nog bli frustrerad av Nex Machina. Men för den som uppskattar genren är den här läckra ljusshowen till actionrökare en ganska så ljuvlig bekantskap.

Bossarna blir rätt elaka på de högre nivåerna.

Läs också: De bästa grafikkorten just nu

Nex Machina Reviewed by on .
4.25

Utslag

85
85
Gammaldags utan att kännas gammalt. Spektakulär, frenetisk arkadaction med stor fingertoppskänsla.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts