Nej, Nintendo är fortfarande inte intresserade av pc:n

Nej, Nintendo är fortfarande inte intresserade av pc:n

Det känns som att det gått kvickt de senaste fem åren. Om man klickar sig in på Steam behöver man inte leta länge för att hitta ännu en ny japansk titel som bara för några år sedan aldrig skulle ha släppts till pc:n, än mindre fått en ordentlig portning som idag allt oftare är fallet.

Nintendo lyser dock fortsättningvis med sin frånvaro på pc:n och kommer förmodligen fortsätta göra det ett bra tag till. I ett möte med aktieägare fick Nintendo frågan om de har några planer för pc-marknaden, både för mjukvara och hårdvara. Svaret blev ett rungande nej.

– Vi är medvetna om att många konsumenter spelar pc-spel, sade Nintendo-chefen Tastumi Kimishima. Men vi tror att vår affärsmodell med integrerad hård- och mjukvara är det bästa sättet för oss att tillhandahålla de överraskande och nya spelupplevelser vi vill skapa.

Därefter trillade Kimishima in på mobilmarknaden och hur väl Nintendos mobilspel tagits emot hittills. Det är först och främst här Nintendo vill hitta nya konsumenter och locka över dem till sina andra plattformar. Shigeru Miyamoto, skaparen bakom både Super Mario och The Legend of Zelda, antydde också att Nintendo anser att pc:n inte är en fullt lika lukrativ plattform som många andra verkar tycka.

– Under tidigare år har jag sett ett stort antal utställningsbås på E3 där dussintals datorer radades upp för att konsumenter skulle kunna prova på nätverksupplevelser. Men under årets E3-mässa fanns det inte många pc- eller VR-utställningar, som väckte så stor uppmärksamhet under fjolåret.

– Jag känner att den här miljön gjorde så att mässbesökarna kunde upptäcka Nintendo på nytt, som ett företag som erbjuder kundorienterade dedikerade spelsystem.

Inget nytt under solen med andra ord, men vem vet. För bara några år sedan kändes det inte särskilt troligt att Nintendo någonsin skulle börja utveckla spel för mobiltelefoner, och idag har spel som Super Mario Run redan laddats ner över 150 miljoner gånger. Det känns inte som att frågan är om Nintendo kommer börja släppa sina spel på pc:n, utan snarare när. Själv gissar jag på någon gång under 2023.

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts